En gate, hundre dører

Rua Santa Maria var lenge et sted for Madeiras akterutseilte matroser og lyssky aktiviteter. I dag er gaten full av små barer og restauranter som lar deg sitte ute og nyte temperaturen selvom solen for lengst har gått ned. Vi befinner oss i den eldste delen av Funchal, den såkalte Zona Velha.

Gatekunsten, som ved første øyekast ser tilfeldig ut, ble iverksatt av tidligere kulturminister João Carlos Abreu i 2010. Kunstprosjektet ‘Åpne Dører‘, der lokale kunstnere fikk utsmykke de gamle, falleferdige inngangsportalene i Rua Santa Maria forvandlet bydelen fra gammeldags til trendy på en, to, tre. Både abstrakt og figurativ kunst pryder portalene. En havfrue her, et fargerikt kart der.

Om du kommer på dagtid eller kveldstid, spiller ingen rolle. Her er det hyggelig og brostensbelagt hele døgnet, og hever du blikket ser du taubanen som frakter ivrige turister til Monte.

Vibeke drikkes under bordet av pensjonistene på Madeira

Gate med sjel

– Det har blitt en veldig koselig gate å gå i, både på dagtid og kveldstid, sier Luisa, som driver butikken Dona Nita i sidegaten Rua dos Barreiros. Hun setter pris på hvordan de nesten hundre, malte dørene har løftet strøket til noe mer, noe rikere, og synes at prosjektet har gitt positive ringvirkninger.

-For to år siden hadde det vært utenkelig for meg å åpne butikk her. Nå føler jeg at de håndlagde varene mine i kork er en naturlig forlengelse av bydelens nytenkende puls, sier hun.

Rua Santa Maria er full av restauranter og barer, så kom gjerne med tom mage. Det er her du skal smake på øyas tradisjonelle Poncha, som er en coctail bestående av sukkerrøralkohol, honning og ulike fruktjuicer. Herlig!

Du finner en fin blanding av turister og lokale her, og så koselig er det å vandre gjennom Rua Santa Maria på kveldstid:

Stor stemning i Funchals eldste gate.
Stor stemning i Funchals eldste gate.