Landsbyen Briones i hjertet av Rioja, sett fra Vivancos fantastiske vinmuseum

Oppdag Rioja, Spanias sjarmerende, kulturelle og smakfulle nordside

– Vi håper turistene vil oppdage at vi er et kulturelt reisemål og ikke bare Syden, sukker guiden.

Vi er på pinchobar-runde i Logroño i Rioja, en by de færreste har hørt om. Det er lunsjtider og akkurat passe med folk. Senere på kvelden, når vi drar tilbake, er det tettpakket av lokale spanjoler.

– I fjor ble det registrert kun 40 norske minibankuttak i dette området», forteller presseansvarlig Karen Sand ved Spanias turistkontor i Oslo.

Det er jo nesten i seg selv en severdighet. Et norskfritt Spania! Selv er jeg novise i nordmenns tradisjonelle Syden, men ble sjarmert i senk av landets skjulte skatter.  Riktignok er det oktober og utenom sesong, men her er ingen lei turister. Tvert imot. Sjelden har jeg møtt makan til gjestfrihet! Sjåføren tar oss med hjem til familien i en bitteliten landsby på toppen av en ås, for å vise frem tre generasjoner som klemmer, kysser og hilser, mens de slår armen ut mot digre langbord og dype vinkjellere. Naboen åpner sitt lille hjemmedestilleri, der han med genuin lidenskap og idealisme tryller frem druebrennevin med fløte, urter, kakao og sitrus til 10 euro flasken og seksstjerners smak.

Lengst nord i Riojadalen er det morgenglød i høstfarger. Flott turterreng!
Riojadalen er usedvanlig vakker og rik på kultur

Middelhavsklima

Fra åsen har vi utsikt over det svakt bølgende landskapet med et lappeteppe av vinmarker i høstfarger, mot en fjellkjede der hvite klipper skinner i ettermiddagssolen. Fjellkjeden beskytter vinmarkene mot Atlanterhavskystens vestlandsnatur, og gir derfor Rioja et Middelhavsklima egnet for å dyrke frem noen av verdens beste viner. Som i Frankrike og Italia er vinveien ganske tilfeldig, eller ikke, også pilgrimsleder. Da ligger det flust med middelalderlandsbyer fulle av kirker, katedraler, klostre, museer, vertshus og pinchobarer. Nord-Spanias tapas. Den aller beste pinchoen fikk jeg i en forfallen og trist landsby, kjent for grønnsaksproduksjon. På jordene nedenfor lå hermetikkfabrikkene, som eksporterer landets berømte tomater, pimientoer, artisjokker, oliven, you name it.

Pincho er oppkalt etter tannpirker på spansk. Tapaz altså. Tempurafriterte grønnsaker og rosévin er digg!

Baren var knøttliten, og disken fylt med loffestoff toppet med for eksempel tempurastekte grønnsaker, grillet blekksprut, hvitløksmarinert sopp eller laks med avokado. Et glass av Riojas eminente rosévin passer bra til. En ivrig spanjol løp over gangen og hentet en tallerken med stedets berømte julekake, som smakte himmelsk av marsipan, nøtter og sjokolade.

Elvis was in the building…

Et knippe stamgjester skålte og skravlet, og en av gutta kunne fortelle at han hadde importert klippfisk fra Vestlandet. Synd ikke vi importerte pincho-oppskriften tilbake!

Verdenslitteraturens beste roman beskriver den fantastiske reisen til disse to raringene i området.

Grønnsakslandsbyen Calahorra var ellers ikke mye å skrive hjem om, med unntak av en vakker statue av Sancho Panza og Don Quixote, som passerte elven Ebro i Cervantes roman, (kåret til verdens beste). Jeg kan levende forestille meg at dette området byr på mange eventyr for vandrere. Landskapet er hele tiden skiftende, og pepret med spennende små landsbyer, klipper, fjellpass og åsrygger.

Luftballong må på bucketlisten din!
Vi bare svever av sted, og slow travel er vakrest i verden.

