Pressetur Visit Denmark

Noen destinasjoner burde komme på resept fra parterapeuter. Fyn er et sånt sted, for finner man ikke tilbake til gløden i forholdet her, så er det godt mulig slaget allerede er tapt.

Glem roser og sjokolade. Det som virkelig kan få futt i forholdet er en ekte, dansk kroferie på Falsled Kro, en av Danmarks eldste i sitt slag. Der er det minst like hyggelig selvom det regner. Kanskje til og med enda hyggeligere. Da har man en perfekt unnskyldning til å bli liggende i sengen lenge, for så å rusle ned til slow motion-morgenmad der blankpolert sølvbestikk, myke tøyservietter og sprø croissenter sjenker litt ekstra luksus til morgenstunden. Så daffer man rundt i herskapelig takt dagen lang. Hva nå enn det er.

Falsled kro
Rundt Falsled kro ligger det en stor hage og grønnsakshage der kjøkkenet henter 80% av sine råvarer.

Fyn er det stedet i Danmark med flest herregårder, og øya er kjent for sin rike landbruksjord og mange handelsbyer. Det høres kanskje kjedelig ut svart på hvitt, men handelsbyer er trivelige steder der folk fra ulike kulturer har møttes opp gjennom århundrene. Det syder litt ekstra, og raushetskulturen regjerer. Når man i tillegg kan kjøpe med seg en kurv med verdens søteste jordbær på markedsdagen og nippe til lokaldyrket vin på en herregård, begynner man å snakke om ekte idyll.

Fyn
Trivelige Svendborg er en historisk handelsby.

Hadde jeg reist til Fyn med mannen min, tviler jeg på at vi i det hele tatt hadde forlatt Falsled Kro. Men jeg var på jobbreise (så klart), så alt jeg kunne gjøre var å pløye terrenget for å invitere ham med på et senere tidspunkt.

Falsled kro Fyn
Regn? Ikke noe problem. Et glass rødvin foran peisen på Falsled Kro passer bra på kjærestetur.

Her er 5 opplevelser som garantert får forelskelsesbarometeret til å vibrere:

Egeskov slott

Altså, det finnes slott, også finnes det Egeskov! Jeg har besøkt de vakre slottene i Loiredalen og overnattet på slott i Skottland, men Egeskov er noe eget. Slottet ble bygget i 1554, og ligger som et vakkert fata morgana i en liten innsjø. Deler av slottet er åpent for publikumsbesøk, mens andre deler er forbeholdt greve Michael Ahlefeldt, som er så heldig å kunne kalle slottet sitt hjem. Jeg kommer tilbake til denne greven, for han er definitivt en mann som – når han ikke deltar på adelige arrangementer med den danske kongefamilien – dyrker det virkelig gode liv.

Egeskov slot Fyn
Jeg drømmer om et liv på slottet!

Nå skal det sies at hagene rundt slottet er verdt en tur i seg selv. De bugner av blomster der hver og én ser ut til å kjempe om å være den vakreste. Og midt i dette overveldende blomsterhavet spankulerer det frittgående påfugler omkring. Her kunne jeg godt tenke meg å gå hånd i hånd med kjæresten gjennom Dahliahaven, rosehaven, Fuchsiahaven, dufthaven, humlehaven, den klassiske labyrinthaven og til slutt ende opp i hvilehaven med hengekøyer hvor man kan ta seg en strekk.

Egeskov slott Fyn
Struttende tulipaner på Egeskov slott.

Min omvisning på Egeskov slott kulminerte i en deilig picniclunsj på plenen bak slottet. Jeg mistenker at grev Ahlefeldt må ha hørt champagnekorkene sprette fra sigarsalongen, og at det var derfor han bestemte seg for å hoppe i robåten sin og ro over vollgraven for å bli med på moroa.

Greven og jeg klarer ikke å bli enige om hvem av oss som har den mest slitsomme jobben.

Jeg finner ut at grev Ahlefeldt er en mann som har sansen for vintagebiler, klassiske motorsykler og kunst. Han er en dyktig kunstmaler selv, og i hagen har han et eget atelier som kan besøkes.

En helg på Falsled kro

Jeg har allerede nevnt at Falsled kro er en perfekt setting for en kjærestehelg. Billig er det ikke, men se på det som en investering i kjærligheten med garantert avkastning. Det lønner seg å bestille et opphold som inkluderer både overnatting og måltider, og tro meg, du ønsker ikke å være noe annet sted når godsakene bæres ut fra Per Hallundbæks kjøkken. Prisene starter på 2.000 danske kroner per person for denne pakkeløsningen i lavsesong. Les mer om prisene her.

