I Leipzig bør du vende blikket nedover – stikk i strid med hva man gjør i andre storbyer med beundringsverdig arkitektur. Det er nemlig her du finner notesporene i sølv som ligger nedfelt i asfalten. De viser vei til byens musikalske arvesølv.

– De fleste av våre besøkende følger faktisk notesporene for å finne frem til Mendelssohns hus, forklarer Myriam le Duvehat. Hun står for kunnskapsrik og engasjert omvisning på engelsk i den verdenskjente komponistens hus.

Mendelssohns hus i Leipzig.
Mendelssohns hus: Guiden Myriam le Duvehat gir deg nytt blikk på musikkhistorien, og man kan selv prøve seg som dirigent. Visste du forresten at Mendelssohn var den første til å bruke dirigentstokk?

– Hele verden kjenner musikken hans, sier hun. Det var nemlig han som skrev den ikoniske Bryllupsmarsjen, et verk han opprinnelig skrev som romantisk scenemusikk til Shakespeares «En midtsommernattsdrøm». Et par år senere skrev Richard Wagner, også fra Leipzig, verdens nest mest kjente bryllupsmarsj. Here comes the bride … Nynner du nå? Der ser du. Du kjenner Leipzigs melodier lenge før du har vært her.

Wagner er fra musikkbyen Leipzig
Richard Wagner – det mangler ikke på musikalske genier i metall i Leipzig.

>> Hør Mendelssohns bryllupsmarsj her (du kjenner den igjen umiddelbart!)

>> Hør Wagners bryllupsmarsj her (du kjenner den igjen fra minutt 06:50)

Musikkturisme i Leipzig

Leipzig er for musikere det Lyon er for kokker – selveste vuggen. Over femhundre komponister har skapt sine verker her, og den mest kjente er utvilsomt Johann Sebastian Bach. Han bodde og skapte musikk i Leipzig i tjuesyv år, og rakk å sette sitt unike preg på byen. I dag ligger Bach-museet et ørlite steinkast fra Thomaskirken, der komponisten ligger begravet i en godt synlig grav.

Statue av Bach i Leipzig
Bach døde i Leipzig i 1750, og han ligger begravet i kirken på bildet.
Bach museum i Leipzig
Fortsatt aktuell: På Bach-museet kan man høre hvordan samtidsmusikere har latt seg inspirere av Bach.

Men la oss kaste blikket ned på sølvpilene igjen. Musikkruta tar oss videre til konsertsalen Gewandhaus. Og hva betyr nå det? Kan du skoletysk, vet du at gewand betyr tøy – ikke så ulikt det norske ordet gevant. Det er fordi byens første konserthus lå i et bygg som opprinnelig ble brukt til tekstilhandel. Siden den gang har navnet levd videre, til tross for at konserthuset har skiftet beliggenhet flere ganger. I dag ligger Leipzigs verdensberømte Gewandhaus vakkert til på Augustusplatz – byens store, åpne plass. De har et fullspekket program, så hvorfor ikke oppleve en av deres spektakulære konserter?

Musikkturisme med norsk tvist

For oss som er fra Norge, kan vi følge notesporene til en litt anonym adresse utenfor gamlebyen: Talstrasse 10. Bak en gedigen art nouveau-portal i smijern bodde vår egen Edvard Grieg i tre år, mens han studerte på det anerkjente musikkonservatoriet som Mendelssohn etablerte i 1843. Det var for øvrig i Leipzig at Griegs første Peer Gynte Suite hadde sin urfremførelse på Gewandhaus i 1888, så det er ekstra hyggelig å kunne ringe på hos «E. Grieg» og se statuen av ham i bakhagen.

Ja, her kan du faktisk ringe på hos Edvard Grieg!

«Musikken er her i husene, i gatene, i hjertene, i ansiktene, overalt i luften der jeg ser». -Edvard Grieg om Leipzig

Send en e-post til [email protected] for å avtale omvisning.

Leipzig – en by å smake på

Plantebasert mat er ikke alltid lett å finne i Tyskland, men Leipzig har seilt opp som landets vegetarhovedstad. Foretrekker du kjøttbasert, tysk mat, så finner du selvsagt det på spisestedene i gamlebyen, men til og med den ærverdige restauranten Auerbachs Keller har inkludert grønne alternativer på menyen. Bydelene hvor du finner de beste vegetarstedene er Südvorstadt, Plagwitz og Connewitz.

Auerbachs Keller i Leipzig
En institusjon: Auerbachs Keller er Leipzigs mest kjente restaurant. Her fikk Goethe inspirasjon til sin Faust.

3 gode vegetarsteder i Leipzig:

#1 Kaiserbad – lekkert serveringssted i et tidligere jernstøperi i det fargerike nabolaget Plagwitz. Her er det både innen- og utendørsservering under store parasoller når sola skinner. Gå ikke glipp av regnbuesalaten med falaffel.

# Feinkost Röseling – koselig delikatesseforretning i den trendy Karli-gaten. Perfekt lunsjsted for deg som vil spise hjemmelaget, lett og grønt. De har nydelig, hjemmebakt brød og porsjonspaien med spinat og feta er slikke-seg-på-fingrene-god.

