Jeg har gått på trynet i alle cruisefellene. Fra å insistere å slepe kofferten min til lugaren selv, til å komme heseblesende til kaia ti minutter før innsjekkingen stenger. Det er heller ikke så smart å pakke solbriller og solkrem nederst i kofferten, som du risikerer å få flere timer etter du har gått ombord. Tro meg, jeg har vært kronidioten på dekk mange ganger, men nå skal jeg gjøre mitt beste for at dere, kjære lesere, slipper å gå i mine fotspor.

Bli cruisesmart – 11 tips

#1 Legg inn ekstra overnatting

De smarteste cruisegjestene sørger for å fly til havnebyen der skipet går fra minst dagen før avreise. Da får du slappet av etter flyreisen, blitt bedre kjent med en storby og i tillegg kan du være en av dem som går tidlig ombord. Kommer, mot formodning, ikke kofferten din med på flyet, har flyselskapet en dag å ordne opp på før du drar. De fleste cruiseskipene kaster loss på ettermiddagen, cirka i sekstiden ettersom alle vil seile inn i solnedgangen, men skipene åpner dørene sine for omborbordstigning mye tidligere på dagen. Er du tidlig ombord, får du skviset mest mulig tid ut av ferien din.

#2 Gjør bookinger dag 1

Et liv i sus og dus. Massasjer ombord. Kanskje en facial. Det er bare det at sånn tenker alle andre også. Sørg derfor for å reservere spabehandlinger allerede Dag 1. Sjekk også inn barna på barneklubbene, hvis de ønsker det. Det er alltid hyggeligere for dem å være med fra start, når alle begynner å bli kjent med hverandre.

SeaDream_04
Alle vil ha massasje den dagen skipet er til havs. Vær smart og bestill time første dagen!

#3 All inclusive?

Det er dyrt å flotte seg med fargerike cocktails og iskald brus på cruise. Derfor velger mange med god grunn såkalte drikkepakker sånn at du kan kose deg med ‘åpen bar’. Skal du kjøpe slike pakker, så gjør det så fort som mulig, sånn at du får du mest mulig ut av dem. Det er også mulig å bestille dem hjemmefra.

#4 Pakk liten bag

Vinterjakker og støvletter. Så fint da gitt! I Italia er det 28 grader og sol fra skyfri himmel. Pakk en egen Dag 1-bag som inneholder sommerklær, badeklær, flipflopper, solbriller og solkrem. Da slipper du å sitte på lugaren og vente på kofferten, og kan nyte bassenget fra første sekund.

Cruise_tips_02
Vi pakket bag! Her er mine tre i bassenget med obligatorisk cruisecocktail i hånden.

#5 Skaff deg bord med utsikt

Du trodde kanskje kart var for storbyferier? Men dagens store cruiseskip har blitt nettopp det; flytende byer der utvalget og aktivitetsmulighetene er enorme. Ta på deg gode sko, og gjør deg kjent. Dersom det er faste middagstider, kan du spørre om å få se hvor du har fått bord, og hvis du vil kan du be om å skifte til et med utsikt. Det er gjerne sånn at man beholder samme bord gjennom hele cruiset.

Cruise_Allure_04
Allure er som en flytende storbyferie, med uendelige gjøremål, egen park, skøytebane, karusell og svevende barer, for å nevne noe.

#6 Tips tidlig

Mange cruiseveteraner har for vane å tipse han eller hun som har ansvar for kabinen allerede den første dagen. Det er slett ikke nødvendig, og kan kanskje virke en anelse arrogant, i og med at du ikke har testet servicen enda. Men i cruiseverdenen er det innafor, og et grep for å sikre deg ekstra god service underveis.

#7 Gjør research

Les deg opp på havnebyene skipet legger til kai i på forhånd. Cruiseskipets informasjon er begrenset til de typiske turistområdene, og de ønsker så klart at du skal melde deg på deres utflukter. Vil du oppleve mer bør du ha med egen informasjon ettersom internettoppkobling under reisen koster deg dyrt.

Cruise_pompeii
Stopper skipet i Napoli eller Sorrento, er veien kort til Pompeii. Men ikke vent til du er der for å finne ut mer.

#8 Bli ombord

Det høres kanskje utrolig kjedelig ut, men du må ikke på død og liv mase deg i land hver gang skipet legger til kai. Gjør du det, blir du rimelig sliten etter en uke. Glem ikke at du er på ferie, og det er lov å bli på skipet og nyte godt av dets fasiliteter. Tenk på cruiseskipet som en destinasjon i seg selv, og nyt bassengområdene når alle andre er på sightseeing. Det er faktisk ikke så dumt som det høres ut.

Cruise_Allure_02
Blir du på skipet mens alle andre kaver seg i havn, kan du nyte roligere forhold ombord.

#9 Kjør room service

Det er mulig jeg begynner å bli skikkelig gammel, men trøkket på et cruiseskip kan bli i meste laget for en på førti pluss. Da synes jeg det er deilig å trekke meg tilbake på lugaren, og nyte freden og roen (og havutsikten) på egen balkong. På alle cruisene jeg har vært på har room service vært gratis, så da er det bare å ringe på «butleren», så kommer de bærende på afternoon tea eller noe annet godt. På vår ferd med The Allure of the Seas, ble vi hekta på tortillachips med guacamole, og tok en runde med det som en aperitivo før middag.

#10 Vær høflig

Jeg observerer ofte nordmenn (ikke alle, men påfallende mange) som ikke fikser å si et hyggelig «good morning» eller «have a nice day» til sine medpassasjerer. Hva er det med oss? Er det fortsatt greit å unnskylde den antisosiale oppførselen vår med at vi har bodd i indre dalstrøk så lenge at vi ikke har fått med oss vanlig folkeskikk? Lær av amerikanerne og engelskmennene! De fikser small talk i heisen og hyggeligheter i køen med finesse. Det er ikke meningen at man skal bli bestekompis med medpassasjerene – hvis man ikke vil – men et «Good morning, how are you?» bør du kunne presse frem hvis du skal på cruise. Øv foran speilet!

Cruiseferie
Vær hyggelig med medpassasjerene dine!01

# 11 Dropp frisørtime før middag

Det er ikke ofte jeg spanderer på meg en frisørtime kun for vask og føn, men etter timesvis med saltvannsluft i håret, lignet det på et albatrossreir. Så klokka fem stakk jeg innom frisørsalongen for litt TLC (tender love and care). Der var det blått i ulike sjatteringer, omtrent som Middelhavet utenfor. Alle rulatortantene (som visstnok ikke cruiser så mye lenger, skal man tro på reisereportasjene) satt på rekke og rad for å få stelt håret. Jeg var sist i køen, og droppet det. Moralen er: skal du ha frisørtime, så kom tidlig på dagen.