10 tips til en vellykket ferie
Krangling, surmuling og stress er tre ting jeg klarer meg uten i ferien. Men hvordan går man egentlig frem for å få en vellykket ferie?
Krangling, surmuling og stress er tre ting jeg klarer meg uten i ferien. Men hvordan går man egentlig frem for å få en vellykket ferie?
Intensjonene er alltid gode… men det er rart med det, plutselig ramler man utpå tidenes samlivskrise under Triumfbuen, eller mister tålmodigheten i iskremkø på Mallorca.
Hvis én har lyst på fjellferie og den andre strandferie, kan det bli vanskelig å finne et kompromiss. Men hvis man forsøker å legge til rette for at alles behov skal ivaretas i ferien, så er forutsetningene langt bedre enn hvis den ene føler seg «dratt med». Å reise sammen krever enn viss grad av kompromiss – akkurat som et samliv.
Få ting gir meg like stor ro som å ha en god reiseforsikring. Da vet jeg at selv om uhellene skulle skje (sykdom, ran, kanselleringer), så har jeg et reservenett å falle i. Det kan også gi ro i en stresset situasjon på reise der man kanskje ikke føler seg like sikker på språket og om alt er i orden.
Det er naturlig å glede seg til ferien – det er jo halve moroa å telle ned til den store reisen. Men ikke gled deg til ting som er helt urealistiske at skal skje, for da kan du fort bli skuffet. Tro ikke at mannen din skal slutte å tygge med åpen munn bare fordi dere er på ferie. Tro ikke at du skal få treningslysten over deg bare fordi det er gym på hotellet. Tro ikke at barna dine skal la deg få sove lenge bare fordi de er senere oppe enn vanlig. Nedjuster heller forventningene, så blir alt annet en bonus!
Det siste du vil gjøre i ferien er å stresse. Med mindre du og dine er vant til høyt tempo i ferien, så kan det være lurt å nedjustere aktivitetsnivået. Da får man tid til de små, spontane tingene – som å ta en ekstra lang lunsj, stikke innom et spennende galleri eller sove skikkelig lenge, fordi du kan.
Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg misliker alt som har med badeland å gjøre så sterkt at det gir meg en klump i magen lenge før jeg er der. Likevel har jeg tvunget meg gjennom utallige sklieseanser som jeg på ingen måte har syntes var morsomt. Hvorfor? For å være sammen med familien. Den halvhjertede innsatsen min smittet selvsagt over på barna som trodde jeg var sur, og vips ble opplevelsen negativ. Etter dette har regelen i vår familie vært at hvis noen ikke har lyst til noe, så skal de få slippe. Alle må ikke bade hvis de ikke vil. Alle må ikke klatre, spise snegler, trene eller stå opp tidlig. Alle er på ferie, og i ferien skal man få gjøre det man vil.
Er det en ting som ødelegger feriestemningen raskere enn du rekker å si 4G, så er det å ta med seg jobben på ferie. Legg alt jobbrelatert, inkludert eventuelle bekymringer, igjen hjemme. Du er på ferie! Nå tenker du kanskje at du blir roligere av å sjekke at alt er på stell på jobben, men med mindre du reiser alene, så fortjener reisefølget ditt at du er til stede i øyeblikkene – sammen med dem.
Tenk tilbake på tidligere reiser og fokuser på hva favorittøyeblikkene dine var. For meg har det alltid vært å se barna mine finne seg til rette i verden, gjerne ved å slå av en prat med lokale barn. I tillegg er jeg en sucker for vakre solnedganger. Det betyr at jeg kan planlegge feriene våre slik at vi kommer i kontakt med lokalbefolkningen og at jeg sørger for at jeg aldri sitter i en taxi når solen er på vei ned. Da vil jeg helst sitte i vannkanten og nyte øyeblikket.
Jeg tror det finnes to typer turister: De som aldri gjør research og lar seg lede, og de som investerer i forhåndskunnskap og leser seg opp om reisemålet før avreise. Jeg sier ikke at de beste opplevelsene nødvendigvis er forbeholdt en av typene, for noen ganger skjer de aller beste øyeblikkene helt uventet og uplanlagt. Men – jeg misliker følelsen av å ha vært et sted, for så å høre om alt jeg burde ha sett og gjort i etterkant. For meg er det viktig å vite litt om stedet jeg skal reise til. Jo mer eksotisk det er, jo mer nysgjerrig blir jeg.
Det finnes ting å ordne, organisere og planlegge selv på ferie. Fordel ansvaret sånn at dere slipper å tråkke i hverandres bed. La f.eks den ryddigste av dere være reiseansvarlig med oversikt over reisetider, pass, billetter og hotell, mens den andre kan ha ansvar for å planlegge aktiviteter, velge hvilke restauranter dere skal spise på, osv.
Tro meg, det mangler ikke på små irritasjonsmomenter på reise. Han vil gå til høyre, du vet det er til venstre. En trykker gassen i bånn, mens den andre bremser. Overmot møter overforsiktighet, og det er god grobunn for krangler. Klarer du å svelge et par kameler (uten å spy dem opp i etterkant) er du godt på vei til en smooth ferie. Hev blikket, fokuser på her og nå, og på hvor heldige dere er som får oppleve dette fantastiske stedet sammen!
Vi har vel alle sjekket inn på hotell som ikke helt levde opp til forventningene. Eller bestilt mat som smakte mer blæ enn bra. Husk at å reise er å oppleve hele spekteret – ikke bare kremen. Noen av mine aller beste reiseminner er ikke glansbilder, men opplevelser pakket inn i gråpapir. Fra det umøblerte hotellrommet i India der det bare hang en naken lyspære i taket, sandstormen i Sahara som fikk oss til å føle oss som ekte eventyrere, cruiset med høy sjøgang der jeg sov med en flytevest som lignet en murstein. Gjør man det beste ut av situasjonen, klarer man å le av det i etterkant.