Smaken av Cape Town

cape-town6_lene-web
Cape Town by night

 Det finnes mange grunner til å besøke vakre Cape Town. Men mat og drikke er grunn nok.

Etter en lang isolert epoke har kunst, kultur og nytenkning boblet opp i Sør-Afrika. Dagens Cape Town er en urban og trendy storby fylt med kulturelle rytmer, vidunderlige dufter og smaker du sjelden har kjent maken til. Det skorter ikke på severdigheter og fryktløst gyves det løs på innovative satsninger og lekne prosjekter. Cape Town er omgitt av de hviteste strender, majestetiske fjell og et eksotisk dyreliv, i tillegg til en rekke vinområder med gode forutsetninger.

SA-dans_web
Også kulturforskjellene er store i Cape Town.

Sør-Afrika er et kontrastfylt land, på godt og vondt. Det ikke fritt for at man kan få litt blandede følelser av å fly over fengselsøya Robben Island eller passere det gigantiske «svarte» slumområdet utenfor flyplassen. Etterdønningene fra apartheidregimet er til å føle på. Med landets nivå på fattigdom, arbeidsløshet og kriminalitet er de enorme klasseskillene ikke til å komme unna. Men det går den rette veien. Ikke minst, Sør-Afrika trenger turistnæringen og globetrottere som oss. Så gled deg over byens sydende uteliv og spektakulære omgivelser. La smaksløkene fråtse i kulinariske opplevelser og vellagd drikke. Det er ikke mange byer som Cape Town.

Daddy Cool Sky  Bar

What about Daddy Cool?

Daddy Cool and Sky Bar i The Rooftop Trailer Park på The Grand Daddy Hotel, er en terrassebar som stiller i en klasse for seg selv.  Jeg trenger kanskje ikke si mer enn at på dette taket finner du intet mindre en syv renoverte, klassiske airstream-campingvogner? Airstreamvogner er ganske sjeldne, å få kjøpt syv er imponerende nok. En kan i tillegg forestille seg hvilket prosjektet det har vært å få de syv vognene opp på hotellets tak.  Siden baren stenger forholdsvis tidlig er Daddy Cool and Sky Bar perfekt for en drink før middag eller en lunsj i solen. Men det går selvfølgelig an å booke seg en airstreamsuite for natten, om man ikke vil gå når baren stenger. Daddy Cool and Sky Bar ligger i 38 Long Street og har åpent  fra onsdag til lørdag på vinteren, fra klokken 16 til 20.30, og 12 til 20.30 sommerstid.

Belthazar er blant annet kåret til Sør-Afrikas beste biffrestaurant.
Belthazar er blant annet kåret til Sør-Afrikas beste biffrestaurant.

Sulten? Skal vi gå for vortesvin?

Belthazar Restaurant & Wine Bar på V & A Waterfront har fantastisk sjømat og eksotisk vilt som gnu og vortesvin på menyen. Restauranten har blitt kåret til Cape Towns beste mer enn 20 ganger og vinbaren er størst i verden når det gjelder vin på glass. Hele 250 viner kan Belthazar tilby på glass, fra et lufttett tappesystem som holder vinen frisk. I tillegg kommer en vinliste med rundt 1500 flaskevin, hovedsakelig sørafrikansk, men også innslag fra den gamle verden, samt egne menyer for ulike glasstyper og karafler du kan få vinen din servert i. Utvalget er enormt og valgets kval kan fort bli en tidkrevende affære. Til gjengjeld er menyen lagt opp slik at det er enkelt å finne en vin som er anbefalt til ditt vortesvin.

 

Eksotisk og smaksrikt vilkjøtt på V&A Waterfron. Om ikke vortesvin, hva med en gnu?

