Vinteren kom sent til Nordmarka i år, men nå er det eventyrlig vakkert der. Som bosatt i Sørkedalen, har jeg mine favorittsteder: Et utkikkspunkt. To høytliggende myrer med usedvanlig vakker natur og akkurat passe med folk. Et naturreservat med skogsløyper og to markastuer med spesielt god servering og stemning.

1. LAUVLIFLAKA / STUBDALSFLAKA – BAKVEIEN TIL LØVLIA MED TROLSKE TRÆR

Nordmarka nord for Løvlia
Rett nord for Løvlia ligger dette fantastiske høydedraget. Perfekt for en rast, selv om du er veldig nær serveringsstedet på Løvlia da.

Siden snøen la seg tykt før tælen satt godt nok, var vannene usikre i januar. Da ble det ekstra langt å gå til Løvlia fra Skansebakken, fordi du må gå rundt vannene via Bakåsen. Hell i uhell vil du komme til dette området som er usedvanlig vakkert. Jeg elsker åpne, høytliggende myrer med krokete furutrær som en god avveksling fra de dype granskogene. Flakene ligger nord for Løvlia, som er en av de mest populære hyttene med overnatting og servering. Ikke så rart, for det ligger høyt med flott utsikt. Det er langt for mange å gå hit, for akkurat denne turen fra Skansebakken er på rundt 40 km. (Når vannene er sikre kan du gå over Heggelivann og Nibbitjern, men da går du glipp av disse flotte flakene). For meg er denne langturen et «must do».

Start: Skansebakken eller Ringkollen

2. GLÅMENE – ÅPENT LANDSKAP I MARKA

Glåmene i Nordmarka
Vintertelting på Glåmene i januar 2021
Glåmene ligger mellom Kobberhagushytta og Kikutstua.
Januarmorgen på Glåmene

Vi er mange markatravere som setter myrområdet Glåmene høyest på favorittlisten vår både sommer og vinter. Lett tilgjengelig mellom Kobberhaugshytta og Kikutstua, på en vakker sti forbi Appelsinhaugen, eller rett øst for skogsveien til Kikut, etter Sakris. Glåmene i fullmåne er magisk! Her har jeg også ligget i vintertelt, som anbefales. Mange liker å raste lenge her i påskevær, eller bare krysse på en av flere stier og løyper som snor seg mellom lave furukledde koller. Om sommeren kan du se etter storfugl.

Start: Elveli eller Frognerseteren

Her kan du lese om da den mørkeredde frysepinnen Elizabeth overnattet i telt på Glåmene en iskald januarnatt

3. VIDVANGSHØGDA – TOPPTUR I EVENTYRSKOGEN

Utsikt fra Vidvangshøgda i Nordmarka.
Nordmarka byr på flott utsikt vestover fra Vidvangshøgda, som er Bærums høyeste punkt.
Fra Skansebakken byr Nordmarka på mange skiløyper.
Skogsløypene gir de fineste naturopplevelsene synes jeg. Akkurat denne løypa er selvtråkk i ville skauen et sted 😉

Starter du skituren på Skansebakken vil du ofte gå i kø på Gråseterveien, som må være en av Nordmarkas mest trafikerte skiløyper. Men, hold ut, for etter fem kilometer kommer du til Storbekkhytta, der du kan ta en drikkepause. Der svinger du av fra røkla og tar veien videre opp til venstre. Eller, hvis du vil komme til Vidvangshøgda fra motsatt vei, tar du første løype til høyre rett etter Løvlia. Her mellom Løvlia og Storbekkhytta går du på et usedvanlig vakkert høydedrag, med myrer og furu. For den som leter finnes flere fine plasser og «hemmelige» skogsløyper, mer eller mindre parallelt med Heggelivannene. På toppen ligger en langstrakt åpent kolle, der du ser helt til Norefjell på en god dag, og antagelig mye lengre. Bakkene er mange og bratte opp, men det er vel bare morsom trening eller hva? 

Start: Skansebakken 

4. OPPKUVEN – NATURVERNOMRÅDE MED DE FINESTE SKOGSLØYPENE

Nordmarka naturnvernområde Oppkuven ligner en urskog.
Skiltet med informasjon om Naturreservatet Oppkuven – Smeddalen
Nordmarkas beste skogsløype.
Her begynner en av de fineste skogsløypene i marka. Løypa tar deg til Heggeliveien via noen små tjern (Tråkk løype rundt dem om Skiforeningen ikke har kjørt løype. Da er de usikre)

Selve Oppkuven er den høyeste toppen i Krokskogen, og en av de høyeste i hele Nordmarka med sine 704 m.o.h. Du må gjerne gå til topps og klatre opp i tretårnet for å se utsikten over den tette granskogen, men mitt favorittområde er myrene og løypene nedenfor. De botaniske verneverdiene er meget høye i Markasammenheng, og inneholder sannsynligvis det mest urskognære skogbildet i hele Marka, og er derfor et vernet naturreservat. For å nyte av dette anbefales på det sterkeste å ta den scooterkjørte skogsløypa du ser til venstre etter det vakre, åpne myrområdet du når på preppet løype. Der du vil fristes til å raste etter alle bakkene fra Skansebakken via Lysedammene, eller fra Elveli via Pipenhusveien.  Krysset der Pipenhusveien møter Heggeliveien kalles forøvrig Speakers Corner på folkemunne. Her går skravla!

Start: Skansebakken eller Elveli

5. KIKUTSTUA OG FINNERUDSTUA – NORDMARKAS BESTE BAKVERK

Kikutstua i Nordmarka.
Kikutstua er Skiforeningens storstue i Nordmarka. Her finner du både roen og stemningen, og knallbra mat!

Finnes det noe bedre enn å ramle sliten, lykkelig og kjempesulten ned på en god stol over nybakte godsaker? Jeg er nok litt uhildet i mine anbefalinger siden vertskapet på disse stedene er gode venner. De er viden kjente for sin lidenskap for god mat! Rita på Finnerud serverer markas beste blåbærboller, varm sjokolade og gulrotkake. Vertskapet Ane og Knut Arne på Kikutstua ruler på skolebrød, vafler og rundstykker med masse digg pålegg. Kikutstua har dessuten overnatting for både bedrifter og private. Da få du lekre rom, badstue med utsikt og gourmetmat med gode viner til.

Både atmosfæren og stemningen står i taket på både Finnerud og Kikutstua under de mest populære utfartsdagene. Etter et år i halvveis Korona-isolasjon er det etterlengtet!

Start: Elveli eller Frognerseteren

Nordmarka utsikt fra Gopletjernsåsen.
UTSIKT MOT OSLO: Går du litt ut fra løypene kan du finne flotte topper med utsikt i Nordmarka. Her fra Gopletjernsåsen, som har en skogsløype i forlengselsen av skogsløypa fra Oppkuven.

LES OGSÅ: Tretopphotell en time fra Gardermoen