Airbnb diskriminerer: Har du et navn som røper et ikke-hvitt opphav, risikerer du å ikke bli godkjent som leietaker av Airbnb-verter.

inga-new-york
Med dagens dollarkurs var Airbnb-bolig i Brooklyn mye rimeligere enn hotell. Men bør jeg være mer kritisk?

Vi i Bortebest.no har blitt store fans av Airbnb. Vi har bodd i ulike boliger verden over. Men i en video laget av tidsvis skarpe College Humor, får den digitale markedsplassen kraftig kritikk. For det første sier College Humor at afroamerikanere blir avvist oftere enn hvite. Påstanden stammer fra et eksperiment der forskere ved Harvard Business School undersøkte tilgjengeligheten på 6 400 Airbnb-boliger i fem amerikanske byer på en gitt dato. Funnet var oppsiktsvekkende: Afroamerikanere ble hyppigere avvist. Se studien på artikkelforfatter og professor i økonomi, Ben Edelmans nettsted.

Diskriminering straffer seg

Airbnb skriver i en epost til Bortebest.no at de har fått meldinger om at det kan ha forekommet diskriminering og at de har iverksatt en rekke tiltak for å hindre at deres gjester opplever dette. De vil for det første stenge tilgjengelighetskalendere til utleiere som avslår gjester på et bestemt tidsrom. Da kan boligeieren ikke leie boligen ut til andre i dette tidsrommet.  Fra og med første oktober må alle som bruker Airbnb akseptere en strengere antidiskrimineringsregelverk. Dersom en gjest føler seg diskriminert vil Airbnb være behjelpelig med å finne en annen bolig.

Små, private hotellkjeder

Videre påstår College Humor at mange av Airbnb-boligene i New York er drevet av forretningsfolk som har en rekke boliger. Det er som små hotellkjeder der ingen betaler skatt og avgift. Konsekvensen av at så mange boliger leies ut til turister, er at leieprisene for byens innbyggere drives i været. Da jeg var i New York for noen uker siden, opplevde jeg nettopp at min boligvert hadde flere boliger hun leide ut til turister gjennom Airbnb. Min ellers utmerkede Airbnb-vert, ber meg i en melding utvise diskresjon rundt arrangementet.

airbnb-melding
Dette skrev min Airbnb-vert i New York.

 

https://www.youtube.com/watch?v=oGLe0Wgfbyk?rel=no&showinfo=no

 

God inntektskilde for fattige

Men Airbnb har likevel en stor fordel: Det er billigere og hotellprisene har i noen byer gått ned som følge av den tøffe konkurransen fra boligeiere og utleiere, kom det fram av denne studien fra Boston University. Under fotball-VM i Brasil tjente beboerne i favelaene  opp til en halv årslønn på utleie, fortalte professor i tjenesteinnovasjon Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole da jeg skrev om delingsøkonomi for en tid siden.