Da VGs Familieklubb trengte gode tips til hva det er viktig å tenke på når man skal reise på såkalt «permisjonsferie», tok de kontakt med oss. Hele saken ligger ute på Familieklubben, og her har jeg oppsummert tipsene.

Dette er forøvrig et tema vi ofte får e-poster om fra leserne våre, og jeg forstår utrolig godt behovet for informasjon fra flere hold før man legger ut på ekspedisjon med det mest dyrebare man har.

Permisjonsferie_04
Det er hakket deiligere å trille under palmene, enn under istapper og snøfnugg.

7 tips til permisjonsferien

#1 Flyreisen

Mange gruer seg til å fly langt med liten baby. Det går som regel veldig greit, for en baby sover mye og takler reisingen fint. Jeg har ikke bestilt eget sete til mine barn før de var over 12 måneder gamle.

#2 Ta det med ro

Planlegg færrest mulig aktiviteter under oppholdet, og gi dere selv god tid til å falle på plass. Fokuset bør være på å tilbringe tid sammen som nybakt familie, og får dere tid til litt sightseeing innimellom er det å regne som en bonus. Legger dere listen lavt, blir dere ikke skuffet.

#3 Valg av destinasjon

Velg destinasjon med omhu. Thailand er en sikker vinner. Her er det trygt og barnevennlig, og jevnt over fint vær hele året. Det er ingen krise om det regner litt, for en permisjonsferie handler ikke om å bli brun. Man forflytter egentlig bare småbarnslivet til eksotiske breddegrader, med babyen som sjef.

Reise med baby
Sjefen dikterer mye, men ikke alt. Nattesøvn, måltider og ikke minst hvor mye dere får tid til å gjøre er opp til familiens nye overhode.

#4 For de eventyrlystne

Reisevante foreldre som vil oppleve noe mer enn turistifiserte Thailand, har en hel klode å plukke fra. Det fødes barn over hele jorden, og så lenge man velger trygge reisemål, har en god reiseforsikring og ikke bor utenfor allfarvei, så er det ingenting i veien for å legge ut på litt mer eksotiske reiser.

#5 Det evige dilemmaet

Er man fryktelig urolig for at noe skal gå galt på reisen, eller for at dere må reise før alle barnevaksinene er gitt, så er det kanskje bedre å droppe den eksotiske permisjonsferien. Det er ikke noe gøy å være på ferie og ikke klare å slappe av.

Hvorfor ikke velge et lengre opphold i Sør-Europa der det Europeiske helsetrygdekortet er gyldig, sykehusstandarden er god, det er kort vei hjem og det generelle sykdomsbildet ikke er like truende? Dette må bli en avveiningssak i hver familie. Personlig har jeg valgt å reise langt og eksotisk med mine små, og det har alltid gått bra. Så lenge du fullammer babyen, risikerer du ikke at han eller hun får i seg bakterier/sykdommer gjennom maten.

Reise_med_baby
Gatelangs på Cuba med Siena som baby, og Mattis som sliten treåring.

#6 Vær tålmodig!

Det kan ta litt tid å slå seg til ro på permisjonsferie. Kanskje sover man litt dårligere enn hjemme, kanskje er det så varmt at babyen trenger tid til å akklimatisere seg? Vær realistisk, dette blir enn annerledes ferie enn alle andre ferier du har vært på. Det blir amming, lange turer med vogn, rolige kvelder og nattesøvnen vil dikteres av den lille. Akkurat som hjemme.

#7 Hva skal du ta med deg?

Dette bør du ta med fra Norge: Vogn, bæresele, myggnett til seng og vogn, paraply til vognen,  to solhatter, sinksalve, solkrem til den lille, myggmiddel egnet til babyer, nok bleier til å komme dere gjennom den første uken, grøtpulver og noen glass med ferdigmat, hvis babyen allerede spiser eller skal begynne med fast føde på reisen. Smekker, smokker og våtservietter er også smart å ha med hjemmefra. Det er ikke sikkert det er verdt slitet å drasse på reiseseng, det kommer litt an på hvor godt utstyrt overnattingsstedet er.

 

Kjære mamma – lykke til!