Hvis du noen gang har lurt på hvordan det er å være på cruise i Karibia med Norwegian Cruise Line, så kan jeg fortelle deg det: Det er som å bo på et flytende hotell med tusenvis av nye naboer, mens karibiske paradisøyer passerer i postkorttempo.

Og vet du hva? Det er overraskende deilig!

Norwegian Escape – en flytende landsby

Vi kaster loss på vårt cruise i Karibia med Norwegian Escape. Et stort skip – vi snakker over 4.000 passasjerer og et helt lite samfunn av restauranter, barer og butikker om bord. Vi sjekker inn på lugar 14754, og hjemmet vårt for den neste uken er en utelukkende positiv opplevelse: romslig, lydisolert og med den typen smarte løsninger som gjør at du faktisk ikke snubler i kofferten når du skal på toalettet. Datteren min og jeg hadde mer enn god nok plass til både klær, sko, make up og toalettsaker, og mens hun valgte å sove lenge om morgenen, snek jeg meg ut på balkongen for å nyte soloppgangen.

Lugar på Norwegian Escape
Rene, pene – og ikke minst, funksjonelle lugarer. Foto: Siena Montero

Mellom deg og meg – grunnen til at jeg er svak for cruise er den nostalgiske følelsen jeg får av å bevege meg på verdens eldste «motorvei». Det er lett å glemme at sjøveien har spilt en helt avgjørende rolle i menneskets historie og utvikling av sivilisasjoner, kulturutveksling og handel. Moderne transportmidler som tog, bil og fly er relativt nye – og selv i dag er over 80% av verdenshandelen fortsatt sjøbasert (kilde: UNCTAD, 2023).

Det er sånt jeg sitter og tenker på mens jeg nyter morgenstunden med kaffekopp, saltvannsluft og åpen horisont.

Cruise Karibia Norwegian cruise line lugar
Slettes ikke feil å starte morgenen her! Foto: selfie

Jeg sover som en stein hver natt, takket være en overraskende god seng, akkurat passelig pute, lystette gardiner, en duvende båt og aircondition som holder tropenatta på trygg avstand. Deilig!

Servicen er også førsteklasses. Fra rombetjenten Ronold, som kom løpende med kaffetrakter til lugaren da jeg ba om det, til sjarmerende kelnere med glimt i øyet. De er smilende, profesjonelle og aldri påtrengende. Dette servicenivået matcher det jeg har opplevd på langt mindre skip med flere ansatte, så kudos til alle som jobber om bord på Norwegian Escape. Alt dere gjør. Smilene dere byr på. Tilstedeværelsen i blikk og dialog. Det er noe man ikke kan ta for gitt. Dere imponerte meg!

Men: Det er mye folk

Norwegian Escape cruise
Voksenbassenget på dagtid. Foto: Siena Montero

Av og til føles soldekket mer som et day party på Ibiza enn et fredelig cruise. Det er høy (men god) stemning, og i voksenområdet finnes det et basseng og to jacuzzier. Ett basseng. Det er for lite for såpass mange gjester. Det skal sies at barna har et eget Aqua Park-område med tilhørende sklier og plaskebasseng for de aller yngste. På den måten er det god separasjon mellom barn og voksne sånn at man slipper at noen tar bomba i bassenget mens man ligger og soler seg. Likevel – det hadde vært deilig med et voksenbasseng til. F.eks i voksenområdet Spice H20, som ligger i 17. etasje helt akter på båten. Her finnes det en grotte med fossefall, en bar, et røykeområde, mange solsenger og to hot tubs, men inget basseng.

Bassengområde Norwegian Escape
Her er voksenbassenget på kveldstid. Foto: Siena Montero

Jeg vil nok si at dette skipet passer aller best for folk som tåler å ha andre mennesker tett på, og som trives med en viss grad av partyfaktor. Våre medpassasjerer var hovedsaklig amerikanske par og familier, og de er som kjent både blide og pratsomme. Mange slår av en prat i heisen og i baren, og det skaper en hyggelig tone. Det er sannelig ikke hver dag jeg får komplimenter for t-skjorten før frokost! Skal jeg tippe en gjennomsnittsalder, så vil jeg si et sted mellom 45-50 år, og jeg så hverken blått hår eller rullatorer om bord.

