5 tips til gode dyreopplevelser (og tre du bør styre unna!)
Det går fint an å reise på turer der dyrene har det bra. Men vet du hvordan du skiller gode dyreopplevelser fra dårlige?
Det går fint an å reise på turer der dyrene har det bra. Men vet du hvordan du skiller gode dyreopplevelser fra dårlige?
Alle som har fulgt denne reisebloggen en stund, vet at jeg er intenst glad i dyr. Reiser der jeg kan oppleve dyr på nært hold, på deres premisser, vel og merke, er mine absolutte favorittreiser!
Så hva skiller en god dyreopplevelse fra en dårlig? Det kan virke innlysende, men likevel deltar tusenvis av turister på aktiviteter som ikke er bra for dyrene HVER DAG! Derfor skal jeg skrive litt mer om hvordan du velger gode arrangører som prioriterer dyrenes velferd.
Hvis du tilbys å bli tatt bilde med dyrene, kan du være sikker på at dyrene ikke er der på sine premisser. Sitter dyrene innesperret i bur, er det et like sikkert tegn på at de ikke behandles slik dyr bør. (Ja, du gjettet riktig, jeg er ingen tilheger av dyreparker).
Dessverre er det ikke så enkelt som dette. Verstingene i bransjen gjenkjenner du på fotomuligheter og oppbevaring i bur. Men aktørene har blitt stadig smartere for å fortsette å tjene penger på dyr. Mitt aller beste tips er å STILLE SPØRSMÅL. Hvis du synes en virksomhet ser ok ut på overflaten, spør om følgende:
Det er selvsagt ingen garanti for at svarene du får er sanne, men det er utelukkende positivt at aktørene i bransjen vet at turister faktisk bryr seg om dyrenes velferd – også etter stengetid.
Jeg har sluttet helt å bestille dyreopplevelser på forhånd. Jeg vil dra dit og se med egne øyne at dyrene har det bra før jeg legger igjen pengene mine der. Gudskjelov så har de store norske reisearrangørene TUI, Apollo og Ving begynt å stille krav til underholdning med dyr, men det er fortsatt en vei å gå. Du og dine feriepenger kan bidra til å gjøre en forskjell! Her er fem dyreopplevelser jeg anbefaler på det varmeste!
Safari er magisk! Du aner aldri hvilke dyr du vil se, eller hva de vil gjøre.
Velger du en anerkjent safariarrangør, så bidrar du hovedsaklig til én viktig ting: Å bygge opp en etisk industri der turister kan observere afrikanske dyr, samtidig som nasjonalparkene kan drive vedlikehold og jobbe aktivt mot snikskyttere. Det kan virke som en uovervinnelig kamp, men dollarene vi legger igjen i inngangspenger i nasjonalparkene gjør en stor forskjell.
Hvis du ikke ønsker å delta på arrangert safari, så kan du velge å kjøre selv. Det gjorde jeg og familien i Uganda for noen år siden. (Les mer om eventyret Uganda her). Det fungerer omtrent på samme måte som «vanlig» safari, men du bestemmer selv opplegget og timeplanen. Min erfaring er at det lønner seg å betale litt ekstra når du kjører inn i nasjonalparkene for å få en «spotter» med deg i bilen. De kjenner dyrenes adferd og favorittsteder, og har også et nettverk av andre spottere som de kommuniserer med underveis.
Neida, du trenger ikke dra til Afrikas savanner for å finne gode dyreopplevelser. På Langedrag utenfor Nesbyen, får barna nære, gode møter med gårdsdyr.
På Langedrag har dyrene det godt, og det har menneskene også. Det smitter. Små og store kan komme tett på dyrene, og så kan man oppleve ulv på nært hold. Det er spennende!
Les mer om da jeg besøkte Langedrag med fem barn
Som tidligere hestejente, var denne reisen ikke bare en drøm for barna, men også for meg! Vi hadde ansvaret for herlige Henry i en uke, og kjørte fra gård til gård i en sigøynervogn. Primitivt, javisst, men FOR noen opplevelser! Henry var helt og holdent vårt ansvar underveis, vi måtte gi han mat, stelle han og sørge for at han hadde det bra. Det hadde han!
Etter å ha levert Henry tilbake, fikk han gå fritt på jordet i en hel uke før neste runde med turister. Hun som driver stedet, Neasa Clissmann, er lidenskapelig opptatt av dyrene sine, og det er virkelig fint å se hvor godt en hest kan ha det! Hun fortalte at hver jul mottar hun flere kilo med gulrøtter til hver hest, sendt fra de som har tilbragt ferien sin med dem.
Vi leide gjennom Clissmann Horse Caravans
La meg bare si med en gang, at dette er et sted for turister. Men hva gjør vel det når du finner ut at kamelene stortrives i Australias røde senter? Du vet, der Uluru er. Mark Swindells eier kamelranchen Uluru Camel Tours, og sverger at kameler er langt klokere enn hester. Han arrangerer blant annet solnedgangsturer på kamelryggen der du kan se Uluru i solnedgang. Magisk! Han har krysset Australia på tvers på kamelryggen, og er en dyrevenn som samtidig er flink med mennesker. Jeg kaller han bare Mr. Outback!
Til slutt vil jeg minne om tre dyreopplevelser der du ikke bør legge igjen pengene dine: Marinparker der du kan se delfin- og spekkhuggershow tar ingen hensyn til dyrenes iboende behov for plass og frihet. Vandring med løver, eller fotografering med bedøvede tigere er også noe du bør unngå. Til slutt er det elefantriding i Asia. Jeg har selv syndet på tidligere reiser, men nå vet jeg gudskjelov bedre. Egentlig kunne denne listen vært mye lenger… men jeg velger å fokusere på GODE REISEOPPLEVELSER MED DYR denne gangen.