Gent: byen for sjokolade- og ølelskere
Er du like glad i sjokolade og øl som oss? Dra til Gent! Her er adressene som gir oss matvrak ekstasen vi lengter etter.
Er du like glad i sjokolade og øl som oss? Dra til Gent! Her er adressene som gir oss matvrak ekstasen vi lengter etter.
Fly til Brüssel og hopp på et tog nordover til Flandern, og du befinner deg i det som en gang var et yrende, sentralt og særdeles viktig område under både romertiden og middelalderen. Det betyr flust med de vakreste byer, elver, landskap, slott, øl, ost, vin, mat og alt du ønsker deg av en helgetur med mening. Som matblogger har jeg for lengst funnet ut at ganen er en ypperlig veiviser på reise. Der maten er spennende, sunn og variert, er kulturen det samme.
Håndverkslaugene og bryggeriene formet Gents bysentrum inntil hundreårskrigen, da makten forskjøv seg til England. Gent havnet under grevene av Burgund, og som en kuriositet kan nevnes at Flandern (området der Gent ligger) i dag kan skilte med å lage de beste Chardonnay-viner utenfor nettopp Burgund. Jordsmonnet (skifer og kalk) er pussig nok det samme.
Begynn med å nyte en liten kanaltur med guide, før du fortsetter å utforske byen til fots med sko som tåler brostein. Legg inn hyppige stopp. Er du ølkjenner er du i paradis, for her kan du velge å vrake i herlige puber, kafeer, restauranter med mer, der øl smakes like seriøst som vin i Bordeaux. Også for vegetarianere er byen et mekka, da Gent er Belgias vegetarhovedstad.
Her er min lille miniguide, etter en matbloggtur til Gent for få uker siden.
Før du spiser og drikker deg gjennom byen, kan det smake med litt historikk og kultur som ballast. Da smaker alt så meget bedre. Tilbedelsen av det mystiske lammet, malt av van Eyck-brødrene i 1432, er et av verdens fremste kunstverk, og regnes som en kunsthistorisk milepæl. Det er dessuten verdens mest stjålne kunstverk, og et av de mest symboltette!
LES OM ALTERTAVLEN I AVISEN VÅRT LAND
Lam kan både spises og kares, og byen var kjent for begge deler. Tekstil, kjøtt og øl. Ullvev ble byens største eksportartikkel, før britene og skottene tok markedsmakten. Du som metter liten fugl, amen.
I denne ostebutikken, som heter Het Mekka van de kaas, kan du velge og vrake i Belgias fremste oster! Ta en osteprat over disken. Kjøp med hjem, eller som niste på tur.
Det er vel ikke bare jeg som elsker de blå krukkene, opprinnelig ment for sennep? I butikken Tierenteyn-Verlent fra 1790 (!) kan gå på oppdagelsesferd i både innhold og emballasje med historisk kvalitet.
Landet oppfant sjokoladeplaten, og er derfor siden kjent for å ha verdens beste sjokolade. Derom strides de lærde, men du kan få en innføring og workshop hos Chocolato midt i sentrum. Etterpå kan du smake sjokolade med alt fra baconsmak til insekter på!
Smak og behag kan som kjent diskuteres, og det gjorde mitt lille følge av skandinaviske matbloggere og feinschmeckere, da vi diskuterte om Belgia egentlig har best sjokolade av alle. Vi ramlet innom den lille butikken til Hilde Devolder, og fant en lidenskapelig og meget kunnskapsrik entusiast. Hun får råvarene (opptil 100 prosent sjokolade) fra Valrhona i Frankrike, da hun ærlig innrømmet at Belgierne ikke kan hvile på laurbærene. Hun lager bittesmå sjokoladebiter som ikke må tygges, men smelte langsomt i ganen.
LES: KUNSTEN Å ELSKE SJOKOLADE OG LIVET
Etter å ha smakt oss gjennom noen av bitene, kåret vi henne til en av verdens beste sjokolademakere, og handlet hver vår miks av 45 ulike lekkerbiskener. Inntil nettsiden hennes er oppe og står, må du reise til Gent for å kjenne etter selv. (I skrivende stund suger jeg på en bit…yummy!)
Belgisk øl er mye rart. Surøl, kirsebærøl, mørkt øl og lyst øl i alle varianter. De drakk ikke annet i middelalderen, fordi vannet var forurenset i de tettbebodde og relativt uhygieniske middelalderbyene. Siden er vannet blitt rent, og ølet enda bedre! Under turen var vi innom flere mat- og ølprodusenter, hvorav ysteriet Het Hinkelspel (som betyr paradishopp, oppkalt etter en belgisk filosofibok). Der fant vi ikke bare knallgod ost, men kanskje Belgias beste øl? Se etter Lousberg fra «ølarkitektene» De Proef .
Men det ølet Gent er mest kjent for heter gruut (gruyt), og er brygget med masse urter i stedet for humle. Artig for de eksperimentelle.
Om du er vegetarianer eller ikke, på Lepelblad er maten laget for å deles. Det betyr mange gode grønnsaksretter, og noen få med kjøtt. Tartaren var fantastisk, det var også vegetartaco med herlig koriandersalsa.
For ikke å snakke om sjokoladedesserten…Dette er bare en av mange gode spisesteder i byen.
Vi bodde koselig, historisk og veldig sentralt på Hotel de Flandre. Har du råd, kan du velge Marriott, i et av de bevaringsverdige bryggerihusene ved kanalen.
PS. Turen var sponset av det statlige turistbyrået Visit Flandern.