«Etterspørselen etter turskøyter er ekstrem». «Turskøyter blir revet bort fra butikkhyllene». Dette er nyhetsoverskrifter den siste måneden, og jeg er en av dem som kastet meg rundt etter å ha sett noen fantastiske bilder på Instagram. Nå har jeg kjøpt meg turskøyter jeg også!

Bedre blir det ikke. Speilblank is og strålende sol. Så gøy å dra på sightseeing i full fart i sjøkanten!

LES OGSÅ: På tur med truger >>

I Sverige har turskøyter vært en folkesport i mange år. En gang jeg var i Uppsala fikk jeg høre at svenskene skøytet seg helt til Stockholm på elveisen. Det er over sju mil i luftlinje! En utflyttet venninne fortalte at hun var blitt med i en turskøytegruppe. Hun fortalte om ispigger og annet sikkerhetsutstyr jeg aldri hadde hørt om. Og jeg som alltid har brukt danseskøyter og bandyskøyter når isen har lagt seg. Uten sikkerhetsutstyr… Søta bror har nok vært litt sjokka over at vi nordbaggar er så sløve på dette, når vi er så proffe på annen vintersport.

Turskøyter kan brukes overalt der isen er tykk nok.
På turskøyter i solnedgang fra øy til øy i Indre Oslofjord.

Hva er egentlig turskøyter?

Først i 2004 begynte noen entusiaster i Norge å innføre den svenske skøytevarianten. For hva er egentlig turskøyter? Det er 40 til 50 cm lange blader påsatt skibindinger til enten fjellskistøvler eller vanlige langrennstøvler. Det finnes også varianter som festes med remmer på vanlige støvler. Fordelen er at de lange bladene gir god fart, og at de er svært enkle å spenne av seg hvis man må gå et stykke fra vann til vann. Hele poenget med turskøyter er å faktisk gå på tur med dem, fremfor å sirkulere på samme sted slik man gjør på en skøytebane.

Han her var skikkelig flink. Nederlender.

Følg gjerne #turskøyter

Det postes bilder på sosiale medier av speilblank is som speiler himmelen, stjernene eller solnedgangen. Norge er jo full av vann – fjellvann og fjorder, tjern og skjærgård. Så hvorfor har vi ikke drevet med dette før nå? Årsaken er ganske enkelt den at vi er et snørikt og grisekaldt land. Det er ikke like ofte vi opplever blank skøyteis som i Sverige. Men, med varmere vintre har det blitt flere slike dager. Og ikke minst, har sosiale medier gjort det enkelt å rapportere om hvor isen er trygg akkurat NÅ. Ofte er det finfint på vannene syd for Osloområdet, eller i Indre Oslofjord og andre fjorder med rolig vann.  Saltvann vil gi en litt annen is enn ferskvann, som danner stålis.

Følg gjerne #turskøyter på Instagram for inspirasjon!

Da jeg opplevde isbonanza!

Nær iskanten med litt klønete nybegynnerstil, der Oslo sentrum sees i det fjerne.

Hvem passer turskøyter for?

Turskøytesporten passer for deg som pakker en sekk klar til å dra på spontantur når været, temperaturen og nedbørsmengden klaffer helt. Og når det klaffer helt, da er det helt bonanza på isen! Akkurat sånn var det en dag i januar. Jeg satte meg i bilen en tidlig morgen for å hive meg på en gruppe som skulle teste isen på Bunnefjorden og Vestfjorden. Det var hundrevis ute i samme ærend. Noen kom alene, andre i grupper. Turskøytesporten er en svært inkluderende sport fant jeg ut, for det var som å møte folk i skiløypa høyt til fjells. Alle hilser og tar vare på hverandre, for ingen skal gå alene med fare for å gå gjennom uten å bli sett og reddet raskt.

Slik ser turskøyter ut
Sånn ser en turskøyte ut. Du klikker foten enkelt på plass i rottefella-bindingen.

Isen synger og danser sakte

Iskunst. Bobler på Maridalsvannet
Her ser vi at isen er tykk i sømmen.

Mektig naturopplevelse på isen

Naturopplevelsen er stor. Ikke bare det store bildet, men det lille. Isen har mange fantastiske tegninger av bobler og mosaikk. Og, det er musikk til! Tynn og ny is har høy lyd, og gammel, tykk is har mørk og buldrende lyd. Det kan virke skummelt å lytte til harmoniene under bena, men isen består av mange flak som beveger seg sakte, og buldrer. Mellom flakene ser du «sømmer». For hver søm du går utover en bukt, for eksempel, vil isen bli stadig tynnere. Derfor må isen sjekkes hver gang den endrer karakter eller har en slik søm. Jeg hang meg på noen guider som var skikkelige isnerder. De hakket og snakket, kjente på tykkelsen md fingeren, lyttet og kjente på isen hver gang den endret seg under våre glidende føtter.

En av Norges største turskøyteentusiaster heter Rolf Utgård, og han har skrevet bøker om turskøyting. Han er ofte å finne på Facebookgrupper for turskøytere, med råd om is i ulike områder. 

På skøyter i solnedgang er ren poesi.

Frister det med turskøyter? Dette trenger du

DET NØDVENDIGE UTSTYRET: Bruk sikkerhetsutstyr, for isen er aldri helt trygg. Her har jeg ispigger klare til bruk rundt halsen. I sekken ligger en tørrbag med ullskift, og i hendene holder jeg skistaver, men det anbefales å bruke isstaver.

Utstyrsliste:

  • Turskøyter. De kommer i ulike lengder og med ulike type bindinger. De kjøpes ofte hver for seg
  • Vanntett pose til fullt ullskift (dry bag)
  • Ryggsekk som festes med stropp mellom beina. Hvis du faller i vannet vil den da fungere som en flytevest.
  • Isstaver. Som skistaver, men med lengre og spissere pigg du tester istykkelsen med. Eller, gå sammen med noen som vet hvordan de bruker den.
  • Ispigger. Festes rundt halsen. Hvis du faller gjennom isen kan du pigge deg opp og tilbake på isen igjen.
  • Sikkerhetsline. Lurt å feste med karabinkrok til sekken/jakken din. Gå alltid sammen med noen som kan kaste ut line til deg, eller ta imot.
  • Mat, drikke, ekstra tøy og sitteunderlag. Som nybegynner blir du fort sliten, spesielt under føttene, og da er det kos å sette seg i iskanten og raste.
Annonselenke:
Hos Skistart får du alt du trenger for å starte med turskøyter (familieeid firma som har spesialisert seg på vintersport)
Turskøyter med skibindinger for fjellskistøvler er det beste du kan bruke. Her har isen både mosaikk og musikk. Husk kamera!

HVIS DU GÅR GJENNOM ISEN:

  • Ikke bli redd. Dette har mange gjort før deg, og overlevd fint med utstyret over. Se YouTube videoer om hvordan du kommer deg trygt opp igjen.
  • Vannet holder over null grader, og du blir sjelden våt til mer enn livet p.g.a. oppdriften i sekken.
  • Pigg deg opp og tilbake på isen den veien du kom.
  • Få hjelp til å ta av støvlene først, fordi skolissene fryser fort til is.
  • Ta deretter av våte klær på overkroppen før underkroppen for å skifte til tørt ulltøy.
  • Beveg deg mye og fort straks du har fått på tørt tøy.

På VARSOM.no finner du flere gode råd til sikkerhet på isen

GOD SKØYTETUR!