Hvordan er det i Venezia nå som pandemien er i ferd med å slippe taket? Jeg hadde tidenes Venezia-opplevelse i september, og her er alt du trenger å vite om å reise til Venezia akkurat nå!
ANBEFALES! Utsikten fra toppen av kampanilen er nok til å ta pusten fra hvem som helst.
Fra 1. august 2021 har ikke cruiseskip lenger lov til å ta inn- eller utseilingen forbi Markusplassen.
Jeg jubler over beslutningen! En så vakker by kan godt koste på seg å kreve mer av sine besøkende.
En av de tingene som fascinerer meg aller mest med Venezia, er at tiden tilsynelatende har stått stille her. Fraværet av biler kombinert med det evige, surklende tidevannet understreker følelsen. Venezia nå er som Venezia for femhundre år siden. Jeg liker i hvert fall å tenke det. Visste du forresten at Venezia fyller 1600 i år?
Spritz og bellini: En drink under Rialtobroen kan aldri bli feil.
To rause drinker koster 25 euro. Ingen upris når man kan lytte til gondolenes skvulping i Canal Grande.
Venezia nå – og da
Har du fulgt Borte Best en stund, så vet du at Venezia er et sted som ligger hjertet mitt nært. Jeg har tidligere delt tips om hotell og barer i det jeg mener er verdens vakreste by. Etter å ha vært her mange, maaaange ganger, så var jeg veldig nysgjerrig på hvordan Venezia er nå som Covid-pandemien er i ferd med å løsne jerngrepet om Europa. Og det er ingen tvil – turistene er tilbake i Venezia nå. Ikke i like stort antall som før, men det er bare å glemme å oppleve en turistfri by. Vi, datteren min og jeg, reiste fra Malaga til Treviso-flyplassen på et fullt fly. Da vi kom frem var det overraskende nok ingen koronakontroll ved ankomst. Nada, niente. Ingen sjekket vaksinepassene våre, så med håndbagasje og sete på 3. rad, var vi ute av flyplassen på nøyaktig 7 minutter – ja, jeg tok tiden. Bussen fra Treviso til Piazzale Roma i Venezia tar en knapp time.
På vannbussene må man bruke munnbind i Venezia. Og her bruker absolutt ALLE det.
Glemmer du det, kan du forvente en påminnelse fra de ansatte eller medpassasjerene. Jeg så flere som fikk en streng påminnelse.
Restauranter, barer og museer
Datteren min begynner sine kunststudier i høst. Jeg blir svak i knærne av kunstarven som gjemmer seg i Venezias kirkerom, palasser og andre bygg. Vi dro med andre ord til Venezia med et ønske om å oppleve kunst, i tillegg til obligatorisk driving av dank på båter og byens mange åpne plasser. Vi ville rett og slett suge inn og koble oss opp på Venezias energi.
Museum i post-koronaens tid
Markuskirken sto selvsagt på agendaen.
Her, og i alle andre offentlige museer må du vise et grønt koronasertifikat for å kunne gå inn.
Vaksinepasset fra Norge gir deg QR-koden du trenger.
Fullvaksinert? No problem
Er du fullvaksinert, og har lastet ned QR-koden på mobilen, så slipper du inn overalt. Har du bare en dose, er det nok for å slippe inn i offentlige museer. Du må i tillegg bruke munnbind inne. I de fleste museene kunne vi bruke våre egne munnbind, men i Kampanilen på Markusplassen fikk vi utdelt munnbind (av typen Donald Duck-nebb). Kanskje fordi man må stå tett på andre i heisen opp, og øverst er det heller ingen mulighet til å holde avstand fra andre.
Ikke vaksinert? Dette gjør du
Er du ikke vaksinert, kan du likevel slippe inn i museene i Venezia nå. Da må du ta en antigen-test (altså den raske typen som gir resultat etter 15 minutter). Hvis du ikke er vaksinert, trenger du en slik test for å fly til Italia, så du vil allerede ha en QR-kode som gir deg adgang til museene. Antigen-koden er gyldig i 48 timer, så skal du være her lenger enn to døgn kan være lurt å ta en ny test på et av Venezias apotek (sjekk oversikt her). Jeg snakket med et av apotekene om en antigen-test, nærmere bestemt på All’Ercole d’Oro. Her fikk jeg vite at alle apotekene på listen roterer. Trenger du en antigentest mens du er i Venezia, bør du med andre ord investere litt tid i å finne ut hvilket apotek som tester den dagen du trenger testen.
Nå går livet sin vakre gang i Venezia
Nå som vi er i ferd med å legge pandemien bak oss her i Europa, er det forfriskende å se hvordan Venzia har kommet seg helskinnet gjennom. Det yrer av liv i gatebildet. Noen bruker munnbind utendørs, mens flertallet dropper det. Alle restauranter og barer er gjenåpnet, og det regjerer en feelgood-stemning i gatene. De eneste stedene det er påbudt med munnbind er innendørs i butikker, museer og på båtbuss. På restaurant er det høflig praksis å ta på seg munnbind når man ankommer. Når man sitter ved bordet, kan man fjerne det.