Gratis og barnevennlig hjemmeferie i Oslo
Vi bruker brettspillet Monopol som kart, og viser vei til et annerledes Oslo. Gratis underholdning for glade sommerbarn!
Vi bruker brettspillet Monopol som kart, og viser vei til et annerledes Oslo. Gratis underholdning for glade sommerbarn!
Vi har tatt utgangspunkt i brettspillet Monopol, og viser vei til steder og adresser du kanskje ikke har vært før? Barna vil garantert kjenne seg igjen i Bygdøy Allé, Rådhusplassen og Parkveien!
Eiendommen er ikke stort verdt på monopolbrettet, men i virkeligheten er dette en kremadresse rett bak slottet. Kombiner gjerne med en sving foran slottet for å se på de gravalvorlige gardistene. Litteraturhuset ligger på hjørnet av Parkveien og Wergelandsveien, og her har de masse gode arrangement og forelesninger som ofte er gratis.
Rett ved siden av, i Parkveien 12, ligger den legendariske puben Lorry. Vannhullet har vært populært blant kunstnere og kalles ofte for «den folkelige Theatercafeen». Her er det deilig uteservering på varme dager, og lun hygge innendørs når det skyer over.
En is hører med på deilige sommerdager, og en av Oslos aller beste isbarer ligger i Prinsens gate 22. Den er drevet av italienske ildsjeler med sansen for det søte liv (derav navnet Dolce Vita) og serverer ekte, italiensk gelato. Ta plass ved bordene på fortauet og føl deg på sydligere breddegrader. Trikk 12, 13 og 19 stopper like utenfor.
Vigelandsparken kjenner alle til, men har du vært på Vigelandsmuseet? Her kan du se hvordan Gustav Vigeland skapte sine verdenskjente skulpturer, og etter en tur innom museet blir det langt mer interessant å oppleve parken. Spesielt gjelder dette den søtten meter høye monolitten som er laget av én eneste granittblokk som ble fraktet vannveien fra Halden til Oslo. Rom 10 i museet handler kun om monolitten. Ta buss 20 eller trikk 12 til Frogner Plass.
Pris: 60 kr for voksne, 30 kr for barn, gratis for barn under 7 år
Mellom nummer 37 og 39 er det en statue av en spankulerende katt på et overbygg som binder bygningene sammen. Kunstneren er Per Hurum. Det er også verdt å stikke hodet innom gårdsrommet som rommer gamle staller fra den gang motstandsbevegelsen holdt hemmelige møter her. Fra 1942 – 1945 møttes hovedmennene i motstandsbevegelsen i 3. etasje hos Elsa Endresen. Her finner du et stykke historie få vet om.
Det hviler noe deilig fransk over lekre Bygdøy Allé, og det føles helt naturlig å unne seg en macaron og en cafe au lait i Pascals nyeste avdeling i nummer 56. Ved siden av ligger Bamsebua i nummer 59. Det er en lekebutikk for connoisseurer, med kule retroleker og trendy Ugly Kids klesplagg.
Frøyas have er en vakker bypark som få kjenner til, med mindre du har hund og bor i området. Ta turen hit for å oppleve grafittien som pryder veggen mot gangbroa mot Bygdøykilen. Flere er dedisert til ofrene etter 22. juli. Ta trikk 13, og hopp av i Nobels gate.
Visste du at man kunne bli plassert i gapestokk på Stortorget i gamle dager? Eller at statuen på torget viser Kristian IV når han peker med høyre hånd og sier at ‘her skal byen ligge’? Den danske kongen ser nokså grå og majestetisk ut, men han var egentlig en eksentriker som fant opp en rugemaskin for kyllinger, gikk med ring i øret og som tygget på kanelstang for å dufte godt.
Dette er en av de lengste gatene i Oslo, og vakre Bislet bad ligger i nummer 60. Badet er Norges eldste offentlige badehus og marmoren, buegangene og statuene er bevart fra 1920. Trikk 17 og 18 stopper rett utenfor på Bislett stasjon. Pris drop in for voksne: 200 kroner. Barn har kun adgang i helgene. Mer informasjon på www.bisletbadogtrening.no
Dette er en oase i storbyen, og er faktisk landets største hageforstad. Hagebyen ble anlagt 1915 – 1922, og består av 116 bygninger med 654 boliger. Tanken bak var å få arbeiderne ut av trange boliger i sentrum, og inn i sunne boliger med bedre plass og egen hageflekk. I dag kan du nyte en kaffepause på idylliske Åpent Bakeri som ligger i et verneverdig bygg i hjertet av Ullevål Hageby. Ovnen de bruker, ble bygget i 1929, og hvem vet, kanskje er det den som gir de enorme hvetebollene en ekstra touch av nostalgi? Trikk 17 eller 18 til John Colletts Plass
Den aller gjeveste eiendommen i monopol gikk fra å være en trafikkert del av E18 til å bli en flott, trafikkfri plass mot havet i 1994. Det er nesten uforståelig å tenke på at den er på størrelse med Den Røde Plass i Moskva. Her kan du tilbringe flere timer en deilig sommerdag, uten å bruke en krone. Lytt til klokkespillet fra Rådhuset, som begynner klokken 07.00 med Edvard Griegs «Morgenstemning», og fortsetter hver hele time frem til midnatt. De minste barna kan plaske i fontenene, og de litt større barna kan beundre skaterne som bruker Rådhusets trapper og gelendere til sine ollies, benihanas og boardslides.
Hopp av trikk 12 på Rådhusplassen eller Aker Brygge.