Mitt Middelhav
Går det an å tipse om Middelhavsperler lenger? Eller er det for sensitivt nå som båtflyktningene fortjener vår sympati? Jeg tar sjansen. Velkommen til mitt Middelhav.
Går det an å tipse om Middelhavsperler lenger? Eller er det for sensitivt nå som båtflyktningene fortjener vår sympati? Jeg tar sjansen. Velkommen til mitt Middelhav.
Ironien er blytung. For mens over en million båtflyktninger risikerte livet sitt på å krysse Middelhavet i 2015, er det samme havet boltreplass for oss solsultne nord-europeere. Middelhavet er faktisk verdens største turistdestinasjon med hele 200 millioner turister hvert eneste år.
Dette innlegget skal handle om oss som er så privilgerte at vi drar til Middelhavet for å lade batteriene. Som kan boltre oss i regionens deilige mat og himmelske viner. Legge på svøm i krystallklare bukter. Seile blant øyer som nesten ikke finnes på kartet.
Jeg slipper å reise langt, ettersom Middelhavsstrendene ligger bare fem minutter med bil fra huset mitt. Men mye vil ha mer. Strendene like ved meg er nemlig ikke de beste Middelhavet har å by på. Havet er ganske kaldt på grunn av Gibraltarstredet, og sanda er mer brun enn hvit. Misforstå meg rett. Jeg elsker lokalstranda mi (den går definitivt Huk en høy gang), og om sommeren, når hver dag er en stranddag, er det ingen andre steder jeg heller vil bo. Men jeg drømmer allikevel om stedene jeg har opplevd på jobb.
Nå er det noen år siden jeg var på de eoliske øyene like nord for Sicilia, men de har brent seg fast i minnet. Spesielt falt jeg for Stromboli, vulkanøya som sender adrenalinnivået til himmels med sine konstante rap fra jordens indre.
Til Ibiza for å danse, og til Formentera for å meditere. Disse to øyene kalles for Las Pitiusas på spansk, og de har begge en knallsterk identitet. Sånt er herlig, i en verden hvor alle steder til slutt ender opp med å ligne på hverandre.
Denne perlen hadde jeg ikke hørt om før jeg cruiset hit med Sea Dream i fjor sommer. Urørt, nusselig, passe stor. Monopoli sjarmerte meg til å bade i undertøyet, og beliggenheten på Italias hæl føltes deilig eksotisk.
Dette er Kroatia på sitt aller beste: lavendelduftende fjellsider, små bukter, god mat, elegant shopping og sakte fart med minimal trafikk.
Utenfor Costa Smeralda på Sardinia ligger det en øygruppe som ligner mistenkelig på karibia. Absolutt turkist og himmel på jord.
Klippelandsby på sørspissen av Korsika. Hit kommer du ikke for strandliv, men for arkitektur, fantastisk mat og tidsreisen korsikanerne tar deg med på. De skyter fortsatt kulehull gjennom skilt som står på fransk, og sverger til sitt rebelske øyliv.
Denne vakre, greske øya var kulisse for filmen Kaptein Corellis Mandolin, og stranda Myrtos på nordvestsiden av øya kan ta pusten fra hvem som helst.
Jeg er den første til å innrømme at jeg kan bli sliten av å cruise med et digert skip. Men når du ankommer Middelhavets små, yndige havner som skriker kultur, kulinariske opplevelser og historie, så glemmer du megaforholdene ombord. Og bare så det er sagt; jeg elsker hvordan man kun pakker opp og ned en gang, og allikevel kan se en håndfull steder på en og samme ferie.
Sorry. Dere som har fulgt med på bloggen en stund, vet at jeg har en skikkelig soft spot for Venezia. Så ingen Middelhavsliste er komplett uten å ta med byen i mitt hjerte. Vakrere by finnes ikke. Sånn, nå fikk jeg sagt det igjen:)
Det beste spares alltid til slutt, ikke sant? Jeg er alltid usikker på om jeg skal røpe mine absolutte favorittsteder når jeg skriver om reise. Men ettersom jeg har plassert denne nederst på lista, regner jeg med at det bare er de som virkelig fortjener det som fortsatt henger med. Så her har dere min sommerfavoritt på det spanske fastlandet. Katteklippen. Den ligger like ved storbyen Almeria, og er et naturreservat. Det betyr at utbyggingen er minimal, og strendene er virkelig noe for seg selv.
Både Lonely Planet og vår egen kronprins Haakon har tråkket i kartsalaten, og sagt at Portugal ligger ved Middelhavet. Geografikunnskapene sitter tydeligvis ikke helt som de skal, og mens Haakon ble ‘arrestert’ i pressen, ligger denne infoen fortsatt ute på Lonely Planet.