Inneholder annonselenker

Du har sikkert sett storbykortene, såkalte turistpass, som lover deg rabatter på alt fra offentlig transport til museumsbesøk. Men lønner de seg? Vi har lagt turistpassene til fem europeiske storbyer under lupen, og her er dommen.

Oslo Pass – la oss begynne på hjemmebane

Bypåske i Oslo er digg. Og hvis du vil være turist i vår egen hovedstad, så vurderer du kanskje å kjøpe Oslo Pass? Kortet gir deg mange fordeler, som gratis inngang på en hel haug med museer. Jeg nevner i fleng: Holmenkollen, Astrup Fearnley, Henie-Onstad Kunstsenter, Kon-Tikimuseet, Munchmuseet, Hjemmefrontmuseet, Reptilparken, Vigelandmuseet og til slutt, min favoritt i Oslo: Vikingskipmuseet.

Unn deg å være turist i egen by!

Kortet koster fra 445 kroner for 24 timer – 820 kroner for 72 timer. Lønner det seg? Absolutt! Her får du gratis offentlig transport med på kjøpet, så bare her sparer du 108 kroner på et 24 timerskort. Du får også gratis inngang på Tøyen- og Frognerbadet (vanlig pris 104 kroner), samt gratis guiding i byen med Oslo Guidebyrå (vanlig pris 200 kroner). Vikingskipmuseet koster vanligvis 100 kroner, Munchmuseet koster 120 kroner og Holmenkollen koster 140 kroner, for å gi en ide.

Er det en ting som kan få feriebudsjettet til å skyte i været i Oslo, så er det restaurantbesøk. Da kommer det godt med at Oslo Passet gir deg 20% rabatt på matservering på flere restauranter, som f.eks trendy Døgnvill Burger Vulkan, klassikeren Rorbua på Aker Brygge, stillferdige Kaffistova og tenåringenes favoritt Hard Rock Cafe. Du merker det fort på lommeboka når en familie på fire skal spise seg mette etter sightseeing.

Amsterdam – et deilig sted å møte våren

Det kan være mye penger å spare på Amsterdam-kortet. Det inkluderer blant annet kanalcruise, gratis offentlig transport på busser, metro og trikker, samt inngang på museer og attraksjoner. Merk at tog fra Schiphol flyplass ikke er inkludert i kortet.

Turistpasset koster fra 60 euro per person for 24 timer, og stiger i takt med antall dager du skal utforske Amsterdams skatter. Men lønner det seg? Ja, hvis du skal innom noen museer og unne deg et kanalbåtcruise, så gjør det det. Det gir deg også fordeler slik at du slipper å stå i kø overalt.

Lønner deg seg å kjøpe et Amsterdamkort? Ja!

La oss si at du skal besøke tre museer: Van Gogh er obligatorisk (inngangspris 19 euro) og det samme er Rijksmuseum for et dypdykk i Rembrandt og de flamske mesterne (inngangspris 20 euro). I tillegg vil du kanskje sikle på noen overdådige diamantbesatte smykker og kroner på diamantmuseet (inngangspris 10 euro). Og selvsagt må du ta et kanalbåtcruise, det er et must i denne vannbyen (vanlig pris 17 euro). Til sammen har du nå brukt 66 euro, og det er uten å regne med offentlig transport.

Så mye koster et bykort i Amsterdam. Dette kan absolutt være en god investering!

Det vidunderlige hageanlegget Keukenhof som er er verdenskjent for sine utrolige tulipaner inngår også i Amsterdam-kortet. Hver vår (nå!) står sju millioner løk i blomst. Vanlig inngangspris er 18 euro. Med Amsterdam-kortet betaler du bare 14,40 euro.

