Penger, transport og pruting i Bangkok
Hvordan kommer man seg fra flyplassen i Bangkok og til hotellet? Pruter man i Bangkok? Vi svarer på dine spørsmål.
Hvordan kommer man seg fra flyplassen i Bangkok og til hotellet? Pruter man i Bangkok? Vi svarer på dine spørsmål.
Det er hyggelig å få spørsmål om reiser, og forleden dukket det opp et spørsmål om Bangkok:
Vi skal til Bangkok og har ikke vært der før. Jeg lurer på flere ting. Tar man ut penger her nede før man reiser, er det trygt å ta ut penger i minibanker der, eller betaler man med kort? Hvordan farter man rundt? Hvordan er det med pruting. Hvor høyt legger de seg på markedene i forholdt til det man må betale? Jeg vil ikke fornærme noen.
Det er morsomt å planlegge og sette seg inn i forholdene på stedene man reiser til. Du kan fint ta ut penger i Bangkok. Det er mange minibanker, og vi har aldri opplevd problemer med dem. Det er kanskje lurt å ta med litt kontanter så du kan betale for transport fra flyplassen til hotellet. Man er ofte litt groggy etter en så lang flytur. Det er dessuten smart å skaffe seg mynt og sedler av liten verdi som kan brukes i tipssammenheng.
De fleste hoteller har skysstjeneste, og det er deilig å bli hentet og transportert helt fram til døra. Ellers er det ikke noe problem å ta en drosje fra flyplassen. Det er mye trafikk i Bangkok og det kan kjennes litt overveldende om man ikke er vant til så store byer. Men det er enkelt å greit å ta seg rundt. Bangkok har faktisk både Sky Train med to ruter og t-bane med 18 stasjoner. T-banen går hvert 5 – 7 minutt. Er du ikke klar for det, kjører du drosje eller tuk tuk. Enkelt og greit.
Det er mye å se og shoppe i Bangkok. Billig er det også. Vel, om du ikke går amok på det store kjøpesenteret Siam Paragon hvor du kan handle alt fra Dior og Dolce & Gabbana og mange andre luksusvarer. I butikker og kjøpesenter er det fixed price. Eller er det forventet at du pruter i bodene og butikkene langs turiststripa Khao San Road, hvor prisene er høyere enn andre steder – special price for you. Selgerne kjenner stort sett sin egen smertegrense og vil stort sett selge varene sine med tap. På den andre siden er norske lønninger bedre enn i Bangkok, så man behøver kanskje ikke være for gnien på ferien heller?
Det jeg imidlertid har lært meg etter noen turer hit, er at et surt fjes og kjeft ikke har noen effekt. De bare smiler. Smilet skal være en del av den daglige påkledningen i Thailand. Selv når du som turist blir sur fordi noe ikk går din vei, vil betjeningen fortsette å smile. Å ikke smile er å miste ansikt. Det sies at det finnes hele 13 typer smil i Thailand. Blant dem finnes det «du kan fortsette å være sint, men du kommer ingen vei-smilet» og «jeg vil ikke smile, men jeg må-smilet.»
Har du flere tips til pruting og transport? Fortell om det i kommentarfeltet eller send en melding til [email protected]