10 tips til bærekraftig reise i Cadiz
Jeg elsker at Cadiz har et stort og bærekraftig hjerte for det naturlige. Palmene er høyere enn husene, og du finner milevis med sandstrender uten invaderende bygninger.
Jeg elsker at Cadiz har et stort og bærekraftig hjerte for det naturlige. Palmene er høyere enn husene, og du finner milevis med sandstrender uten invaderende bygninger.
En av de tingene jeg liker aller best med Cadiz, er at hele provinsen har et stort og bærekraftig hjerte for det naturlige. Her er palmene høyere enn husene, og du finner milevis med sandstrender uten invaderende bygninger. I tråd med dette får du 10 tips som gjør det mulig å feriere med god samvittighet.
Du finner nesten ikke store hotell i Cadizprovinsen. Selvsagt finnes det noen unntak (særlig i Cadiz by og strandbyen Novo Sancti Petri), men de aller fleste av provinsens 521 overnattingssteder er på ingen måte rigget for masseturisme. Det passer meg helt perfekt! Uansett budsjett, så vil du finne et sted å sove, men jeg råder deg til å bestille i god tid i forveien. Små hotell og pensjonater blir fort fullbookede!
>> Tips om overnatting i Cadiz’ mest romantiske landsby
Jeg spiser ikke kjøtt, men bærekraftig fisk og sjømat spiser jeg.
Barbate er et sånt sted turistene ikke stopper i, selv om stranda er lys og puddermyk og havet er turkist. Egentlig ligger alt til rette for perfekte sommerferiedager, men likevel er det langt mellom hotellene. Rett og slett fordi Barbate er en pulserende fiskeby som ikke lever av turisme. Her heter hovedgatene Avenida del Mar (Havets aveny) og Avenida Atlantico (Atlanterhavsavenyen), og det oppsummerer i grunnen Barbates maritime sjel ganske godt. Her er ikke turistene hovednæring, men makrellstørjene (blue fin tuna) som migrerer fra dypet av Atlanterhavet til Middelhavets mer tempererte farvann for å gjyte om våren (april – juni). De har lagt grunnlaget for et fiske som er et av verdens eldste. Man har fanget tunfisk her med samme metode i over 3000 år.
–Almadraba er en bærekraftig metode som sikrer at kun de eldste og største fiskene blir fisket. Vi bruker nett med masker på én meter i diameter, så de yngre fiskene svømmer gjennom uten å bli fanget, forklarer Ana Santos. Hun er marinebiolog, og lidenskapelig opptatt av Thunnus thynnus, som arten heter på latinsk.
–Kun 0,01% av tunfisken som passerer Lyskysten ender opp i nettene våre, så det er et stort flertall som fortsetter ferden sin lenger inn i Middelhavet for å gjyte. Hadde ikke metoden vært bærekraftig, så hadde tunfisken dødd ut for tretusen år siden, sier hun.
PS: Se etter Atún rojo de Almadraba på menyen.
Det er ikke bærekraftig å velge retter som krever importerte ingredienser. Flaks for oss at Cadiz har kort vei fra jord til bord og fra hav til tallerken. I Cadiz er man med rette stolt over lokale produkter, så spør gjerne om hva som er i sesong. Poteter fra Sanlucar regnes som Spanias beste, melonene fra Conil er i en klasse for seg selv og nygrillede sardiner spiser man i månedene uten «r». Du kan heller ikke dra herfra uten å smake på den ultratradisjonelle (og ukompliserte) retten atún encebollado. Tilfeldigvis er nemlig nyløken moden i Conil samtidig som tunfisken passerer kysten. En tilfeldighet som skaper kulinariske harmonier!
Bærekraftige opplevelser = kortreiste opplevelser. Cadiz er en spennende destinasjon, som inviterer adrenalinet opp til dans. Kanskje vil du løftes over bølgene av Ponientevinden (kitesurfernes favoritt-vindretning). Eller kanskje holder det med en gåtur til enden av stranden for å smøre deg inn med mineralholdig leire i Tarifa? Foretrekker du roligere opplevelser kan du oppleve de spektakulære romerske ruinene Baelo Claudia i Bolonia eller sherrysmaking i Jerez.
>> Gå ikke glipp av Spanias kulinariske hovedstad Sanlucar de Barrameda!
Jeg vet det finnes flere av oss som drømmer om å ri på en strand i solnedgang. Småpikedrøm, ja kanskje – men herregud så fint det er å oppleve det på ordentlig! Jeg har egentlig ganske dårlige minner fra tilfeldige rideturer i Spania fra barndommen. Hodelag med tynne bitt og magre hester. Fluer og pisk. I Cadiz har det gudskjelov dukket opp mange staller som dyrker natural horsemanship. Mange rir bittløst, og hestene verdsettes for sine naturlige instinkter. I love it!
