På toppen av la Masse på sydsiden. Og bakom synger tindene.

Livet er berusende godt i høyden. Alt blir enkelt når dagene dreier seg om å heises opp, og stå ned i mektig, vill og vakker natur i hjertet av alpene.

600 km for dine føtter med over 160 heiser

På kartet ser du fra venstre Courchevel (høy snobbefaktor), Meribel ( litt mindre snobbefaktor) og Val Thorens (høy partyfaktor) som er knyttet sammen i verdens største nettverk av heiser og supre bakker.  Sistnevnte er Europas høyestliggende skisted, men lenger ned i samme dal finner du familievennlige Les Menuires og koselige Saint Martin

Les Menuires er den mest turistifiserte av de to siste. Her finner du blant mye det store sports- og velværesenteret Espace Aqualudique & Wellness Center med innendørsbasseng, store saunaer, jaccuzzier, hamam og alt du trenger hvis været svikter ute. Lekre restauranter, imponerende akebakker, fatbike-løype, butikker og skiutleie er det også flust av.

Postkortvakre Saint Martin med utsikt til Praz Begnay

Saint Martin tiltrekker visstnok spesielt velstående briter til sine vakre chaleter rundt en gammel steinkirke. Hit står du lett på ski fra Les Menuires, og ta gjerne lunsjen i ett av de koselige spistedene i bakken her.

Les Menuires består av tre områder, og jeg bodde her, i den øverste delen kalt «le hameau de Reberty» 1850 m.o.h.. midt i bakken!

Jeg fikk testet begge fjellsidene til Les Menuires, med offpiste, bakker, randonée i solnedgang, fatbike og SPA. Guiden Kayla Abouly guidet meg den ene dagen, og var kjempeglad for å kunne praktisere norsken sin, etter et år i Alta.

 • Jeg elsker Norge, og har planlagt en tur til Lofoten med en venninne til våren, sa hun strålende.
 • Friluftsliv er min største lidenskap, kunne hun legge til.
Franske skiguider er blant verdens beste. 22 år gamle Kayla Abouly er født og oppvokst i Saint Martin, og var tidligere på det franske landslaget i langrenn, men måtte gi seg pga en skade.
Det fylles opp til lunch ved ett-,totiden, og atmosfæren må oppleves.

Vi koste oss glugg hele dagen i de supre bakkene, med utsikt til hvite, vakre tinder så langt øyet kunne se før vi dumpet ned til herlig fransk lunsj. På Roc7 i bakken var det kul atmosfære med DJ og en sangerinne som sang som Amy Whitehouse. Det er dette jeg elsker med Frankrike. De er rågode på lunch. Hele pakken med interiør, mat, musikk, vin og atmosfære. Det er jo halve moroa med alpeferie.

Himmelsk risotto med tomat, burrata og parmaskinke er ikke å forakte etter en lang dag på ski.
Denne desserten var noe av det beste jeg har smakt. Fuktig ost- og appelsinpai
Vi er tross alt i champisens hjemnland

Her spiste vi italiensk, med champagnekjøleren stående i snøbaren ved siden av oss og bare nøt solen, som varmer like mye i januar her som i påsken hjemme.

På tur med slalomski – frikjøring

Dette er kos!
Ikke bare bratt, men mange slake flotte partier for deg som vil teste offpiste i setergrender.

Kall det offpiste eller frikjøring. Å dra på oppdagelsesferd med slalomski er det beste jeg vet. Man tar en heis eller gondol til de høyeste toppene, og med en lommekjent guide bærer det utenfor bakkene til lange strekk langs hele åssider til dalbunnen. Guiden min Nicholas tok meg fra Les Menuires til Saint Martin og opp igjen på begge sider. Vi stod mellom tinder, gjennom skog, forbi koselige setergrender, på snø som varierte fra hardt og isete til mykt og vått. Å oppleve alpene utenfor bakkene er en opplevelse! Med skredsøker, spade og annet nødvendig utstyr i sekken, er det som en ekstrem fjelltur. Du behøver ikke være rågod på ski, men kunne beherske løssnø og litt bratte bakker. I motsetning til randonée slipper du å traske i timesvis oppover, og rekker derfor både tre og fire topper i løpet av en dag.

Gjett om jeg koser meg!

Nå drømmer jeg om neste tur, for jeg må advare deg mot livslang avhengighet…Jeg er dønn forelsket i alpene.

REISEFAKTA:

 • Fly til Genève eller Lyon
 • Tog fra Genève eller Lyon til Moûtiers. Derfra går det busser til Trois Vallees. Det er 27 km å kjøre.
 • Alternativt kan du leie bil eller ta taxi fra flyplassen i Genève. Det tar cirka to timer via Annecy.
 • Jeg bodde på Hillary Hotel, som lå midt i bakken øverst i dalen. Kjempekoselig og komfortabelt med personlig service og gåavstand til gratis shuttlebuss og Intersport med utleie av skiutstyr osv.

Dette er gøy å gjøre:

 • Prøv fatbike! Du møter guide og får alt av utstyr (sykkel, hjelm og beskyttelse) fra i La Croisette. Rett ved enden av bakken.
 • Lei en lokalguide for offpiste. Det er det beste jeg gjør! Min guide het Nicholas og tok meg på rundtur i alle himmelretninger i hele dalen tross hard snø og vanskelige forhold. Vi fant noen partier med myk snø, måtte stake litt (til Saint Martin), men oj så flott landskap! Just do it.
Utsikt mot Val Thorens under randonée (som kalles ski touring i Frankrike). Turen på nesten 300 høydemetre gikk til Lac de Lou, hvor det finnes en hyggelig hytte (refuge) med mat og enkel overnatting om man vil.
 • Gå randonèe under stjernene til Lac de Lou, en liten innsjø ved enden av en trang dal. Der kan du leske deg på genepi-øl (genepi er en urt i alpene som vokser kun over 3000 m.o.h. )
 • Deretter er det full guffe nedover, med hodelykt, på få minutter. Avslutt med en bedre middag av beste husmannskost mellom tjukke tømmervegger og knallkoselige omgivelser i en av Menuires mange koselige restauranter med tradisjonell Savoyard alpemat, som hos Au Village i La Croisette.
 • Besøk det store og flotte Espace Aqualudic & Wellness Center med diger jacuzzi, diger hamam med eukalyptusdamp, stor sauna med bølgebenker, svømmebasseng med mer. Flott å ha hvis været blir dårlig! Og herlig når kroppen er mørbanket av skikjøring.

Turen var i sin helhet sponset av Explore France