Ballongferd over vinmarkene

Og gjett hva, du kan booke en tur over dette herlige landskapet med luftballong! 1000 meter over bakken sprettes en cava av kapteinen, som styrer flammene som får ballongen til å stige til værs eller dale ned til vinmarkene, der han som en luftens cowboy napper til seg noen vinblader før vi farer oppover igjen! Yooohoo! Du kan booke din tur hos Globos Arcoiris her.

Når du har sett dalen bør du også se fjellene. Høyt opp i Riojadalen ligger landsbyen Ezcaray som lukter peis og pinjeskog. Bak vakre steinhusfasader gjemmer det seg skatter som Anas Charcuterie. Igjen møter jeg en enorm gjestfrihet.

Ana og søsteren driver en av de beste souvenirbutikkene, for du kan ikke dra herfra uten spanske lekkerbiskener!

– Smak på denne, den er hjemmelaget, sier søsteren til Ana, som er på besøk.

Hun peker på rå pølser som visstnok skal kokes eller stekes.

– Og prøv denne pimientoen, den er herfra. Stek litt chorizo og server den ved siden av, smiler de og skravler i vei med meg, som om jeg var en gammel venninne på visitt.

To Michelinstjerner

Samme kveld skulle jeg få oppleve et av mitt livs beste måltider på den to stjerners Michelinrestauranten El Portal del Echaurren, eiet av to brødre som hyller sin mor Marisa Sanchéz’ berømte og tradisjonelle kokkekunst med ny vri og områdets beste råvarer. De driver også hotell og en familierestaurant, i bygningen med hotellrøtter tilbake til 1600-tallet.

Spania har fostret noen av verdens beste kokker, og her er en av dem, med sommelier-broren sin.

Francis Paniego regjerer over grytene, og storebror José Félix er sommelier med et imponerende vinutvalg. Restauranten er en minimalistisk drøm i svalt hvitt og runde bord, som får hver rett til å skinne som en diva på tallerkenen, og hver slurk vin til å iscenesette et vell av følelser og sanseopplevelser. Så er den også designet av superarkitekten Frank Gehry. Servicen er igjen usedvanlig gjestfri, og uformell.

Ingen tvil om at jeg er på hotell i Spania liksom. Sånt liker jeg!

Vi bor rett over gaten, i den moderne restaurantens motsatte ytterlighet. I en spansk fargefest der jeg ikke hadde blunket om det kom flamencodansere svingende ned trappen. Sjekk hotell Palacio Azcarate i Ezcaray.

Pilgrimsveien snor seg gjennom den ene vakre landsbyen etter den andre. Her i La Calzada.
Katedralen Santo Domingo de la Calzada har hellige høner og annen gøyal overtro, pluss ny og gammel kunst, museum og den flotteste julekrybben du noen gang har sett.

Hva mer kan Rioja by på? Usedvanlig vakre katedraler selvsagt, siden pilgrimer har betydd big business fra middelalderen til vår tids vandrere. Ikke minst i Santo Domingo de la Calzada som kan skilte meg mirakler, helgener og hellige høner vis-a-vis alteret! Ja du hørte riktig, de klukker og hakker til religiøs overbevisning.

Vivancos museum er bare vakkert
Høsten er den fineste tiden å besøke et vinland.

Rioja – vinsmaking

Dra på vinsmaking! Riojaviner er elsket av nordmenn, for de passer ypperlig til lam, vilt og annen tradisjonell norsk høst- og vintermat. Men, de har også meget gode roséviner og fruktige unge viner, som kan danke ut mange franske. Midt i smørøyet, der dalen er på sitt vakreste, inkludert den svært pittoreske landsbyen Briones, kan du besøke at av verdens beste vinmuseer. Vivanco har verdens kuleste, og største, samling vinopptrekkere. Selv ble jeg målløs av kunstsamlingen som rommet et spenn fra Andy Warhol til romerske relieffer. Verdt hele turen. Alle kunstverkene har vin som tema.

Cava smaker best i ballong før frokost har jeg funnet ut. Synd det er litt krevende å få inn i hverdagen…

Neste gang du tenker deg en tur til Spania, bør du seriøst vurdere en langhelg i nord. Sydenstrender er sooo last summer!

Turen ble betalt av det spanske turistkontoret i Norge.