Velkommen til verdens eneste by som har én fot i Europa og én i Asia. Jeg fant nydelig mat og minneverdige moskeer. Visste du forresten at du flyr direkte til Istanbul fra Oslo på bare fire timer?
Istanbul, Konstantinopel, Miklagard: Dette er en by vi kjenner fra historiebøkene. Istanbul er en eksotisk storby med en moderne edge, og ikke minst, tyrkisk lira står seg godt mot norsk krone.
Mat i Istanbul
Jeg trodde at maten skulle være kebab, kebab og atter kebab. Kanskje en børek innimellom. Så feil kan man ta. Selvsagt finner du kebab på hvert gatehjørne – skikkelig god kebab, men byen har også kulinariske muskler i form av Michelinrestauranter. Istanbul ble innlemmet i Michelinguiden i 2023, og du finner utrolig god mat i denne byen der øst møter vest.
Hele 77 restauranter i Istanbul anbefales av Michelinguiden, hvorav en restaurant har to Michelinstjerner og seks restauranter har en stjerne. Fordelaktig kronekurs har aldri smakt bedre! Og hvis du mot formodning skulle tenke at man ikke blir mett på Michelinrestaurant, så kan jeg forsikre deg om at måltidene i Istanbul har både kvalitet og kvantitet.
5 restauranttips i Istanbul
Jeg var i Istanbul på pressereise med andre internasjonale reisejournalister våren 2024, og det var en særdeles velsmakende opplevelse. Her er fem av favorittrestaurantene jeg besøkte:
1. Alaf – Bib Gourmand-restaurant med fokus på det anatoliske kjøkken. Maten er tilberedt over vedfyrte flammer, og man kan sitte både innendørs og utendørs. Menyen er preget av mye kjøtt, men de har også noen gode vegetar- og fiskeretter.
2. Divan Brasserie Bebek – vakker utsikt over Bosporosstredet og himmelsk frokost. Divan er en lokal kjede, men det betyr ikke at maten eller servicen er intetsigende. Tvert i mot. Her får du mat tilberedt med kjærlighet, og etter en frokost her kan du bare glemme å bli sulten til lunsj!
3. Muutto Restaurant – populært sted med anatolisk tapas beliggende i Galataport. Dette er en lunsjfavoritt blant lokale kvinner, og maten bærer et lett, feminint preg. Alt ser vakkert ut, og man spiser først med øynene. Men la deg ikke lure. Etter et måltid her, triller man ut, for tyrkiske tapas er større enn spanske!
4. Restaurant Ruby – god stemning, vakker utsikt og internasjonal meny. Her hadde jeg turens siste måltid, eller last supper, om du vil. Jeg hadde planlagt et litt finere antrekk, men etter en liten uke med to store måltider per dag, måtte jeg ty til yogabuksa:)
5. HODAN – min favoritt!
Dette er nok min favorittrestaurant på lista, ettersom maten er like god som den er elegant. Jeg har sansen for retter der grønnsakene ikke bare serveres som tilbehør, men der smakene deres løftes til noe mer. Dette er ikke en vegetarrestaurant altså, men vi som ikke spiser kjøtt finner også mye å glede oss over. Restauranten ligger i en restaurert, klassisk bygning, og stilen er skandi med dekadente innslag av åpen peis, japansk porselen og art deco-elementer.
Sightseeing: Hagia Sofia eller den blå moskeen?
Jeg vet ikke hvorfor den blå moskeen, eller Sultan Ahmed-moskeen som den egentlig heter, er mer kjent enn Hagia Sofia-moskeen. Muligens er det navnet som gjør den mer attraktiv, men etter å ha besøkt begge to, så kan jeg med hånden på hjertet si at Hagia Sofia er mye mer imponerende.
Derfor foretrekker jeg Hagia Sofia:
Arkitekturen – Hagia Sofia ble opprinnelig bygget som kirke, og ble omgjort til moske 900 år senere. Den regnes som hovedverket i bysantisk arkitektur, og har inspirert utallige bygg rundt om i verden, som f.eks den blå moskeen og Markuskirken i Venezia. Bysantisk arkitektur kjennetegnes blant annet av runde bueganger, mosaikker og kupler.
Historien – Hagia Sofia ble bygget i årene 532–537 e.Kr, og den blå moskeen ble bygget i årene 1609-1617. Hagia Sofia er dermed over tusen år eldre, og forteller derfor en mye mer kompleks historie som er altfor lang til å ramse opp i dette innlegget. Legg merke til viking-grafittien på galleriets balustrade (den er skiltet).
Kast også et blikk på de tildekkede gullmosaikkene som nå er tildekket av store laken. Dette skjedde etter at president Erdogan besluttet at Hagia Sofia skulle gå tilbake til å være moske – etter at bygningen ble omgjort til museum i 1934. Beslutningen var upopulær hos UNESCO. I dag er det en operativ moske som kaller til bønn fem ganger daglig, og de historiske kunstskattene som avbilder Kristus, jomfru Maria og korset er tildekket.
Stemningen – Jeg er opptatt av stemninger når jeg er på reise, og i den blå moskeen følte at jeg var på et samlebånd: Av med sko, på med skaut, inn og se, ta selfie, på med sko, av med skaut. Alt til lyden av høylytte, masete stemmer. Seansen er over på 20 minutter, og jeg rakk ikke å koble meg på opplevelsen.
I Hagia Sofia kan man gå i sitt eget tempo, man mases ikke på, lydbildet er dempet og opplevelsen sniker seg under huden. Skal man bare besøke én moske mens man er i Istanbul, så anbefaler jeg virkelig Hagia Sofia.
Istanbuls hunder og katter
Er du glad i dyr, så vil du storkose deg med alle hundene og kattene som hører naturlig hjemme i bybildet. Først ble jeg overrasket over antallet løshunder, men det tok ikke lang tid før jeg forsto at disse hundene er godt ivaretatt. «De er vårt kollektive ansvar», fortalte guiden min Taner Saraç. Han forklarte at alle passer på dem og gir dem mat og vann. De får pledd om vinteren, og skygge om sommeren. Hundene er hjemløse, men ikke omsorgsløse. Mange av hundene har halsbånd, noe som betyr at de har vært inne til sterilisering og vaksinering – på myndighetens regning.
Sånn reiser du til Istanbul
Det går direktefly fra Oslo til Istanbul med både Turkish airlines og Norwegian. Flyturen tar fire timer, og med litt planlegging er det bare å glede seg til et eventyr av en by!
Til info: Jeg var invitert til Istanbul av det tyrkiske turistkontoret. På presseturer reiser vi ofte sammen flere journalister, og turistkontoret legger ingen føringer for det jeg skal skrive om. På Bortebest får du alltid min objektive mening om steder jeg besøker.