Fakta om Norwegian Escape

Antall passasjerer: 4.218
Antall ansatte: 1.733
Skipets lengde: 326 meter
Byggeår: 2015
Renovert: 2022
Skipets gudfar: Pitbull (Armando Christian Perez)

Cruise i Karibia: Fra Miami til tropisk øyparadis

Cruise til Roatan i Honduras
Første stopp: Øya Roatán i Honduras. Foto: Siena Montero

For meg er alltid havnebyene viktigere enn selve skipet. Akkurat dette cruiset starter og slutter i Miami, med stopp i Roatán (Honduras), Harvest Caye (Belize), Cozumel (Mexico) og Great Stirrup Caye (Bahamas). I tillegg får du to hele dager til havs – perfekte for å sjekke inn på Mandara Spa i 16. etasje, eller å teste hvor mange softis du egentlig orker før lunsj.

>> Kanskje vil du også lese hvorfor CRUISE ER DEN OPTIMALE JENTETUREN?

Første stopp: Roatán

Roatán er første stopp, og det er en øy som ligger cirka 6 mil utenfor Honduras. Øya er kjent for fantastiske snorkle- og dykkemuligheter på det mesoamerikanske barriererevet, som er jordens nest største. Vegetasjonen på Roatán er smaragdgrønn og kupert. Vi hadde bestemt oss på forhånd for å ta taxi til øyas drømmestrand, eller West Bay Beach, som den egentlig heter. Husk kontanter hvis du planlegger å bevege deg rundt på egen hånd, taxisjåførene tar ikke kort. Taxituren fra cruisehavnen koster 25 dollar, og sjåføren Henry kjørte oss til Bananarama Beach, som er den fineste delen av stranda. Her betalte vi 40 dollar for to myke solsenger og en parasoll. Vi bestilte også en deilig lunsj på strandbaren der vi lå: Loaded nachos til 12 dollar.

Cruise i Karibia, flytende bar
Nytt for meg: På Roatan holder selgerne seg avkjølte mens de selger alt fra frukt til piña coladas fra sine kajakker. En cocktail koster 10 dollar (husk kontanter!) Foto: Siena Montero

Harvest Caye, Belize

Harvest Caye, Norwegian Cruise line
Utsikten fra solsengen vår på Harvest Caye i Belize. Foto: Siena Montero

Cruisets andre stopp er Harvest Caye. Det er en øy eid i fellesskap mellom Norwegian Cruise Line og de beliziske myndighetene. Tilgangen er begrenset til cruisepassasjerer, og lokalbefolkningen har ikke fri adgang (med mindre de kommer på cruise). Ordningen sikrer en luksuriøs, kontrollert opplevelse som samtidig støtter opp under den lokale økonomien ettersom alle barer, butikker og utflukter drives av bedrifter med belizisk eierskap. Personlig setter jeg pris på å kunne slappe av (null stress å gå fra vesken for å bade) og nyte solskinnet under palmene – men samtidig savner jeg litt følelsen av å faktisk være i Belize. (Fortsatt usikker på om jeg kan si at jeg har vært der, men timene på Harvest Caye er uansett nydelige:)

Cruise i Karibia: Cozumel

Snorkling på Cozumel i Mexico
Mor og datter på snorkletur. Hun var modig og jeg var nervøs, ettersom jeg lider av kronisk vannskrekk. Foto: Cozumel Explorer

På cruise i Karibia er ikke reisen fullkommen uten en tur til den meksikanske øya Cozumel. Her lever de 100% av cruiseturismen, og det finnes mange utflukter å velge mellom. Det var meldt regn den dagen vi ankom, og jeg skal love deg at det tropiske regnet traff oss. Himmelen åpnet seg som en knust kokosnøtt – og alt bare rant. Men vi skulle på snorkletur, og brydde oss egentlig ikke om vi ble våte. Det skulle vi bli uansett. Havet var klart som gin, og vi hadde tre snorklesteder å utforske. Vi deltok på utflukten Three Reef Snorkle by Boat arrangert av Norwegian Cruise Line, og vi så både massive sjøstjerner og mange fargerike fisker underveis.

