Å reise er å begi seg ut i et minefelt av kulturelle og religiøse fallgruber. Noen er humoristiske, men det er faktisk en reell risiko for å bryte loven i landet du reiser til uten å være klar over det selv. Sjekk listen, og hold deg på riktig side av loven nesten gang du skal ut i verden.

#1 Ikke tiss i havet i Portugal

Vi har ingen anelse om hvordan denne loven håndheves, så selvom vi ikke direkte oppfordrer til lovbryteri, så må det lov å vende det døve øret til denne merkelige loven.

Strand Costa-Vicentina
Portugals strender er vakre. Men altså; de er ikke toaletter.

Å tisse i basseng derimot, er HELT uakseptabelt: Derfor hater jeg basseng!

#2 Ikke fornærm den thailandske kongen

Denne loven heter «lese majeste» og er å finne under paragraf 112 i landets lover. Den går ut på at man ikke skal fornærme, true eller latterliggjøre kongen, og straffen er opptil 15 år i fengsel. Thaiene tar denne loven veldig alvorlig, og i 2007 ble den sveitsiske turisten Oliver Jufer dømt til ti år i fengsel etter å ha vandalisert plakater av kong Bhumibol Adulyadej. Sveitseren slapp soning etter at dommen ble løftet.

Thailand barn
I Thailand kan du gjerne tulle med munkene, men aldri med kongen.

Sist gang jeg var i Thailand med barna, så tok de et bilde av en plakat av kongen med ipaden. Så lastet de det inn i et billedbehandlingsprogram som forvrenger ansikt, og hadde det riktig gøy (uten at jeg visste om det). Serveringspersonalet visste ikke hvor de skulle se, og latet som ingenting på typisk thai-vis.

#3 Ikke ta med durian på flyplasser, tog og hotell i sør-øst Asia

Pressetur_05
Et sniff er nok!

Den ligner en forvokst dinosaurfrukt, og lukter som en potent blanding av sure sokker, hvitløk og svette. Fruktkjøttet er mykt, og regnes som et afrodisiak. Ettersom den stinker så intenst, er det vanskelig å finne den utenfor sør-øst Asia. Ingen orker å importere den. Av samme grunn er det forbudt å ta med durianfrukt på hotell, tog og flyplasser, og du finner ofte skilt som forklarer dette.

 

 

#4 Ikke publiser fornærmelser mot religion i Myanmar

Kamalaya_Buddha
Hellige Buddha.

Det faller sjelden i god jord å kritisere et lands religion, men for oss som er vokst opp med religionsfrihet, er det lett å glemme hvor sentralt religionen står i andre land. I buddhistiske Myanmar ble en mann fra New Zealand og to burmesiske menn dømt til to år i fengsel i fjor (2015) etter å ha tatt et bilde av en Buddha-statue med høretelefoner og delt det på Facebook. Vi har lest lignende historier fra Sri Lanka.

#5 Ikke gå i badetøy i Barcelona

Lover_Barcelona
Er dette ulovlig? Ja, i Barcelona.

Bikinier, badedrakter og badeshortser hører til på stranden. Menn i bar overkropp i gatebildet er heller ikke lov.

#6 Ikke bruk kamuflasjeklær på Barbados

Lover_Barbados
Rihanna i kamuflasje. Foto: splash news

Det er ulovlig å bruke noen slags plagg med kamuflasjemønster på Barbados. Dette for å unngå at rebeller samles i grupper, kler seg som soldater og utgjør en trussel mot det sittende styret. Vi mistenker at artisten Rihanna, som er fra Barbados, ikke bare kler seg i kamuflasjeplagg for å være trendy, men også for å si noe om landets lover.

#7 Ikke mat duene i Venezia

venezia_familie_06
En av Venezias 100.000 duer ble vår lille maskot, men jeg matet den ikke altså.

Duene på Markusplassen er nesten like emblematiske for byen som de bevingede løvene i byvåpenet. Mater du dem, risikerer du heftig bot.

#8 Ikke fri flyt av dop i Nederland

Lover_Amsterdam
Kun såkalte «coffee shops» har lov til å selge cannabis.

Det er ikke sånn at narkotika er lovlig i Nederland, slik mange tror. Loven sier at kun «coffee shops» med egen lisens har lov til å selge cannabis. Det er også lov å bruke cannabis på coffe shops, men du har ikke lov til å ha mer enn 5 gram på deg ute på gata.

#9 Ikke ta bilder av politiet i Frankrike

I følge fransk lov er det ulovlig å ta bilder av politiet, inkludert kjøretøyene deres. Det betyr i praksis at de kan gi deg en bot, eller forhøre deg dersom de ser at du fotograferer.

#10 Ikke gå toppløs i Dubai

I mange land er det forbudt å sole seg toppløs. Blant annet i Dubai. Det er kanskje lett å la seg narre av en overflate som ser vestlig ut, men emiratet er strengt religiøst, og mye som vi synes er normal oppførsel, kan straffes med fengsel. Det er nulltoleranse for narkotiske stoffer, og man kan heller ikke rave rundt i gatene i beruset tilstand.

Det er også ulovlig å sole seg toppløs i Malta, Maldivene, Fiji, United Arab Emirates, Sudan, Quatar og enkelte stater i USA.