Skrei, sex og sjøbein i Lofoten

Lofotfiskere
Lofotfiskere i idylliske Sildpollnes.

Noe av det morsomste og villeste du kan oppleve i Lofoten, er VM i skreifiske. Som 17. mai, julaften og oktoberfest på en gang!

Lofoten
Klare for utror!

 

Rundt 80 små og store båter ligger klare under snøhvite, mytiske lofotfjell, i havna i Svolvær. Klokka ni på en lørdag i slutten av mars går startskuddet for utror. Gamle ærverdige dunkdunk-skuter og fiskeskøyter tuter høylytt tilbake, og et hav av båter med over 640 deltakerne, til og med et vakkert, gammelt vikingskip, går for fulle seil mot havnas utløp.

Halve Lofoten står på kaia, med knallgule sydvester og flere med minst et par nordlandspils i hver sjøstøvel. Musikkorpsene ljomer, og barnehageungene vifter med norske flagg. Lofoteventyret er i gang.

I perioden mellom januar og april kommer gyteferdig torsk, kalt skrei, fra Barentshavet til områdene rundt Lofoten og Vesterålen for å gyte. Skreien tilhører den nordøst-arktiske torskestammen, som er verdens største. Etter en lang periode med svart hav, er fiskestammen nå forvaltet så fint, at havet nå koker av fisk igjen. De siste årene har det vært fanget rekordstore mengder, og bestanden er blitt friskmeldt som en av de mest bærekraftige i verden.Lofotfisket er, og har i mer enn 1000 år, vært det viktigste sesongfisket etter torsk i Norge.

Henningsvær er et av de vakreste og artigste fiskeværene i Lofoten.

En bodøfrue napper meg i allværsjakka.

– Du, spør kapteinen om han har godt haill i dag! fniser hun og dytter meg inn i styrrommet.

Kapteinen starter en litt mystisk diskusjon om saken blant mannfolka.lofoten skrei vm 8

– Jo ferskar, jo bedre!

– Nei, gammelt e best!

– …og de treng jo ikkje nødvendigvis vær med kjærringa…

– Nån sier de e nok berre å ta på eller se på ei dame.

– Æ veit kem som har hatt haill i dag, fortsetter kapteinen og smiler lurt.

lofoten
På vei ut mot Henningsværboksen, forbi selveste Vågakallen.

Jeg har fått hyre på Faxen, en ærverdig, gammel skute fra Bliksvær, som Kystlaget Saltdal sørger for å holde i fin form. 18 nervøse VM-deltakere småstresser rundt på dekket, skifter agn førti ganger og trippelsjekker lina, før de endelig får kaste uti. I Henningsværboksen, rett under den magiske Vågakallen, Lofotens mest majestetiske fjell.

Lofotfisket er, og har i mer enn 1000 år, vært det viktigste sesongfisket etter torsk i Norge. Tusenvis av fiskere har årlig kommet hit helt fra Finnmark i nord til Rogaland i sør. Arkeologiske funn tyder på at det har vært fisket etter skrei i mer enn 6000 år.

Lofotfisket har foregått i tusenvis av år. Her fra Vestfjorden i Lofoten.
Lofotfisket har foregått i tusenvis av år. Her fra Vestfjorden i Lofoten.

Gode, gamle Faxen ruller godt ute på de store dønningene ute i Vestfjorden, og det internasjonale observatørfruekorpset har gått i dørken for lengst. Man kan nemlig søke hyre som tilskuer ute på havet også.

«Siri-bøtta» står klar på dekk. Jeg er glad for sjøsyketabletten jeg tok før jeg gikk om bord. Særlig når byssegutten byr på nydelige, sprøstekte torsketunger. Forbausende godt!

Fangsten er helt grei, når radioen kaller oss tilbake etter fire flotte – og to litt kvalme – timer på havet.

11 kg!

Ølbenkene i fiskehallen på kaia fylles opp av stadig mer stemningsfylte, for ikke å si stemningsfulle, fiskere – og alle andre som er på jakt etter en god fest. Det er kanskje den aller minst glossy party i verden. Det damper av fiskeslo, øl, svette og kjeledresser. Men det gjør ikke noe. Ikke minst følges det nøye med på vektskåla – og storruggen. Det konkurreres i enkeltvis, på kjønn, i turistklasse, båter og lag.

———————

I løpet av natten ender fire mann på havet (fall fra kaia), og ryktes at minst to champangneflasker til 12.000 kroner ble solgt i den fjonge cocktailbaren på Du verden. Barene tar inn brorparten av vinterinntjeninga denne helgen.

Også styrepilsen har lange tradisjoner i fiskeværene. Det er ikke for ingenting at Kabelvåg i gamle dager hadde en egen veistump som bare ble kalt Cognacgata.

Det er ikke få sjøbein som er litt ekstra skjelvne på søndagen, finaledagen. Snøfokk og isende vind sørger for å få dem edru på et blunk.

Min nye, flotte skute «Hemnes II», fra Mo i Rana, setter kurs innover fjorden.

– Hva står fisken på, gauler en VM-deltaker fra dekket.

– 70 meter, svarer skipperen, som ser et tykt, gult bånd av fisk på ekkoloddskjermen.

