Oppskrift: Tiramisu som i Italia

Forrige gang jeg var i Venezia, deltok jeg på et matlagingskurs der vi blant annet lærte å lage ekte, italiensk tiramisu. Jeg har forsøkt meg på ulike oppskrifter på denne deilige desserten opp gjennom årene, men aldri følt at jeg har fått det helt til. Derfor var jeg ekstra spent på å endelig lære å lage tiramisu – som i Italia. Og enda bedre – som i Venezia. For tiramisu har sin opprinnelse i Treviso, som ligger rett utenfor Venezia.
Jeg fant fort ut hva jeg hadde gjort galt tidligere: Jeg hadde ikke vispet eggeplommene og sukkeret stivt nok. I denne oppskriften skal ikke eggehvitene brukes – kun plommene. I andre oppskrifter jeg har testet, skal eggehvitene stivpiskes og tilsettes kremen. Glem det – for da blir kremen for rennete. En annen ting jeg har gjort feil er å dynke savoiardi-kjeksen for lenge. De skal bare såvidt nedi kaffen!
Ingredienser til 4/5 porsjonsskåler – avhengig av størrelse:
500 gram mascarponekrem
120 gram eggeplommer (ca. 6 plommer)
80–100 gram sukker
Savoiardi (ladyfingers/boudoirkjeks)
Sterk, kald kaffe (tilsett alkohol i kaffen hvis du ønsker, f.eks amaretto, cognac eller kaffelikør)
Kakaopulver
Begynn med å vispe eggeplommene med en elektrisk visp. Tilsett sukkeret og fortsett å vispe på høyeste hastighet til blandingen blir luftig og kremet. Beveg mikseren i raske sirkler mens du visper.

Når eggeblandingen har blitt kremet og lysegul, tilsetter du mascarponen litt og litt mens du blander. Fortsett å bruk den elektriske vispen, men på lav hastighet og med rolige bevegelser. Når all mascarponen er tilsatt, visp til kremen er helt uten klumper.
Dypp savoiardi-kjeksen kjapt i kaffen og legg et lag kjeks i bunnen av formen. Hvis de ikke passer inn i formen, kan du dele dem opp før du dypper dem i kaffen. Ha et godt lag med krem over, og gjenta prosessen slik at du får to lag totalt.
Sett tiramisuen i kjøleskapet i minst 4 timer – gjerne lenger. Før servering drysser du kakaopulver på toppen. Nyt din deilige, italienske tiramisù!✨

Lykke til!