Se for deg en blondekant av en hvit landsby som balanserer perfekt på en høyde ved Spanias vakreste kyst. Der gatene er bygget for eseler, ikke biler. Der du spiser gourmetmat til hyggelige, sør-spanske priser. Vejer de la Frontera er den vakreste hvite landsbyen jeg vet om, og det er nesten sånn at jeg ikke vil dele hemmeligheten. Men bare nesten. Jeg tenker at vi som elsker Spania er en liten klubb som bør dele våre hemmeligheter med hverandre.

En stille stund på en av Vejers vakre tankeplasser. Foto: Spencer Montero

Autentisk hvit landsby

Ronda er vakker, men akk, så turistifisert. I Cadiz finner du de hvite landbyene som ikke er invadert av busslass med dagsturister, og hvor livet går sin gang – sommer som vinter. Der sortkledte enker går daglig til slakteren, frukthandleren og bakeren – til fots. Vejer de la Frontera er nok den vakreste hvite landsbyen av dem alle, til tross for at den ikke er på den offisielle lista over Andalucias hvite landsbyer.

Hvit-landsby-vejer-de-la-frontera
Jeg forstår hvorfor man går daglige turer til bakeriet i Vejer. Kakebaksten med mandler og honning, som araberne etterlot seg, smaker HIMMELSK! Foto: Spencer Montero
Gastromarkedet San Francisco er et must! Her spiser du godt og rimelig, og du får kjøpt med deg godsaker hjem. Foto: Vibeke Montero

>> Les også: 10 tips til bærekraftig reise i Cadiz

Liten, hvit landsby uten store hoteller

Egentlig sier det seg selv – i små, hvite landsbyer bygget i en svunnen tid, finner du (gudskjelov) ikke store hotellkompleks. De fleste hotellene i Vejer har maks 10 rom. De fleste mye færre. Det betyr at du må bestille oppholdet i god tid. Boutiquehotellenes design og interiør reflekterer byens mauriske røtter. Tenk indre gårdsrom, arabiske lamper, høyt under taket, fargerike tekstiler og tykke murvegger.

3 boutique-hotell jeg anbefaler

La Casa del Califa

Jeg husker fortsatt da jeg kom til Casa del Califa for første gang for over 10 år siden. Det gjorde stort inntrykk at hvert av de 10 rommene har ulike høyder, ulike stiler og er helt organiske i sin hyllest til arven etter maurerne. Her føler man seg hjemme!

Casa Shelly

Noen ganger holder det lenge å bo på pensjonat – særlig når designet er så skarpt som på Casa Shelly. 7 unike rom, lekker design og med sentral beliggenhet er dette en alt man kan ønske seg.

Hotel Plaza 18

Plaza 18 regnes som det beste boutiquehotellet i hele Vejer, og det sier mye. Sentralt, skarp design og en takterrasse to die for.

Foto: Plaza 18

3 restauranter jeg anbefaler

Jardín del Califa

På samme måte som jeg husker første gangen jeg bodde på La Casa del Califa, så husker jeg veldig godt mitt første måltid på Jardín del Califa. Settingen er perfekt for et romantisk måltid, lys i trekronene, historie i hver murstein. Maten har tydelige marokkanske impulser, med harira-suppe, libanesisk tabouleh og cous-cous og tagine som får tunga til å danse magedans.

Corredera 55

Sprek Middelhavsmeny med stort utvalg tapas. Som en som ikke spiser kjøtt (men fisk), så er jeg svak for Corredera 55 sine croquetas de bacalao og deres hummus-tallerken. Prisene er hyggelige, og et glass god vin koster 3,30 euro (17,50 euro for en flaske).

Restaurante La Torre

Jeg inkluderer en strandrestaurant også, fordi det er umulig å dra til Vejer uten å dra til stranden El Palmar. La Torre er en perfekt kombinasjon mellom tradisjonell og moderne. Her spiser jeg helst fersk tunfisk fra La Almadraba eller en skikkelig god paella. Eller noe helt annet – opp til deg.

På El Torre sitter man på husker inne, og med bena i sanden ute. Foto: Vibeke Montero

Hvit landsby nær vakker strand

En av grunnene til at jeg elsker Vejer de la Frontera er at du beveger deg fra hvitvasket landsby der tiden har stått stille til en av Spanias beste strender på et kvarter. Snakk om å få i både pose og sekk! På stranden El Palmar er det ingen høyhus, ingen motorvei og ingen store hotell. Det er utilgjort og strippet, akkurat som flamencosjela. Det er enkelt å finne parkering, der man typisk betaler 3 euro for en dag.

Hvit landsby-strand
Arancha (t.v) og venninnene storkoser seg på stranden El Palmar. Foto: Vibeke Montero

Du kan gjerne ta bilder av oss, men vi gidder ikke ta på oss bikinitopp, ler jentegjengen fra Cadiz by. De vil vise at Costa de la Luz (Lyskysten) er noe helt annet enn Costa del Sol.

Her er det naturlig og ekte, forklarer Arancha før hun løper ut i de klarturkise bølgene som holder deilig temperatur.

Det er en myte at det er kaldt i vannet på denne delen av Atlanterhavskysten. For meg, som på ingen måte har isbadertendenser, er det alltid en fryd å kaste seg ut i et rent og varmt hav med sandbunn.

Lyskysten conil playa de los bateles
Disse forholdene gjør strendene nær Vejer de la Frontera til en sommerfavoritt. Foto: Vibeke Montero

Fakta – opplev de hvite landsbyene i Cadiz

Du har kanskje hørt om «La Ruta de los Pueblos Blancos»? Altså de hvite landsbyers rute. Det er en kjøretur som egner seg best utenom sommermånedene, og i Cadiz finner du de desidert vakreste hvite landsbyene. Ruta teller 19 landbyer, og består av Arcos de la Frontera, Bornos, Espera, Villamartín, Algodonales, El Gastor, Olvera, Torre-Alháquime, Setenil de las Bodegas, Acalá del Valle, Prado del Rey, El Bosque, Ubrique, Benaocaz, Villaluenga del Rosario, Grazalema, Benamahoma, Zahara de la Sierra og Algar.

Et kuratert utvalg

Du trenger selvsagt ikke dra innom alle – det hadde blitt en heseblesende affære, men skal du peile deg inn på noen, så anbefaler jeg Arcos de la Frontera for sin monumentale beliggenhet, Ubrique for sin unike skinnproduksjon, Olvera for sitt slott og historie, Setenil de las Bodegas for sine hus hugget inn i fjell, Zahara de la Sierra for slottet som balanserer øverst på fjelltoppen, Grazalema for alle som elsker å gå tur i vakkert landskap og selvsagt Vejer de la Frontera for sine romantiske smug, gode mat og nærhet til spektakulære strender.

Nedenfor ser du et kart over hvor de hvite landsbyene befinner seg:

Kartet er opprinnelig publisert av Cadiz Turismo.