 

Harald’s Bar & Terrace på Park Inn by Radisson Cape Town Foreshore har fantastisk utsikt over Cape Town og er en fin plass å gå før eller etter middag. Det satses på innovative og fargerike cocktails og avslappet stemning med ambient musikk på Haralds terrasse. Har du lyst på en matbit så er de ganske lekre de også. Baren ligger i 11 etasje og tro det eller ei, de tilbyr rappellering på utsiden av bygningen. I første omgang som en prøveordning for bedrifter, men åkkesom, det er noe 007sk over å fire seg ned utsiden av en bygning etter en shaken martini. Harald´s Bar & Terrace ligger i 29 Heerengracht Street og har åpent fra mandag til søndag, fra klokken 11 til 23.

I tillegg et pulserende uteliv, byr metropoelen på en rekke andre nattlige aktiviteter, fra nattdykking til nattsightsing med guidet buss til aktmaling, dansekurs og nattåpne gallerier. Og ikke minst  måneskinnsturer til Lions Head Mountain, hvor du kan Cape Town i et annet lys.
En pulserende by med muligheter for blant annet nattdykking, guidet sightsing med nattbuss, aktmaling, dansekurs og nattåpne gallerier.

The Waiting Room er en takterrassebar av den hippeste sorten. Terrassebaren er trendy og retro, med DJs som spiller morgendagens musikk og chickt klientell i baren. The Waiting Room regnes som en av Cape Towns hoteste plasser for cocktails. Baren ligger over restauranten Royale Eatery, som med over 50 gourmetburgere på menyen, er omtrent like hippt og trendy. Burgerne er verdt et besøk i seg selv. The Waiting Room ligger i 273 Long Street og har åpent fra tirsdag til lørdag, fra klokken 18 til 02. Royale Eatery fra mandag til lørdag, fra 12.30 til 23.30.

 

cape-town746_lene_web

 

Julep Cocktail & Tapas Bar er den typen bar man stikker innom med en sløy mine fordi man «tilfeldigvis» var i nabolaget. Her tas miksologien på alvor, det lages fusions, tinkturer og puréer og annet fra bunnen. Du får seriøse drinker slik de ble laget under forbudstiden, eller i hvert fall slik de burde blitt laget under forbudstiden. Kvaliteten fremstår som en selvfølgelighet og det er tilsynelatende ingen som lar seg oppjage av det. På Julep er det sobert og smekkert. Mens du nipper til dine mint juleps og old fashioneds på Mad Men-vis, spillers det funky jazz som seg hør og bør. Baren holder åpent i 2 Vredenburg Lane fra onsdag til søndag, fra klokken 19 til 02.

cape_town_musikk-web

Når du har fått nok av byen

Det er bare en kjøretur fra Cape Town til Sør-Afrikas viktigste vinregioner, den ene vakrere enn den andre. Byens larm og pulserende uteliv får fort konkurranse i landsbygdas særegne ro der gode samtaler kan føres over store glass med deilig vin, til lyden av sirisser. Kapp-provinsens regioner kan vise til lange vintradisjoner og følelsen av fordums tid sitter i veggene. Man vet faktisk nøyaktig når den sørafrikanske vinproduksjonen startet, nemlig 2. februar 1659. Da skrev administrator for den nederlandske kolonien rundt Kapp det gode håp, og grunnlegger av Cape Town, Jan Riebeck, følgende i sin dagbok:

I dag, Gud være lovet, ble det for første gang laget vin av kaapdruer

KWV

 

Constantia ligger en 20 minutters kjøretur fra Cape Town og regnes som en forstad. Vinområdet er landets eldste og her finner du også den eldste vingården, Groot Constantia fra 1684. Frem til 1900-tallet var regionen svært anerkjent for sine søte hetviner, Vin de Constance. I 1711 ble det opprinnelige vinhuset Constantia delt i tre og en part ble til Klein «lille» Constantia. På 17- og 1800-tallet var dette vinhuset blant de mest anerkjente og både Charles Dickens og Jane Austen har skrevet om vinene. Groot og Klein lager lignende vin i dag. De har ikke samme popularitet, men høster heder og ære, Klein Constantia Vin de Constance med hele 97 parkerpoeng.

