GAUSTA: Vinterjuvel med alpesteming

Telemarks vinterjuvel Gausta har fått milliardløft, stjernekokk og alpefølelse. Ved foten av majestetiske Gaustatoppen finner du Gausta, en skidestinasjon som kombinerer ekte fjellro med moderne komfort. Her handler det ikke bare om fart i løypene, men om å nyte god mat, frisk luft – og å kunne ta med hunden inn foran en knitrende peis etter en deilig dag ute.

– Jeg synes det er utrolig fint at man kan ta med seg hund innendørs. Det sier mye om atmosfæren her på Gausta – vennlig, avslappet og imøtekommende, forteller hytteeier Tonje Hovde, mens hunden Selma ligger fornøyd i fanget hennes på Gaustablikk Fjellresort.
Hovde beskriver stedet som et undervurdert skiområde, perfekt for familier og voksne som vil ha kvalitetstid sammen.
– På Gausta er det større fokus på god mat og komfort, og mindre på fest og afterski enn på mange andre skisteder, sier hun.

Gausta ligger midt i Telemark, kun en kort kjøretur fra Oslo. Her venter 37 nedfarter, 13 heiser og milevis med langrennsløyper. Utsikten fra toppen av anlegget tar pusten fra deg, og på klare dager ser du faktisk en sjettedel av Norges fastland fra Gaustatoppen (1883 moh).
For den eventyrlystne finnes også Gaustabanen, den unike fjellheisen inne i fjellet som tar deg til toppen på under 15 minutter. Og oss historieinteresserte mellom: Gaustabanen ble bygget på 50-tallet av sikkerhetspolitiske årsaker, og frakter i dag skiturister med interesse for off-piste i løssnø gjennom lange, skogfrie nedfarter. Hunder er velkommen – også her – bare husk å kjøpe egen billett til den firbente pelsklingen din.

Matopplevelsene på Gausta har fått et smakfullt løft med stjernekokken Jimmy Øien, tidligere vinner av Michelin Young Chef Award.

Som executive chef har Øien samlet et internasjonalt team av kokker og konditorer for å skape ekte smaker av norske fjells flora og fauna.


– Det handler ikke om fancy fine dining, men om kvalitet og gode smaker til en fornuftig pris, sier Øien.
På Blikk Fjellbrasseri serveres lokale råvarer som hjort og rype, mens Bistro Bygget i bunnen av snøparken frister med streetfood-favoritter som ramen og dumplings.
Her kan du gå rett fra bakken til bordet – og spise godt uansett om du er småbarnsfamilie eller gourmetinteressert weekendreisende.

Etter timer i løypene kan du senke skuldrene i den flytende badstuen på innsjøen Kvitåvatn, eller nyte peiskos og lokal ost i loungen på Gaustablikk Fjellresort.
Atmosfæren er varm og inkluderende, og her er det like naturlig å møte lykkelige hunder som mennesker foran peisen.
>> Les mer om alt du kan oppleve på Gausta
Som hotell har også Gaustablikk Fjellresort fått en oppgradering som treffer både skientusiastene og de mer komfortopptatte up-market gjestene mitt i hjertet. Det gjelder enten de er weekendturister på hotellet, eller hytteleiere som søker seg til Kirk’s bar for et glass og kanskje et bedre måltid på Blikk restaurant.

Visste du forresten at baren Kirk er oppkalt etter Kirk Douglas? Han spilte hovedrollen i «The Heroes of Telemark», Hollywoods actionfylte skildring av sabotasjeaksjonen på Rjukan. Problemet var bare at Douglas ikke kunne stå på ski. Han fikk hjelp av nordmannen Olav Svartdal, og for å gjøre en lang historie kort – honoraret Svartdal fikk for jobben ble startkapitalen for Gaustablikk Fjellresort. Moralen må være at det lønner seg å stå på ski!

I dag minner både lokaler og service mer om glamorøse Aspen enn om DNT, men fjellresortet har bevart noe av sitt historiske særpreg. Dagens Gaustablikk Fjellresort viser fortsatt tydelig slektskap til 70-tallets levende høyfjellshotell-kultur, en tid der samlingen av gjester rundt middagsbordet og i peisestuen var vel så viktig som skiaktiviteten på dagtid.
Den norske skituristen er mer familieorientert nå enn tidligere, og nordmenn på skiferie vil ha samme komforten på fjellet som de har hjemme. Utover den selvsagte ski-in/ski-out-beliggenheten ønsker vi innendørs parkering med lader, varme i gulvet, fjærmadrass i sengen, tørketrommel på badet og et fullt utstyrt kjøkken der man kan kokkelere etter eget ønske.


Det er akkurat denne typen moderne komfort som møter oss i de 140 moderne utleiehyttene og leilighetene på Gausta. De tilbyr en tidsriktig og attraktiv overnattingsmulighet – enten man tar med ungdommene på helgetur, eller unner seg en workation med timelange avbrekk i bakkene. For det er det denne skidestinasjonen handler om: Snøsikre forhold, høy komfort og ekte skiglede.

