Sånn unngår du piratkopier!
Motehusene har fått politiet med seg i jakten på piratkopier. Selv låner (stjeler?) de mønstre og design fra folk over hele verden.
Motehusene har fått politiet med seg i jakten på piratkopier. Selv låner (stjeler?) de mønstre og design fra folk over hele verden.
Vi som forbrukere kan få bøter hvis vi kjøper og tar med oss piratkopierte varer inn i Norge. Designerne derimot rapper – eller lar seg inspirere, som de kaller det – av materialer og design de kommer over på reise. I sommer til den amerikanske designeren Tory Burch noen nydelige bluser, veldig inspirert av blusene folk i Latin-Amerika bruker: hvite med rysjer og broderier i flere farger. Burchs bluse koster 295 dollar, cirka 2 400 kroner. Kjøper du den på et marked i Bogotá, Colombia eller i Guatemala, betaler du et par hundre kroner – og kanskje oppover, avhengig av kvalitet. Da støtter du kanskje også en skredder som trenger pengene og bidrar til å skape et mangfoldig næringsliv.
Kan du hvite jente gå med fletter?
Men sommerens drøyeste «kopivare» fant jeg i et par av Oslos klesbutikker. Der selger de nemlig vesker fra spanske Guanabana, som har kopiert søramerikanske mønstre og design. Tekstilveskene kopiert fra blant tradisjonelt håndverk i Colombia koster fra 1 000 kroner opp til 4 000 kroner. I Colombia får du den for et par hundre kroner og oppover og pengene går direkte til folk som har laget det.
For prisen av én Tory Burch-bluse og en Guanabana-veske, kan du faktisk kjøpe flybillett til stedet der de opprinnelig ble skapt – før de ble piratkopiert av mer kapitalsterke designere – som antakelig kommer til å kreve at du blir bøtelagt dersom du kjøper en kopi av varen deres. Selv er jeg ikke i tvil om hva jeg velger. Beviset henger i klesskapet mitt.