BESTILL AMSTERDAMKORTET HER

Venezia – der offentlig transport koster skjorta

VeneziaUnica er turistpasset som gir deg adgang til mange av lagunebyens severdigheter. Du setter sammen kortet ditt selv, alt etter hva du ønsker å oppleve. Min erfaring er at vannbuss (vaporetto) fort blir et pengesluk hvis du kjøper enkeltbilletter. De koster nemlig 7,50 euro og er kun gyldig i 75 minutter.  Derfor kjøper jeg vanligvis et transportkort, som koster 20 euro (1 døgn), 30 euro (2 døgn), 40 euro (3 døgn) eller 60 euro (7 dager).

Nyheter_Venezia_Alilaguna
Snasen liten vannbuss som frakter deg og meg fra Marco Polo-flyplassen til sentrum.

Hvis du vil ha et citykort som gir deg mer enn transport, finnes det flere varianter: Sølvkort, Gullkort eller Platinumkort. De koster henholdsvis 29 euro, 80 euro og 125 euro for voksne. Ungdom under 29 år har rimeligere løsninger. Grunnen til at sølvkortet er så mye rimeligere er at det ikke inkluderer transport, noe både gull- og platinumkortet gjør. Jeg synes med andre ord at sølvkortet er bortkastet ettersom du sannsynligvis ikke rekker (eller orker) å besøke 5 museer og 3 kirker mens du er der.

Kjøper du transportkort i Venezia er det store penger å spare.

For å være helt ærlig, synes jeg ikke de ferdigsydde pakkene er verdt pengene. Da foretrekker jeg å sette sammen min egen pakke, som f.eks transport i tre dager (40 euro) pluss inngang til museene på Markusplassen (20 euro). Totalt 60 euro.

London – er Oystercard et must?

Nei, du trenger ikke et Oystercard når du besøker London. Du kan bruke bankkortet ditt på samme måte, forutsatt at det har viftesymbol og kan brukes til kontaktløs betaling. Prisen er den samme (2,40 pund for enkeltreise) som når du bruker Oystercard. Da slipper du å betale 5 pund for selve kortet. Les mer om dette på sidene til Transport for London.

Når det gjelder turistkortet London Pass, så er det en god deal dersom du skal drive med mye sightseeing. La meg gi deg et eksempel: Et London Pass som er gyldig i en dag koster 75 pund – se øvrige priser på bildet over.

Rekker du å besøke Tower of London (vanlig pris 28 pund), Utsikten fra the Shard (vanlig pris 32 pund), Westminster Abbey (vanlig pris 23 pund) og ta en Hop On-Hop Off-bussrunde (vanlig pris 34 pund), så sparer du hele 42 pund på en dag! Vil du derimot rusle rundt i Londons gater, stikke innom en pub og kanskje legge inn en attraksjon, så kan du droppe citykortet.

Paris – museumsbyen

Du har ikke vært i Paris før du har besøkt Louvre, Musée d’Orsay, Triumfbuen (selv om jeg synes at akkurat denne er litt oppskrytt), Notre Dame og Pompidousenteret. Selvsagt vil du også ta et elvecruise på Seinen og nyte panoramautsikten over Lysets by fra Montparnasse-tårnet. Med Paris Pass får du gratis inngang på hele 60 museer (inkludert alle jeg har nevnt i denne teksten), og du får også Fast Track-inngang på både Louvre, Musée d’Orsay og Pompidou, sånn at du slipper å kaste bort ferien din på å stå i kø. Alle opplevelsene nevnt her, i tillegg til Hop On-Hop Off-buss er inkludert i Paris Pass. Det er også offentlig transport på buss, metro og RER (forstadtog).

Akkurat som med de andre storbykortene, vil det avhenge av deg selv og sightseeingbehovet ditt om det lønner seg å investere i et Paris Pass eller ikke. Allikevel må vi konkludere med at Paris Pass har nokså stive priser sammenlignet med andre byer. Prisene er fra 139 – 230 euro for henholdsvis 2 – 6 dager for voksne. Dette virker mye når man ser på hva inngangsbillettene koster til f.eks hovedattraksjoner som Louvre (17 euro) og Musée d’Orsay (12 euro).

Gå ikke glipp av våre tips til ROMANTISKE PARIS!