# Moritzbastei – sjarmerende kultursenter ved Augustusplatz der Angela Merkel var aktiv da hun studerte i Leipzig. Her serveres det deilig mat til en god penge, og det finnes alltid fristende vegetaralternativer på menyen.

På reise er det gøy å smake på lokale spesialiteter, og i Leipzig er spesialiteten Leipziger Lerchen (lerketerte). Det finnes to konditorier i byen som serverer denne godbiten til perfeksjon, og det er Café Kandler og Kaffeehaus Riquet. Jeg valgte sistnevnte, fordi lokalet er spesielt vakkert med lysekroner, og fordi de har servert konditorikunst i nesten trehundre år. Men gjett om jeg satt lerketerten i halsen da jeg fant ut den ekte historien bak terten… I dag er det en mørdeigspai med søtt marsipan- og bringebærfyll. Frem til 1876 var paiene salte, og fylt med lerkekjøtt – ja, sangfuglen lerke!

I 1876 ble det forbudt å fange sangfugler, og paien gikk fra salt til søt. Det tar seg tross alt dårlig ut å spise sangfugler i musikkbyen Leipzig…

Gamle fabrikker får nytt liv

I starten av 1970-årene var Øst-Tyskland verdens tiende største industriland, og i Leipzig ligger de gamle, ærverdige lokalene som bevis på fordums stolthet. En gammel konserveringsfabrikk som tidligere produserte hermetisk mat og supper på boks har fått ny energi takket være gründere med skapertrang. Ta trikken ut av Altstadt (gamlebyen), forbi Shakespearestrasse, og gå på skattejakt i bakgården Feinkost. Den ligger midt i den travle gaten Karl-Liebknecht-Strasse som går som en linjal gjennom bydelen Südvorstadt.

Sudvorstadt, nabolag i Leipzig
Gaten Karl-Liebknecht-Strasse ligger i bydelen Sudvorstadt – det kan minne litt om sjarmerende Rodeløkka i Oslo.

På folkemunne kalles gaten bare «Karli», så det er ingen grunn til å slå krøll på tunga. I Feinkost har en skomaker blitt ved sin lest, en gullsmed holder kurs og skaper smykkekunst, og hos Mrs. Hippie kan du slå kloa i en funky AC/DC-t-skjorte eller et annet vintagefunn. Om sommeren vises det utendørskino i bakgården, og det er fristende å dra paralleller til Blå i Oslo.

Gammel industri: I denne bakgården lå konserveringsfabrikken Feinkost. I dag er det et kreativt fellesskap.
Gullsmed i Leipzig
Smykkekunstner: Chathleen Kämpfe er utdannet gullsmed, og har utsalg og smykkekurs i Feinkost.
vintage klær i Leipzig
Mrs. Hippie selger vintage og omsøm.
Bakgården Feinkost
Her produserte man hermetikk – før murens fall. I dag finner du små boutiqes med håndverk og vintagefunn.

Baumwollspinnerei – fra industri til kunst

Gå ikke glipp av det som en gang var Europas største bomullsspinneri. Baumwollspinnerei har blitt ombygget til et fascinerende kunstsenter, og er en sanselig opplevelse i murstein, enorme vinduer og patina. Når det er åpen dag en gang i året, kommer kultureliten fra både Berlin, Seoul og Manhattan, men man kan besøke kunstsenteret ellers i året også – bare ikke gå inn i atelierene.

Den verdenskjente, tyske kunstneren Neo Rauch har fortsatt sitt atelier her, og sier at han er på sitt mest kreative når han jobber på det gamle bomullsspinneriet. Verkene hans er anerkjent verden over som enestående eksempler på figurativ sosialrealisme, og i 2016 solgte Sotheby’s et av hans malerier for svimlende 13 millioner kroner. Kunstsenteret rommer både gallerier, serveringssteder, et bibliotek og en liten kino, og er vel verdt turen ut av sentrum. Da er du nemlig midt i den pulserende bydelen Plagwitz, som ofte sammenlignes med Berlin.

Plagwitz kombinerer gammelt og nytt.
Plagwitz kombinerer gammelt og nytt.

Bokmessen – med fokus på Norge

Bokmessen i Leipzig kjenner de fleste til, og fra den 26. – 30. mars 2025 er Norge ærverdig gjesteland. Det er Europas største litteraturfestival, og nærmere førti norske forfattere tar turen til Leipzig, blant annet Vigdis Hjorth, Karl Ove Knausgård, Trude Teige og Kristin Valla.

Og du, husk at bokmessen har tusenvis av arrangementer spredt rundt i hele byen!

Om det er bokmessen som lokker deg til Leipzig eller noe helt annet, så sørg for å sette av tid til musikkopplevelser, sightseeing, shopping og kunst – og glem for all del ikke å se ned!

Sånn reiser du til Leipzig

Fly til Berlin, og ta tog videre. Leipzig ligger 1 time og 15 minutter sør for Berlin med tog.

Kommer du med Kielferga, tar det 5 ½ time å kjøre.

Hotelltips

Bo gjerne i nærheten av jernbanestasjonen (Hauptbahnhof), som ligger i gåavstand til gamlebyen og trikkene som tar deg til de ulike bydelene.

Vienna House by Wyndham – store, behagelige rom og en fantastisk frokost. Hotellet er både barne- og hundevennlig og de ansatte yter fantastisk service. Pris fra: 85 euro.