Det er aldri langt mellom verken landsbyene eller de gode opplevelsene i Englands vakreste grevskap, Cornwall. Men vær forberedt på komiske opplevelser i trafikken.

Nadia og jeg er på jentetur i Cornwall. Vi har leid bil og skal kjøre rundt, men får en utfordring allerede i første rundkjøring.

– Hvilken side skal jeg legge meg på, hviner Nadia.

– Vent, jeg skal sjekke på mobiltelefonen min, svarer jeg.

– Skynd deg, svarer Nadia.

Jeg taster febrilsk «how to drive in a roundabout».

– Og hvilken vei skal vi etter rundkjøringen?

Så kjører vi rundt og rundt i rundkjøringen. Det føles som om ansiktene våre kan brukes som trafikklys.

IKKE BARE VENSTREKJØRING: I Cornwall kan bare én bil kjøre gjennom gatene om gangen. Her fra St. Ives.

GRØNN FERIE

Å kjøre på landeveien i England er ikke for pyser. Trodde vi. Utover utfordringer som å finne ut av hvilken side man skal ligge på i rundkjøringer, oppstod det ikke mer enn et par trafikksituasjoner som var mer komiske enn korrekt utført. Ja, noen tutet.

– Det er fordi de synes du er søt, foreslo jeg.

Men det går faktisk ikke mer enn én dag, ja, bare timer med øvelse i venstrekjøring, før Nadia er dronning på veien. Og da blir det moro å frese langs de smale landeveiene i Cornwall, sydvest i England. På hver side av veien ligger det enger så grønne at du du får lyst til å bli en britisk melkeku. Hver annen meter står en hortensia med store klaser rosa og lilla blomster, ja, Cornwall ser ut som et hagemagasin. Men det flotteste synet er kanskje når trærne vokser sammen i toppen og lager grønne, duftende tunneler som man suser gjennom. Her har virkelig skaperen vært raus med de grønne fargestiftene.

HUNDRE SMÅ LANDSBYER: I Cornwall kan dere kjøre fra landsby til landsby, den ene mer nusselig enn den andre. Dette er Polperro. Foto: VisitBritain

LANDSBYLIV

Grevskapet Cornwall danner en halvøy mellom Atlanterhavet og den Engelske kanal. Her ligger små landsbyer på rekke rad med navn som gir deg krøll på tungen: Altarnun, Boscreege, Chyandour… Det tar heller ikke mye lenger tid å kjøre fra den ene til den andre, enn det tar å uttale de merkelige navnene. Tidligere levde folk av tinn og kobber her, og regionen var på ingen måte rik. Men med sine mange solskinnsdager og sydlige temperaturer, har turistene for lengst ankommet. I sommermånedene er det fullpakket av solhungrige tilreisende. Ja, selv den britiske statsministeren, David Cameron, ferierer i Cornwall, nærmere bestemt i den bittelille badebyen Polzeath. Britisk presse har kritisert utviklingen i Polzeath. Avisene mener at rike turister som Cameron skaper et kunstig høyt prisnivå. Dermed blir det dyrt for dem som bor fast i regionen.

 

FIFTEEN: Kelneren henter vin fra hyllene. FOTO: Nadia Norskott

HOS JAMIE

Andre trekker veksler på turistenes behov for mat og drikke. Stjernekokk Jamie Oliver har bygget en restaurant på stranden i Watergate Bay, få kilometer nord for Newquay, hvor Cornwalls flyplass ligger. Restauranten heter Fifteen og her kan vi garantere at du får en spesiell restaurantopplevelse. Allerede en halvtime før restauranten åpner står gjestene på trammen og tripper. Det kjennes nesten ut som om du skal på konsert eller teater. Stemningen er elektrisk. Servitørene ser kjekke ut, iført enkle og stilige skjorter og forklær.

– De minner litt om Jamie, sier Nadia.

Så tar kelnerne oss i hånden og følger oss på rundtur gjennom Italia. Vi får skinker, fylte zucchiniblomster, pasta, gnocci, linser og fisk. «Knips, knips, knips», hører vi fra bordene rundt oss. Gjestene fotograferer faktisk maten, så lekkert presentert er rettene. Etter å ha smakt oss gjennom lunsjmenyen, kommer sitronterter og mørke sjokoladekaker. Når klokken er halv ett, er det like før vi sprekker. Og vi er ikke alene. Både bestemødre og babyer lener seg salige bakover i stolene og grynter fornøyde. For et måltid!

 

Nadia Norskott jobber hardt.


HAV OG SJØ

Mot kvelden vil vi ha hav. Solnedgang. Cornwall er kanskje mest kjent for sine røft skårede klipper og fiskerlandsbyer. Fra Mevagissey kjører vi sørvest til landsbyen Mousehole. Her har det bodd fiskere i tusen år og fortsatt står gubbene i havna og venter på makrell. Kvelden er rosa. Noen barn leker på stranden.

– Er det ikke vakkert, sier Nadia.

Jo, visst. Den walisiske poeten Dylan Thomas kalte musehullet den vakreste landsbyen i England.

– Where to tomorrow?

Tja, kan vi ikke bare kjøre og se hvor vi kommer? Det er ferie og i Cornwall er det aldri mer enn minutter til neste landsby. Wheal Rose, Yeolmbridge, Zelah … Og nå vet vi hvor vi skal ligge i rundkjøringen. Er det ikke som i Norge, bare på feil side?

Spørsmål? Skriv til [email protected]

Foto: NADIA NORSKOTT

[separator type=»thick»]

VisitCornwall på Instagram