 

constantia-lene-web
I Jane Austens Sence and sensibility anbefales Vin de Constance som kur for kjærlighetssorg.

 

Stellenbosch  er landets nest eldste region med vindyrking tilbake til 1679. Regionen strekker seg langs elven Eerste og ligger cirka fire mil fra Kappstaden. Stellenbosch er tilholdssted for over 200 vinhus og en rekke velrennomerte restauranter. Den vakre byen Eikestad er regionens knutepunkt, navngitt etter dens mange eiketrær. Den sørafrikanske druen pinotage er sentral i Stellenbosch, hvor den også ble fremstilt i 1925, da en universitetsprofessor krysset druesortene pinot noir og cinsault. Sistnevnte ble også kalt hermitage, derav navnet pinotage. Druen dyrkes kun i små mengder utenfor Sør-Afrika.

 

vinmark-sa-web
Sør-Afrikas vinmarker har ikke bare gode klimatiske forhold, de ligger i vakre og historiske omgivelser.

 

Franschhoek  eller «det franske hjørnet», ligger rundt tre mil fra Stellenbosch. Regionen ble først bosatt av franske hugenotter som grunnet «feil tro» ble forfulgt av den katolske kirke. Franschhoek er en betagende plass med sine grønne bølger av vinranker omkranset av imponerende fjellformasjoner. At regionen er kjent for sine cap classique, Sør-Afrikas svar på champagne, gjør det heller ikke vanskelig å like seg her. Det lages også røde og hvite viner, blant annet på druen chenin blanc som sørafrikanerne kaller steen og  nærmest anser som sin egen.

Kjør femstjerners tog gjennom Sør-Afrika

 

Paarl Rock er Ikke noe fjell å snakke om ii norsk målestokk. Men fjellklatrere valfarter til de tre enorme granittkulene for å bryne seg på den den vanskelige, glatte overflaten.
Paarl Rock er Ikke noe fjell å snakke om i norsk målestokk. Men fjellklatrere valfarter til de tre enorme granittkulene for å bryne seg på den den vanskelige, glatte overflaten.

Paarl  ble grunnlagt av nederlandske kolonister og et besøk er nesten som en reise tilbake i tid. Regionen er spesielt kjent for sin 1700-talls kapparkitektur og det 100 år gamle kooperative KWV. Kooperativet regulerte landets vinindustri under apartheidregimet, men er i dag en privat og sosialt engasjert bedrift. I Paarl lages det både kraftige rødviner i bordeauxstil, og lettdrikkelige hverdagsviner på pinotage. KWV lager sågar en pinotage med utpregede dufter og smak  av kaffe. Vinen blir både elsket og hatet, og de kaller den selvfølgelig Café.

I tillegg til disse kommer flere mindre kjente, men ikke nødvendigvis dårligere, vinregioner blant annet Elgin, Robertson, Hermanus/Walker Bay, Worchester og Swartland.

 

Informasjonssider

Cape Town travel – reisetips og informasjon
Tourism Cape Town  – turistinformasjon
Table Mountain National Park– nasjonalparkens informasjonsside
V&A Waterfront – informasjonsside om shopping og utesteder m.m.
Canal Walk – stort handelsområde med næring, boliger og butikker
Winelands–  vinrelatert informasjon om utflukter og aktiviteter m.m.
Time out, Cape Town – Byguide med omtaler og oversikter
Cape Town Magasin – informasjon om utesteder og severdigheter m.m.
Table Mountain Aerial Cableway  – Taubane til Table Mountain bak Cape Town
Robben Island  – fengselet hvor Nelson Mandela satt i 27 år
Bientang´s Cave, Hermanus – hvalsenter, utkikkspost og sjømatrestaurant