Etter den søkkvåte utflukten var det deilig å komme tilbake til skipets lune hi, svøpt i behagelig aircon: Lugar 14754. Mens Siena dusjet, hentet jeg meg en Aperol Spritz fra baren – merk at barene inne på skipet serverer mye bedre drinker enn bassengbarene (hvor det skal gå kjapt!). Så dusjet jeg, og så var vi klare for kvelden. Skrubbsultne, så klart. Mer om skipets restauranter kommer lenger ned i artikkelen.

Siste stopp: Great Stirrup Caye, Bahamas

Cruise i Karibia Great Stirrup Caye
Ny stranddag: Great Stirrup Caye var den første karibiske øya som ble privatisert av et cruiserederi, allerede i 1977.

Great Stirrup Caye, NCL sin private øy på Bahamas, var et avslappende punktum med silkemyk sand og glassturkist hav. I motsetning til Harvest Caye i Belize, så er alt inkludert på denne øya. Det vil si, alt du har inkludert på skipet forlenges til øyparadiset. Vi hadde Norwegian Cruise Lines «More at Sea»-pakke, og hadde dermed åpen bar på Great Stirrup Caye. Det var nok mange andre som «melket» denne muligheten mer enn oss – vi nøyde oss med en piña colada til Siena og en lokal Kalik-øl fra Bahamas til meg.

Vil du vite mer om hva MORE AT SEA inkluderer, så finner du det her:

More at Sea inkluderer:

– Åpen bar
– 3 måltider på skipets spesialrestauranter
– 150 minutter Wifi
– $50 rabatt på utflukter
– Rabatter hvis du vil ta med deg barna
– More at Sea på et 7-dagers cruise koster cirka 3000 kroner per person

For oss var Great Stirrup Caye den perfekte avslutningen på vårt cruise i Karibia. Det er rett og slett en idyll med puddersand, palmesus og langgrunne forhold. Vi droppet hovedbuffeten på øya (her blir det fort fullt), til fordel for Abaco Taco, en taco shack lengst til høyre på stranden. Vi opplevde også litt kø når vi skulle tilbake på skipet, ettersom vi måtte ta en tender (liten båt) til og fra skipet.

Det skal sies at Great Stirrup Caye er under utbedring, og oppgraderingene på øya ferdigstilles i vintersesongen 2025. Da vil NCLs gjester kunne rusle i land, nyte solen på Bahamas – enten på stranden eller i et nytt, stort oppvarmet bassengområde, og ikke minst, det vil være en vannlekeplass med morsomme aktiviteter for barna, samt en swim-up bar. Og overalt gjelder skipets nøkkelkort. Har du More at Sea-pakken, er alt gratis. (Bortsett fra Wifi – som ikke finnes på øya).

Cruise i Karibia med Norwegian Cruise Line: Maten om bord

Jeg var spent på maten om bord på Norwegian Escape. Min foretrukne størrelse på cruiseskip er under totusen passasjerer, og en av grunnene er at maten som regel er mye bedre på mindre skip. Naturlig nok.

Cruise i Karibia med Norwegian restauranter
Både datteren min og jeg setter pris på god mat. Det fikk vi på Norwegian Escape!

Inkludert i vår «More at Sea»-pakke var 3 besøk på skipets spesialrestauranter. Vi gikk for sjømatrestauranten Bayamo, og to besøk på vår favoritt; Food Republic. Her serveres mat fra flere verdenshjørner, og sushien var to die for!

Utover det spiste vi på skipets all-inclusive-restauranter, og The Manhattan Room på dekk 7 ble vår favoritt. Vi opplevde servicen her som upåklagelig. Vi spiste også burgere til lunsj på American Diner på dekk 17, fish & chips på O’Sheehan’s Bar & Grill på dekk 7. Deilig mat med fastfood-preg på begge steder.

