Når kjærlighetsferien ender i krangel
Kjærlighetsferien er en hard nøtt å knekke. Det vet alle som har prøvd. Her er ti tips som funker!
Kjærlighetsferien er en hard nøtt å knekke. Det vet alle som har prøvd. Her er ti tips som funker!
Jeg kunne sikkert ha gitt en mer fengende tittel til dette innlegget. Som «Sånn blir kjærlighetsferien superromantisk!». Men faktum er at uansett hvor gode intensjoner man har, så skal det mye til å naile den romantiske ferien med kjæresten. Selv har jeg stått midt under Triumfbuen i Paris og kranglet med mannen min. Hva vi kranglet om husker jeg ikke, men det hadde sikkert noe å gjøre med at han ikke liker storbyer, mens jeg elsker dem.
Vi har også kranglet i idylliske Luang Prabang i Laos, der alt egentlig lå til rette for å nyte dagene, stedet og hverandre. Vi kranglet om vi skulle leie båt før eller etter lunsj, tror jeg. Viktig var det ihvertfall ikke.
Så hvorfor ender det som skal være et romantisk avbrekk i krangling? Og finnes det noen måte å unngå det på? Her er mine beste tips. Basert på mange krangler rundt omkring i verden.
Mye av grunnen til at man kan ende opp i en krangel er at man går oppå hverandre 24/7. Da blir man fort litt lei, særlig hvis det til stadighet er den ene som bestemmer feriens innhold og gjøremål. Sørg for å ta en løpetur, gå på shopping eller lignende på egen hånd i et par timer, så skal du se at gnisten er tilbake når dere sees.
Hvis du tror at ferien skal handle om champagneøyeblikk og dype samtaler, så tro om igjen. Nedjuster forventningene. Tenk lange flyreiser der du føler deg alt annet enn fresh. Tenk skitne toalett og forsinkede tog. Å reise sammen bringer dere nærmere hverandre, men bare hvis dere omfavner alle aspektene ved å reise.
Få krangler er like usexy som krangling om penger. Dette har aldri vært noe stort problem for meg ettersom vi har felles økonomi, men jeg har overhørt grusomme Onkel Skrue-lignende samtaler mellom kjærester. Vær tydelige i forkant av reisen dersom dere har delt økonomi. Hvem skal betale hva? Er dere opptatt av kroner og øre, så før budsjett.
Alle kan ha en dårlig dag, men Gud hjelpes meg så kjedelig det er å reise med noen som klager på alt til enhver tid. Dakar deg, var croissanten for sprø? Og uff, var ikke ølen kald nok? Hodeputa for hard?
Da er det kanskje bedre å bli hjemme? Prøv heller å se det positive i situasjonen (selvom det skal sies at påtatt positivitet også kan gå noen og enhver på nervene over tid:).
Det er kjedelig for den som alltid må vente. Og ofte er det mannen. Vi damer er notoriske for å bruke lang tid, enten det er på badet eller under påkledning. Ikke la den andre vente hele tiden. Gi hverandre heller frie tøyler til å gjøre noe annet imens. «Gå ned og ta deg en kald øl i baren så lenge du, så kommer jeg når jeg er klar!» vil lyde som musikk i enhver manns ører.
«Bli med oss og spis middag!» hører du kjæresten si til det paret dere akkurat har sittet ved siden av på bussen i to timer. Du har for lengst fått nok av selskapet deres, og vil heller bestille take away til rommet. Gjør det til en uskreven regel å ikke invitere andre med på planene deres uten å forhøre deg med partneren din først.
I mitt tilfelle elsker mannen min bilferier, mens jeg får klaustrofobi bare av tanken. Han liker friheten, jeg blir stressa av tanken på timesvis i bil. Vi har testet flere ganger, blant annet i Marokko og Cuba, men nå skal det mye til for at jeg sier ja til en ny bilferie. Å reise sammen betyr at begge skal ha det bra, så finn gode kompromisser som begge liker.
Sånn gikk det da vi dro på roadtrip i Uganda
Skal dere ut på en lengre reise sammen, så kan det være smart å ha ulike ansvarsområder. Jeg er sabla god til å holde styr på billetter, pass, og alt annet papirrelatert. Mannen min er en racer til å pakke. Sammen er vi dynamitt! Også slipper vi det evige maset om at «jeg trodde du hadde passene!» Eller «Hvor ligger adapteren?».
Husk at det ikke er sosiale medier som skal forme ferien deres. Jager dere instagramøyeblikkene, vil det slite dere ut. Nyt heller hverandre, og dukker det opp gyldne øyeblikk underveis, kan dere fange dem.
Dette punktet er alfa omega. Ingenting er verre enn å reise med noen som kun tenker på sine egne behov. Det er klart vi alle har lyst til å dyrke egne hobbier i ferien, men det blir kanskje litt kjedelig hvis kjæresten din tilbringer 5 timer daglig på surfebrettet. Da bør han heller dra på surfetur med kameratene. Er man på ferie sammen, må begges behov dekkes. Basta.
Lykke til! God tur! Og husk, det hjelper å telle til ti.