Verdt å vite

Styre – parlamentarisk/demokratisk republikk (1994-) apartheid (1948-1990)
Språk – elleve offisielle; afrikaans, engelsk, zulu, xhosa og syv andre bantuspråk
Innbyggere – nærmere 4 millioner i Cape Town, nær 50 000 000 totalt
Temperatur – varm sommer, mild høst og vår, vinter (jun-aug) sterk, kald vind
Tidsforskjell – ingen sommerstid, + 1 time vinterstid
Elektrisitet – 220/250V, 50Hz,  adapter til stikkontakter med tre hull
Vaksine – hepatitt a og b vaksine  er anbefalt
Forsikring – sjekk hva reiseforsikringen din dekker
Valuta – rand (ZAR) I april 2015 tilsvarer 100 ZAR 70 kroner (Kilde: Norgesbank.no)
Reisekostnad – tur/retur Oslo fra rundt  5000 kroner.
Reisetid – avhengig mellomlandinger og transfertid fra 15 timer hver vei
Visum/pass – to blanke sider i maskinlesbart pass, gyldig i 30 dager etter hjemkomst
Flyplass – 20 minutter fra sentrum
Bading – på angitte plasser, fare for understrømmer og hai
Trafikk – venstrekjøring, mange trafikkulykker, promillegrense 0.05%
Helse – HIV/Aids og til dels tuberkulose er utbredt
Sikkerhet – sjekk tips fra politiet og Utenriksdepartementet
Telefon – retningsnr. +27, blant de høyest prisene i verden, spesielt internasjonale
WiFigratis hotspots og nye offentlige hotspots
Hjelpelinje for turister –083 123 6789
Det norske konsulatet – +27 21 418 1276
Nødnummer politi – 10111, fra mobil 112

Lene Aarnes Westerhaug

Oppdragsgivere: Jeg har skrevet om mat- og drikkerelaterte tema, reiser og opplevelser i aviser- og magasiner som ABCnyheter, Dagsavisen, KK, Maison Mat og Vin, Nord, Det Gode liv, Sans, Ren Mat, Hytteliv, Smaksrik og en rekke andre. Jeg er vinfaglig ansvarlig i Store Norske Leksikon og har skrevet bøkene Akevitt-Livets vann og Mat fra våre kjøkken, og bidratt til ytterligere et knippe. I tillegg lager jeg faglig materiell, markedskampanjer og utvikler oppskrifter og styler mat til foto og film for dagligvarekjeder, drikkeleverandører og matprodusenter.

 Favorittsted: Mine reisemål inkluderer gjerne vinmarker eller duften av brygg og brent, men en kulinarisk opplevelse kan også være mål nok for en reise. Favorittstedet må bli fantastiske Porto. Portos kjøkken er både innovativt og tradisjonelt, sjømaten fabelaktig og byens francesinha tar sandwichen til nye høyder. Ikke minst får man vakre Douro på kjøpet.

Beste reiseminne: Mitt beste reiseminne er en grå regnværshelg i Gøteborg. En utsolgt Oslo-konsert hadde blitt til svenske Depeche Mode-billetter, rift om hotellrom til bryllupssuite, suiten til et hvorfor ikke og Tinghuset til «I do». Verken reisemålet eller togturen var å regne i toppsjiktet, men noen ganger betyr selskapet mer enn settingen.

Verste reiseminne: Det verste reiseminnet er faktisk en tur til et av mine favoritt-reisemål, Barcelona. Det var den første turen etter minstemann ble født og absolutt alt gikk galt. Etter en tragikomisk mengde forsinkelser, overbookinger og fulle hoteller rakk vi knapt å sette foten på La Rambla før vi satte snuten hjemover.

[email protected]

Mer fra Lene Aarnes Westerhaug

1 kommentar

  • Spennende lesing! Jeg har aldri vært i Afrika før, men det frister å ta en tur! Cape Town virker som en spennende by og helt klart en kandidat når jeg gang tar turen til det Afrikanske kontinent, for det skal jeg! 🙂

Kommentarfeltet er lukket.