Endurance Equestrian – jeg kan ikke få skrytt nok av Ferdy Coopman – en mann med et stort hjerte for hester. Han er opprinnelig nederlandsk, men slo seg ned i Sotogrande for mange år siden. Han har gitt meg mange ridetimer (jeg er rusten). Ferdy arrangerer alt fra 1 times tur til 3 timers riding på stranda med utsikt over Gibraltar og Afrika. Er du virkelig motivert for en hesteferie, kan du ri fra slott til slott.
Alcantara Ecuestre – enten du er nybegynner eller øvet, så vil du elske å ri hos Don Alfonso López de Carrizosa. Jeg har sett damer som aldri har sittet på en hest før gallopere på et kvarter! Du kjenner kanskje stallen igjen fra NRK-programmet Det store Spranget, der seks hestejenter utfordrer fedrene sine på hesteryggen. Her rir du riktig nok ikke på stranden, men fra bar til bar – eller gjennom vakre solsikkeåkre hvis du kommer om våren.
Aventuras Ecuestre – Har du en drøm om å ri på lykkelige hester på en av Spanias vakreste strender, så er dette stedet. Bo på hotellet Dos Mares, som ligger vegg-i-vegg med stallen – og rett på stranden, og delta på alt fra 1 times ridetur til 1 uke på hesteryggen.
Cadiz har strender i verdensklasse, men likevel tiltrekker de seg en type mennesker som får kløe av å ligge rolig i time etter time. Fraværet av bygninger gjør Cadiz til en destinasjon der man har luft under vingene. Og denne luften bruker man som man vil. Kanskje vil du lære deg å spille polo av den tidligere landslagskapteinen for England, Jamie Le Hardy? Eller kanskje vil du lære deg kitesurf i kite-mekkaet Tarifa? Tarifa Kite Experience holder til på den beste delen av stranden, og har de beste kurslederne. Vil du teste fjellklatring, er San Bartolo stedet, og den lokale guiden Alberto Corrales Ruiz guider deg trygt til topps! Det har aldri vært vanskeligere å kjede seg på stranda!
>> Føl friheten i Cadizfornia!
Jeg nyter virkelig strendene på Lyskysten fordi de er svøpt i vakker og uforstyrret natur. Å legge seg på rygg i temperert hav og hvile øynene på eviggrønn vegetasjon og vakre fjellformasjoner er den formen for luksus jeg setter aller høyest. La oss verne om disse sjeldne områdene, og si nei til utbyggelse!
Tips til nudister: Vil du kaste badetøyet, så finnes det flere gode nudiststrender i Cadiz.
Tarifa er utsatt for både poniente- og levantevinder som suser gjennom Gibraltarstredet. Derfor sjekker jeg alltid nettsiden WINDFINDER før jeg planlegger en stranddag der. Alt over 12 knop (kts) er for mye for meg. Det betyr sand i ørene – og alle andre av kroppens hulerom. Vindstyrke mellom 5-10 knop er luksus! Jo lenger oppover Atlanterhavskysten du beveger deg, jo mindre vind vil du oppleve.
Det finnes mange meninger om vindkraft. Selv mener jeg at vindkraft er et steg i riktig retning. Alt som kan utfase fossile energikilder får en pluss i margen hos meg, og synet av vindmøllene i Tarifa og Zahara de los Atunes slår meg alltid som mektig og vakkert. Jeg synes selvsagt det er forferdelig med fugler som flyr inn i vindturbinene, men basert på et studie fra Norsk institutt for naturforskning (NINA), så igangsatte Iberdrola et prosjekt i 2021 der de malte ett av tre vindmølleblad svart, samt påførte stolpen på vindmøllen et vinylklistremerke av øyne. Dette har vist seg å redusere kræsj med fugler med opptil 70%.
Spanske appelsiner er saftige og nydelige, og de aller beste appelsinene har jeg rett utenfor døren! Kortreist for meg, og kortreist for deg også hvis du drar på ferie hit. Området heter San Martin del Tesorillo, og er kjent for sine saftige appelsiner som er modne fra desember – mars. Nå rydder stadig flere bønder appelsinåkrene sine til fordel for avokadoer, som gir større inntjening. Men enn så lenge kan jeg kjøpe 5 kilo søte appelsiner for 2 euro – og handelen skjer direkte på gårdene. (Hold utkikk etter pyramider med appelsiner, og vær forberedt på å bremse hardt.)
Muligens er jeg fordømmende, men jeg ser til stadighet hvordan folk legger igjen vanlig folkeskikk hjemme når de drar på ferie. Så her er en liten huskeliste: