Jobben som reisejournalist er aldri kjedelig. I forrige uke intervjuet jeg en skadedyrekspert, som fortalte at veggedyrene nå florerer i Frankrike. Og de nøyer seg ikke med hotellsenger. Veggedyrene kravler på fransk, offentlig transport og i kinoseter også, i følge transportminister Clement Beaune.

>> CNN skriver også om fenomenet

Vi reiser oftere og lengre bort, og dessverre får vi med oss stadig flere blindpassasjerer hjem i kofferten. Veggedyr, eller bed bugs, som de heter på engelsk, er i ferd med å bli et stort problem i Norge. Har du først fått dem i hus, er de vanskelige å bli kvitt.

Hva er veggedyr?

veggedyr nærbilde

Veggedyr (det heter altså ikke veggdyr) er parasitter som lever av blodet ditt. De liker seg best der du oppholder deg mest mulig i ro – slik at de får matro: Altså i senga. De er ekstremt overlevelsesdyktige, og kan klare seg i over et år uten mat. Da ligger de i en slags dvale, inntil de finner mat igjen. Har du først fått veggedyr hjemme, kan de være så og si umulige å fjerne ettersom de har blitt resistente mot gift, og frysing av alt inventar kan være eneste vei å gå. Her bør du ha hjelp av et skadedyrfirma.

5 tips for å forhindre at du tar med deg veggedyrene hjem

#1 Ikke legg kofferten på hotellsengen

Legg den heller ikke under senga, ettersom veggedyrene trives aller best rundt madrassen. Derfra er veien kort til din koffert.

#2 Ta med et kofferttrekk

Bruk trekket rundt kofferten når du er på hotellet. Som f.eks dette fra Travelstuff. Det kan brukes igjen og igjen, og koster bare 499 kr.

#3 Sjekk pc og mobilcover godt før du reiser hjem

veggedyr liker varme og kan krype inn i mobilen din.
Veggedyr søker varme steder som stikkontakter. Bildet til høyre viser avføringssporene de etterlater seg.

Har du for vane å lade mobilen opp på sengekanten? Veggedyr elsker varme, og kan søke tilflukt i deksel/tastatur.

#4 Lukk kofferten når du ikke bruker den

Hold kofferten lukket, og plasser den gjerne i høyden på en egnet hylle.

#5 De finnes på alle typer hotell

Veggedyrene er ukritiske til hotellstandard, og finner seg like godt til rette på et femstjernershotell som på et rufsete pensjonat. Sjekk gjerne rundt sengen etter mørke ekskrementflekker før du legger deg. Finner du spor etter veggedyr, sjekk ut og gi hotellet beskjed om problemet.

Jeg har selv opplevd veggedyr i Paris, på særdeles shabby Hotel De Belgique i forrige århundre. Hotellet har gudskjelov stengt dørene for godt, men det var ingen hyggelig opplevelse å føle at madrassen levde…