Hoscars er det litt krampeaktige navnet som Hostelworld har gitt til sin kåring av årets beste herberger. Og for deg som nå sitter og klør deg i hodet og lurer på hva Hostelworld er, så la meg ile til å si at det er en enorm søkemotor for herberger. Akkurat sånn som Hotels.com er det for hotell.

Herberger i alle størrelser

Hostelworld_Milano
Ostello Bello ligger i Milano.

Det er 15. året på rad de har sin Hoscars-utdeling, der de gir heder og ære til herberger som brukerne er spesielt fornøyde med. De har ulike kategorier, som Best Small Hostel (vinner: Soul Kitchen i St. Petersburg), Best Medium Hostel (vinner: Home Lisbon Hostel), Best Large Hostel (vinner: Ostello Bello Grande i Milano) og Best Extra Large Hostel (vinner: Freehand Chicago).

Budsjettvinner!

Beklager oppramsingen, men sånn blir det gjerne når vinnere skal kåres. I tillegg kåres det en vinner i hvert land og på hvert kontinent. Voss Vandrarheim gikk av med den norske seieren, mens vi synes at den spanske vinneren, La Banda Rooftop i Sevilla, ser langt sprekere ut! Her overnatter du for cirka tohundre kroner natta i en sovesal med fire senger og bad.

Hostelworld_Sevilla
La Banda har rene rom og en lekker takterrasse, Sevilla.

Vi digger også Mama’s Home i Tulum, Mexico som gikk av med seieren på det nord-Amerikanske kontinentet. Her er det tropiske planter, varme farger og hengekøyer som gjelder. Pris? Fra 100 kroner natta.

Hostelworld_Tulum
Mama’s Home, Mexico.

Hvordan er det å bo på herberge?

Det er sju år siden jeg overnattet på herberge sist, og det var på det nokså lekre Villa Saint Exupéry Beach i Nice, som ligger 20 meter fra hovedtorget, gamlebyen og stranden. Her får du Rivieraen på budsjett, og jeg booket meg inn i et privatrom for 50 euro per natt.

Før det har jeg overnattet på utallige herberger rundt omkring i Europa, og i Irland ble jeg boende så lenge på Sheila’s i Cork at jeg ble tilbudt jobb, som jeg selvsagt takket ja til.

Sheilas_Vibeke
Da jeg bodde og jobbet på Sheila’s Hostel i Cork i forrige århundre.

Kult kollektiv

Den beste måten jeg kan forklare herbergefølelsen på er å sammenligne det med å bo i kollektiv. Ja, du må tåle at romkameraten kanskje snorker og ikke rydder. Men til gjengjeld får du en inkluderende stemning der du alltid har noen å slå av en prat med. Det er skikkelig hyggelig på kjøkkenet – her kan du ofte lage mat selv – og har du ikke salt, finnes det alltid noen som kan låne bort. Perfekt hvis du reiser alene, og ikke har lyst til å være alene. Det er alltid hyggelige, inkluderende aktiviteter på gang, og prisene på alt fra et glass vin til snorkleutflukter er latterlig billig.

Perfekt hvis du er av den sosiale typen, og når reiselysten er større enn reisebudsjettet!

Les også: Derfor skal du reise alene