Praktisk og barnevennlig buffét

Og så kommer man ikke utenom buffétrestauranten Garden Café på dekk 16. Den er stor og innholdsrik, og det finnes også en bar hvor man kan bestille drikke. Vann og iste tapper man selv fra dispensere. Jeg er vanligvis ikke spesielt glad i buffét, men det er praktisk å stikke innom Garden Café for en rask matbit hvis man føler seg litt fysen på noe godt. Reiser man med små barn, er bufféten selvsagt en gavepakke. Og noe godt, det finner man alltid i denne enorme buffeten!

Jeg er langt fra noen matanmelder eller matekspert, MEN, jeg lager mat fra bunnen hver dag hjemme, og gjenkjenner god mat når jeg smaker det. God mat skal smake av råvarer. Rene ingredienser. Den skal se lekker ut og mette. Det gjør den i aller høyeste grad om bord på Norwegian Escape. Til og med vegetarpizzaen vi bestilte til rommet hadde sprø bunn, raust med smeltet mozzarella og crunchy topping.

Priser uten «More at Sea»-pakken

Middag om bord på Norwegian Escape
Hva koster et glass vin til maten? 12,50 dollar hvis du ikke har «More at Sea»-pakken. Foto: Siena Montero

Som nevnt tidligere, så hadde vi «More at Sea»-pakken, som blant annet gir deg åpen bar og brus eller alkoholholdige drikker til maten. Man selvsagt ikke velge denne løsningen, og hvorvidt det lønner seg, avhenger av hvor mye du planlegger å bestille i baren.

Priseksempler om bord Norwegian Escape

Har du ikke «More at Sea»-pakken, er dette prisene for drikke om bord:

-De fleste cocktails: $15
-De fleste viner på glass: $12,50
-Prosecco på glass: $12,50 og $18
-Øl (mange typer å velge mellom): $10
-Brus: $3,50
-Red Bull: $6,50
-Isvann er gratis

Kveldsunderholdning i verdensklasse

Jeg har tidligere sagt at jeg foretrekker små skip. Men når det kommer til underholdningen om bord er det de større skipene som skinner. På dette cruiset i Karibia på Norwegian Escape ble jeg minnet om hvorfor.

Cruise i Karibia Choir of man
The Choir of Man er hovedunderholdningen om bord Norwegian Escape. Foto: Siena Montero

The Choir of Man spilles på Londons West End, og heldige oss som får oppleve dette showet til havs. Det er et acapella musikkshow som handler om menns forhold til sin lokale pub. Handlingen er enkel, men utrolig fengende og underholdende. Britisk pubnostalgi. Det var trampeklapp og stående applaus på skipets Escape Theatre. Velfortjent!

Vi så også Mike Whites magiske show og stand-up showene med komikerne Mike Head og Landry. Vi klappet, lo og lot oss begeistre. Overraskende morsomt var det. Her er det bare å lene seg tilbake i stolen og bestille seg en gratis drink!

Det finnes også et hav av aktivitetstilbud om bord (pun intended). Jeg skal ikke ramse opp alt her, men danseklasser, shuffleboard, 9 hulls mini-golf, taubanepark som strekker seg over tre etasjer, basketballbane, m.m. Det er rett og slett umulig å kjede seg!

Konklusjon

Cruise i Karibia med Norwegian Escape leverer på både komfort, mat, service, underholdning og opplevelser. Det er kanskje ikke for deg som søker stillhet og romslige basseng, men for mange vil det være den perfekte cocktailen av spennende reiseopplevelser, solskinn, god mat og sosialt samvær.


Til info: Borte Best var invitert på pressereise med Norwegian Cruise Line i juli 2025. Det betyr at reise og opphold er dekket av NCL, men at de ikke lagt noen føringer for hva jeg kan publisere i etterkant. På Borte Best kan du stole på at du får min ærlige mening om reisene jeg deltar på.
Denne følelsen tar jeg med meg hjem fra cruiset!

Vil du oppleve cruiset mitt i levende bilder? Ta en titt på mine Instagram Stories fra turen, da vel!