Her er en liten filmsnutt fra kroen og rommet mitt, værsågod og drøm deg bort!

 

 

Konnerup Chocolade

Jeg sa innledningsvis at man skulle glemme sjokolade og roser. Det var selvsagt bare tull, for alle innsiktsfulle menn vet hvor lykkelige vi kvinner blir av sjokolade, og motsatt.

Er man først på Fyn på kjærlighetsferie, så anbefaler jeg en svipp innom Konnerup Chocolade i den lille landsbyen Vester Aaby. Henrik Konnerup er konditor og chocolatier, og oppfører seg som en Willy Wonka på steroider. Aldri har jeg truffet en mann som snakker like lidenskapelig om yrket sitt, og når du lar sjokoladebitene fra Konnerup smelte på tungen, forstår du hvorfor mayaene kalte kakao for «Gudenes mat».

Konditor og chocolatier Henrik Konnerup i sin lille sjokoladefabrikk på Fyn. Min helt!

Eventyrbyen Odense

Odense er Fyns mest kjente (og største) by. Det var her H.C. Andersen tilbragte sin barndom, og det er fortsatt eventyrlig vakkert å rusle på brostensgatene mellom lave pastellhus og la tankene vandre til Keiserens nye klær, Piken med svovelstikkene og Den stygge andungen, som er mine favoritter.

Odense Fyn
Nydelige Odense og kvartalet der H.C Andersen vokste opp.
Klassisk klippekunst som illustrerer Keiserens nye klær.
Odense
På trappen til H.C. Andersens hus i Odense. Myndighetene er i ferd med å bygge et nytt, flott museum til ære for eventyrskaperen.

Bli kjent med øya

Fyn er kjent som hele Danmarks drivhus takket være det frodige jordsmonnet. Det betyr at det er mye vakkert å hvile blikket på, og det er perfekt å kjøre i landsbytempo på pittoreske veier forbi knallgule rapsåkre, edelgransplantasjer og typisk danske hus med stråtak.

Fyns rapsåkre glitrer som gull, og er til å bli lykkelige av!

Svanninge bakker er et område som er spesielt vakkert, og sender tanken til Toscana. Det var her Fynboerne (anerkjent kunstnergruppe fra slutten av 1800-tallet) fant sine motiver, og om våren går danskene på «løvspringturer» her, for å se på lyset som filtreres gjennom de lysegrønne og papirtynne bøkeløvsbladene.

Nedenfor følger en billedkarusell med inspirasjon til andre stopp underveis. På Steensgaard driver de økologisk prinsipplandbruk, og er spesielt opptatte av at dyrene skal ha det godt. Det er eget slakteri på gården, og sjelden har jeg smakt så gode skinker som her! De har en trivelig restaurant/spiseri, som passer perfekt for en lunsj.

Valdemar slott er et annet trivelig stopp for en romantisk utflukt, og er det vakkert vær, kan man ta båt rett hit fra Nyborg. Man trenger ikke så store gjøremål hvis formålet er å tilbringe kvalitetstid sammen med den du er glad i, og en tur på slottet passer perfekt.

Til sist vil jeg tipse om et alternativt overnattingssted til Falsled Kro. Kanskje tar dere en natt på Falsled, og legger resten av nettene til Stella Maris? Det ble kåret til Danmarks beste hotell i 2016 av Trivago,  og ligger idyllisk til ved Svendborg Sund. Pris fra 1.400 danske kroner for et dobbeltrom per natt, inkludert morgenmad er slett ikke verst for denne luksusen.

Men dra for all del ikke fra Stella Maris uten å spise middag her! Kokk Thomas Skovsmose-Falck tryllet frem noe av den beste maten jeg smakte under oppholdet på Fyn, og det finnes vel ikke noe deiligere enn å spise seg mett og lykkelig, for så å tusle opp til rommet med mannen (eller kvinnen) i ditt liv.

Grønn gazpacho på Stella Maris (med avokado, melon, eple, erter og agurk) med lokale fjordreker, en fynsk delikatesse!

Etter denne maratonposten, håper jeg du føler deg inspirert til å dra på en perfekt kjæresteferie. Jeg tør nesten å love forelskelsesgaranti. Og har du spørsmål om noen av punktene på lista, så nøl ikke med å kommentere nedenfor!

PS: Selv var jeg ikke engang klar over hvor Fyn befant seg på det danske kartet, så i tilfelle du er som meg, her ligger Fyn:

Fyn kart
Fyn er Danmarks tredje største øy, og ligger midt mellom Jylland og Sjælland.