Dette er en øygruppe som ligger i Middelhavet øst for Barcelona og Valencia. Øyene heter Mallorca, Menorca og Ibiza. Og på Menorca ligger skofabrikken Mascaró, som er en garanti for kvalitet i Spania. For noen år siden startet de å lage ballerinasko under navnet «Pretty Ballerinas», som blant annet Olivia Palermo og Reese Witherspoon ser ut til å ha 2000 par hver av.

Spania hadde tidligere mange sko- og tekstilfabrikker, men mange har flyttet produksjonen til Asia, hvor arbeidskraften er billigere. Men eierne av Mascaró har ingen planer om flytte fra vakre Menorca.

– Dette er en spansk fabrikk. Vi ønsker at den skal fortsette å være det, selv om arbeidskraften er dyrere her enn i Asia, sa Lina Mascaró da jeg fikk en rundtur på fabrikken lokaler.

Her satt arbeiderne over hver sin lest og sydde sko. På fabrikken er det også et utsalg hvor du kan kjøpe sko og støvletter til cirka 50 prosent av prisen. Gjett om folk handlet som gale.

(Mascaró, Polígono Industrial – Parcela 9, C/D. Ferreries)

Menorca_135
PRETTY SHOES: På Mascarós fabrikkutsalg på Menorca, er det lett å bli i godt humør. Hvert fall hvis du liker mykt lær og lave priser. Og sko må man jo ha. FOTO: May-Britt Sverd.

 

I 1937 fødes Jordi, sønn av en skomaker i Selva på Mallorca. Han er en kjekk gutt, men slutter på skolen og begynner tidlig å jobbe. De er jo mange søsken. Han følger duften av lær og begynner etter hvert å jobbe med belter og accecoirer. Han er entusiastisk, og bestemmer seg for å begynne på skole igjen. Han vil bli skomaker. Når han er 18 år designer han sin første sko, og faren brødrene hans lager den første prototypen hjemme i egen stue. De gjorde lykke. Allerede to år etterpå selger han han designet til skofabrikker på Balearene. Han får seg så jobb som kreativ direktør for en skofabrikk i Valencia, men i 1967, realiserer han drømmen sin. Han lager sitt eget merke George’s. Skoene har nemlig noe britisk over seg. I dag får du kjøpt George’s sko over hele Spania, blant annet på El Corte Inglés. De er grisedyre, selv etter norsk standard, men du kommer til å føle deg ganske suveren i de smale, myke skoene som alltid har en sofistikert detalj, som røde lisser eller såler.

Du kan besøke fabrikken på Inca, Mallorca (George’s, Avenida Antonio Maura 107 )

Se hvordan det gikk da bloggeren Vibeke ble stylet på Las Palmas.

Håndlagde herresko fra George's på Mallorca. Besøk fabrikken i Inca eller kjøp dem hos El Corte Inglés på Mallorca (finnes også flere steder i fastlands-Spania).
Håndlagde herresko fra George’s på Mallorca. Besøk fabrikken i Inca eller kjøp dem hos El Corte Inglés på Mallorca (finnes også flere steder i fastlands-Spania).

Håndlagde herresko fra George’s på Mallorca. Besøk fabrikken i Inca eller kjøp dem hos El Corte Inglés på Mallorca (finnes også flere steder i fastlands-Spania).

I Inca ligger også den såkalte ruta de calzado, altså skoruta, en liten del av himmelen. Her ligger fabrikkene til Ballco, (Vicente Ensenyat 87) Camper (Poligno Industrial de Inca) og eksklusive Lotusse  (Avenida Raiguer 2) Her ligger også skomuseet, Museo del Calçat i de la Pell  (Carrer Quarter 1).

Men det hjelper ikke å ha fine sko, hvis de er møkkete og ustelte. Lærer du deg å pusse skoene, så holder de seg lengre. Og du sparer miljøet. I sentrum av Palma de Mallorca ligger det skomaker Carmina, en utrolig butikk med sko i eget merke som får deg til å ønske å pusse sko. De selger nemlig hele kofferter med skokremer og børster. Sørg for å ha full konto, for dette er dyrt (Carmina ShoemakerUnió 4) .

På Carmina i Palma de Mallorca får du nydelige sko og kofferter som inneholder alt av skokrem, lakk og flikkeutstyr.
På Carmina i Palma de Mallorca får du nydelige sko og kofferter som inneholder alt av skokrem, lakk og flikkeutstyr.

Men likevel elsker jeg aller mest de såkalte abarcas menorquinas, enkle bondesandaler på gummisåle. Finnes det noe mer sommerlig og som gir mer middelhavsstemning enn de gode, enkle sandalene? De kommer i absolutt alle farger og fasonger og brukes av både kvinner, menn og barn. I sommer kom de første parene i norske butikker, de kostet latterlige 700 kroner. Jeg anbefaler deg å kjøpe skoene på Mallorca, Ibiza og Menorca i stedet, der koster de maks 30 euro paret. Kjøp et par i hver av yndlingsfargene dine.

Abarcas menorquinas, enkle sandaler som kommer i en millon farger. FOTO: Fran Fernandez.
Abarcas menorquinas, enkle sandaler som kommer i en millon farger. FOTO: Fran Fernandez.

(Vi reiste til Menorca med Star Tour)

Spørsmål? Skriv til [email protected]

Se stedene på kartet

[separator type=»thick»]

Pretty Ballerinas på Instagram