Albania – reisetips til sol og bad

Albania dukket opp på charterkartet for ti år siden, i 2015, og det finnes flere albanske destinasjoner å velge mellom. De viktigste stedene er Saranda, Durres, Vlora og Ksamil. Jeg var kun i Saranda og Ksamil på min reise, så jeg kan ikke gi konkrete tips til andre steder, men det jeg har hørt fra kollegaer, er at Durres er den mest barnevennlige destinasjonen – med sin langrunne strand.

Det jeg derimot har sett med egne øyne, er at strendene i Ksamil er Albanias vakreste. Det er disse som har gitt Albania kallenavnet «Europas Maldivene». Men kan det virkelig stemme?

Albania ksamil strand
Jeg var i Ksamil en tidlig morgen, før sola tittet frem. Foto: Vibeke Montero
Albania Ksamil strand
I Ksamil venter et deilig strandliv, med høy partyfaktor. Foto: Vibeke Montero

Jeg hadde nok ikke valgt «Europas Maldivene» som en beskrivelse av Ksamil, for der Maldivene er luksuriøst og stille, er Ksamil en rustikk småby preget av høy partyfaktor. Mellom deg og meg, så mistenker jeg at byplanleggerne hadde kollektiv ferie da den lille byen sør for Saranda skulle anlegges. Men hvem bryr seg om byplanlegging i Syden? Det faktum at Albania serverer noen av Middelhavets rimeligste drinker, tiltrekker seg unge mennesker som vil ha det gøy i ferien. De bryr seg ikke stort om fortau, parkanlegg og struktur, men desto mer om pizza til 80 kroner, korca e madhe (stor øl) til 40 kroner og at de får dekorert Instagram-feeden sin med glitrende turkist hav. Her leverer Ksamil til de grader!

Kvinne på stranden i Ksamil
Jeg var invitert til Albania av Apollo, og med meg på turen var Annika Myhre. Hun skriver blant annet for svenske Vagabond, og har reisepodkasten Att Resa.

>> Kanskje vil du lese om Middelhavets 8 vinder – som kan bety mer for ferien din enn du tror?

Saranda – koselig kystby

Albania reisetips Saranda
Bystranden ligger i hjertet av Saranda.

Saranda ligger som en smilende bukt vis a vis Korfu. Du ser over til den greske øya, og samtidig er det nesten som å være på et annet kontinent. Albania tilhører nemlig det gamle Øst-Europa, og det ser man fort på arkitekturen. Samtidig er det noe sjarmerende, nesten tidsreiseaktig, med å rusle gjennom byens gater. Plutselig får man øye på en bunker fra kommunistperioden under lederen Enver Hoxha. Så ser man en burgersjappe og en sportsbutikk. Men det er noe som mangler. Hva kan det være? Jo, det er merkene vi er så vant til å se overalt, eller rettere sagt – mangelen på merkevarer. Alt fra Adidas og Nike til Starbucks og McDonalds glimrer med sitt fravær. Ganske så forfriskende!

Hotelltips i Saranda

Hotellvalg er viktig, synes jeg, og jeg var faktisk ganske spent på hvordan hotellet mitt i Albania skulle være. Dette er tross alt et land hvor det var ulovlig å eie en privatbil før i 1991, og landet var lenge lukket for vestlige impulser. Men Hotell Demi imponerte meg. Resepsjonen er bitteliten, men rommene er romslige og behagelige, og hele hotellet – inkludert uteområdene – føles freshe og moderne.

Frokost på Hotell Demi i Saranda, Albania
Frokostbuffeten på Hotell Demi var fersk og god. Plusspoeng for god kaffe.
Rommet mitt hadde privat balkong med utsikt over Saranda by. Her unnet jeg meg en sundowner før middag.

Mat i Albania

Jeg var så nysgjerrig! Hadde hørt at det var en blanding av gresk, italiensk og tyrkisk. Nå skjønner jeg sammenligningen, men hvis jeg skal forsøke meg på å beskrive det albanske kjøkkenet, så vil jeg si at det er: 40% tyrkisk, 30% gresk, 10% italiensk og 20% albanske spesialiteter.

Maten lever opp til alle forventingene man har til et Middelhavsland, og for meg – som ikke spiser kjøtt – var det en stor glede at mye av den albanske maten er grønnsaksbasert. Sikkert fordi de har utrolig smakfulle tomater, agurk, løk, paprika og oliven! Veien er kort fra jord til bord.

Og sånn ser en albansk kakebonanza ut – så sørg for å spare litt plass til dessert!

La oss snakke om priser

En sak om reisetips til Albania er ikke komplett uten at vi toucher innom prisnivået. Mange er opptatt av at feriebudsjettet skal rekke så langt som mulig, og at vi skal kunne kose oss i ferien uten å ta opp forbrukslån. Så hvor billig er egentlig Albania? Landet er på 6. plass i Forex ferieindeks fra 2024, som viser Europas billigeste ferieland. Samtidig skal det sies at prisnivået i feriebyene langs kysten er ganske mye høyere enn i innlandet. Basert på egne restaurantbesøk i Albania, så koster en middagsrett mellom 80 – 200 kroner per person. En cappuccino koster ca. 25 kroner, en flaske vann koster ca. 15 kroner og en flaske lokal vin koster ca. 150 kroner. Altså, ingen upris for en norsk lommebok. Dette er priser som får selv den mest rutinerte budsjettreisende til å smile.

Til info: Jeg var invitert til Albania av Apollo, som var de første som plasserte Albania på charterkartet i Norge. De har arrangert reiser dit siden 2015, og her finner du deres reiseutvalg til Saranda og Durres.