Men de bare erter. Fem timer etterpå er fingrene er hovne, vasne blodklubber. Snørra renner, sjøsyken velter rundt i magen, men for helvete, man holder da ut. VM i skreifiske er ikke for pyser. Spesielt ikke når dønningene ruller og det snøfokken driver inn med kuling i kastene. OG DET FAEN MEG IKKE EN GANG BITER.

Alle triks forsøkes og forkastes. Ekkoloddet inne hos kapteinen viser en myriade av svarte prikker. Men de er visst ikke sultne.

Turistan har så mange rare angla at de skræmme fesken, mumler en av dekksgutta om bord.

Ikke en gang integrert dybdemåler hjelper. Bak i båten drar imidlertid en gjeng fra Bergen inn et par anstendige beist, først 10,5 kilo, så 11,7 kilo. På en hjemmelagd, avkutta aksling med hull i.

Plutselig får fiskerne både to og tre torsker på kastet.

Over radioen meldes om rekordfiske på flere av båtene. Andre gir opp. Har fått nok – enten av fisk eller av skitvær.

– Kapteinen gir fiskerne en siste sjanse noen meter utenfor rullebanen på flyplassen utenfor Svolvær. Det er bare en times tid igjen.

– Vet du ikke at ryggsekk på fiskebåt betyr ulykke, sier en av dem, og skuler mot kamerasekken min.

Så hører vi alle det:

– SATAN!

Plutselig drar svensken to digre skrei på ett kast. Så drar en guttunge fra Tønsberg opp tre. Sjøen koker. Det er et under at ingen får en klepp i huet, det hyles på den fra alle kanter. Froskefinnen seiler plutselig flere meter bortover dekket på et hav av skrei, blod og fiskeskit – med et fjollete flir om munnen.

 

Lofoten
Finner med torskefinner!

Søkklastet med skrei tøffer vi inn i havna i Svolvær.

Når sola så trenger gjennom og åpenbarer havet av fiskebåter og glitrende snøtinder, er lofoteventyret så nær perfekt som det kan bli. Jeg går ut for å si takk for meg til kapteinen.

– Blei du kåt nu?

– Eh, unnskyld?

– Ja, de e jo mange damer som blir litt sånn der… elskelige, etter å ha vært på havet.

Lykkelige er vi, i hvert fall. Det gode fisket sender stemninga i taket i fiskefesthallen. Ufattelige 26.5 tonn skrei er dratt opp. Vinnerfisken er en rugg på hele 25,88 kilo.

Det er MYE skrei.

Lofoten
Fangsten tas med til havna i Svolvær.
Reisefakta VM i skreifiske

VM i skreifiske går av stabelen hvert år i mars, og i 2015 er det den 20.-21. mars. Det er allerede fulltegnet, men du kan melde det på venteliste på VM i Skreifiske, det kan komme avbestillinger. Deltakeravgift 1424 kr per dag. Uansett er det moro også å være med å se på og føle stemningen!

Transport: Enklest med å fly Widerøe til Svolvær (eller Leknes). Det går også an å fly med SAS eller Norwegian til Evenes og kjøre/busse i cirka 3 timer til Svolvær. Eller ta Hurtigruten eller hurtigbåt fra Bodø, eller ferje fra Skutvik.

Overnatting: Bestill tidlig! Flotte rorbuer på Svinøya rorbuer og Anker Brygge, eller rimeligere på Svolvær Sjøhuscamp. Thon Hotel Lofoten og Rica-hotellet ligger også fint til.

Å spise: Børsen Spiseri på Svinøya og Restaurant Kjøkkenet på Anker Brygge byr på gourmetmat i autentisk miljø.

Du kan også være med på lofotfiske utenom VM. Forhør deg med turistkontoret om tilgjengelige alternativer.

Nordland Turselskap tilbyr lofotfisking på ekte fiskebåter fra Røst. Det går også an å prøve å avtale med lokale fiskerne om å få være med ut.

Christine Baglo

Gjesteblogger

Mitt hjerte banker for to av verdens ytterpunkter: Varme, herlige Mexico – og kalde, vakre Norge. Jeg jakter på alt fra nordlys  til gatekunst i Berlin og kvinnemenn i Mexico, men blir ekstra mo i knærne av vågal arkitektur, episke landskap og mennesker som er lidenskapelig opptatt av vanvittige prosjekter. Målet mitt er å få flere nordmenn til å reise mer nord, øst og vest for Sinsenkrysset. Og å gjøre reisen litt enklere og smartere! Det håper jeg å få til som gjesteblogger på verdens beste reiseblogg.

Jeg er til daglig reiseansvarlig og reisespaltist i Mediehuset Dagsavisen, men har også laget mange reiseglade saker til andre medier opp gjennom årene, blant annet Hamar Arbeiderblad, Regionavisa, Avisa Romsdal, Hjemmet, Kamille, Norsk Ukeblad, HENNE, KK, Tara Frisk, Avisenes nyhetsbyrå og mange, mange flere. Jeg har også hatt en fast reisetipsspalte i reisemagasinet Reiser & Ferie i flere år. Og så har jeg jo skrevet den ultimate reiseguiden til Lofoten & Vesterålen, i Aschehougs serie «Norges beste»!

Tags from the story
, , , ,
Mer fra Christine Baglo

BADEPUST i BUDAPEST

Finn flyten i et overdådig barokkpalass. I Budapest kan du reise på...
Les Mer