Nå som vinteren nærmer seg, er Marokko et fantastisk land å reise til. Varmere enn sør-Europa og mye mer eksotisk enn Kanariøyene – og knappe fem timer med fly fra Oslo. Men hvor trygt er det egentlig?
Det som ikke skulle skje
I desember 2018 ble norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) drept på bestialsk vis nær Marokkos høyeste fjell Toubkal. Det gikk et grøss gjennom meg da jeg leste dette, og jeg skrev et innlegg som jeg kalte «Fra Marokko med kjærlighet«.
Mine marokkanske favoritter
Jeg er forlengst ferdig med Agadir og Marrakech. Der opplever jeg at man vasser i turisme, og at beboerne ser på meg som en vandrende lommebok. Maset om dirham blir slitsomt å forholde seg til, og jeg slapper aldri helt av disse stedene. Men det finnes mange fantastisk steder jeg mer enn gjerne drar tilbake til!
1. Fes – verdens største bilfrie by
Den gamle medinaen i Fes er fantastisk! Et dypdykk i dufter og lyder du ikke ante at fantes. Det bor over 150 000 mennesker i medinaen – som er totalt bilfri. Her ligger verdens eldste universitet University of Al-Karaouine, og byen regnes som Marokkos religiøse hjerte. Her er stemningen roligere enn i Marrakech, og det er litt lenger mellom turistene.
2. Taliouine – safranhovedstaden
Litt sør for Marrakech ligger en vakker liten landsby med en enorm ressurs: l’or rouge (det røde gullet). Det er snakk om verdens dyreste krydder; safran, og den første helgen i november er det innhøstingsfestival. De eksklusive safrankrokusene bærer det dyrebare krydderet på arrene inne i blomsten.
3. Skoura – palmer så langt øyet ser
Hvem elsker vel ikke palmer? I Skoura finner du en palmeoase som dekker 24 kilometer, og som er beskyttet av UNESCO. Marokkanerne kaller dette en palmeraie, og jeg har vært her to ganger. Det er et must å overnatte på en av de gamle kasbahene som ligger spredt i oasen, og begge gangene har vi lånt oss eseler som fremkomstmiddel blant palmene. Garantert turistfri sone.
4. Sahara – elementet som forfører
Har du aldri opplevd en ordentlig ørken, så vil Sahara gjøre noe med deg. Det gjorde dette ubeskrivelige elementet med meg. Sand så langt øyet ser, og følelsen av å ha landet på en annen planet. I Marokko kan du oppleve ørkenen fra Merzouga i øst eller Zagora i sør.
Merzouga er mer turistifisert enn Zagora, men begge steder vil du kunne oppleve den absolutte stillheten og den fantastiske stjernehimmelen uten spor av lysforurensing. MAGISK!
Her bodde vi i Merzouga:
5 – Chefchaouen – du vet, Instagrambyen i nord
Jeg har skrevet om Chefchaouen – den blå byen i VG, og må innrømme at byen var akkurat så vakker som jeg hadde forventet. Den var også full av instagrammere som poserte i velvalgte antrekk foran de blå fasadene (jada, jeg var en av dem). Ingen nevner at Chaouen (som den ofte kalles) er full av katter – og derfor stinker byen av kattepiss. Men pytt pytt. Det lukter man ikke på Instagram:)
Å vandre gjennom de smale gatene – uten en bil i sikte – mens øynene bombarderes med babyblått i alle nyanser, er vakkert. Så stemmer muezzinene inn fra byens minareter – og bildet av Marokko er komplett. Aldri har jeg hørt innkallingen til bønn så nydelig sunget som her! Det ryktes at muessinene lar det gå konkurranse i hvem som har den vakreste stemmen.
At det er nesten umulig å få kjøpt noe annet enn vann eller iste til maten er en annen sak. Glem vinglasset til taginen, eller en kald øl på takterrassen ved solnedgang. Glem Cola og Fanta også. Just saying.
PS: Å kjøpe alkohol i Marokko er ikke en selvfølge
6. Tamegroute – lengst i sør
Knasende tørke og kalde netter. Tamegroute ligger i Draa-dalen som markerer grensen med Algerie i sørøst. Her er naturen ubarmhjertig, og det er ikke et sted man faller pladask for ved første øyekast. Men etter et par dager og sakte vandring i den gamle medinaen, kjenner jeg at stedet kryper under huden.
Noen steder har en egen energi, og sånn er Tamegroute. På berber-språket betyr Tamegroute «det siste stedet før ørkenen» – og sånn føles det også. Husene ser ikke ferdige ut, og både folk og dyr sitter spredt i gatene uten tilsynelatende store gjøremål. Men så lukter det plutselig brent, og fra bak en lukket dør høres udefinerbare lyder. Der sitter det en mann ved et dreiehjul. Han sitter halvt gjemt under gulvet, der han drifter hjulet med en pedal. Noen kvartal bortenfor brennes bollene, tallerkenene og koppene. Håndverket har gått i arv gjennom generasjoner, og alt som brukes i fremstillingen av den lokale keramikken er fra lokale kilder.
7. Høy-Atlas – vilt og vakkert
Atlasfjellene fikk mye negativ omtale i forbindelse med drapene på den norske og den danske studenten som ble brutalt angrepet i desember 2018. Jeg har vært i området flere ganger, og har aldri opplevd tegn til aggresivitet. Heller tvert om. Fjellfolket er ytterst gjestfrie, og selv om de eier lite, hindrer det dem ikke å tilby deg en kopp te og noen dadler.
Høy-Atlasfjellene er bebodd av berbere, og de har en helt annen væremåte enn de arabiske marokkanerne i lavlandet. Jeg opplever dem som roligere, mer imøtekommende, vennligere. I følge store norske leksikon er Marokkos befolkning delt mellom 40 % berbere og 60 % arabiske marokkanere.
8. Todra-dalen – spektakulær natur
Marokko er et fjell-land, og det betyr at det også er fullt av vakre daler der elvene har banet seg vei. Todra Gorge ligger ved foten av Høy-Atlasfjellene på sørsiden, og fjellformasjonene her tar pusten fra meg – hver gang!
Vi overnattet på Auberge Baddou øverst i Todra-dalen. Perfekt base med basseng og god mat!
I Todra-dalen møter du nok andre turister, men ikke mange. Naturen her er så vakker at den tiltrekker seg dagsturister fra Marrakech, men du gjør lurt i å overnatte. Da får du med deg når gjeterne returnerer fra elven om kvelden, et brekende vakkert syn! Flere av gjeterne bor i fjellsprekker i fjellene, og vi var glade for at vi hadde tatt med oss vinterklær som barna hadde vokst i fra. Denne familien satte pris på både strømpebuksene og jakkene – men mest av alt drømte de om gass til å lage mat på. Vi endte opp med å kjøpe gass til dem, så klart.
Nå har jeg snakket i en liten evighet om mine favorittsteder i Marokko – og kunne ha nevnt mange flere!
Har du vært i Marokko? I så fall, hva er dine favoritter?