Venezia – 6 måter å unngå kø
Du trenger ikke å gå i kø i Venezia. Her er mine 6 beste tips til hvordan du unngår hordene - og samtidig er en ansvarlig turist.
Du trenger ikke å gå i kø i Venezia. Her er mine 6 beste tips til hvordan du unngår hordene - og samtidig er en ansvarlig turist.
Som dere vet er Venezia min favorittby i hele verden, og vi har lenge skrevet mye om cruiseskip- og overturismeproblematikken som rammer byen her på Bortebest.
Dere har kanskje lest om det nye slusesystemet som er innført for å regulere turiststrømmen? Kort fortalt er det innstallert sluser som kan regulere antallet turister som slipper inn i byen. Det er også opprettet egne ruter som er sperret for turister, slik at lokalbefolkningen skal kunne komme frem dit de skal uten å måtte stå og gå i kø.
Jeg er ikke veldig positiv til slusene. De underbygger en illusjon om at Venezia er en attraksjon på lik linje med Disneyland. Jeg skulle heller ønske at det ble innført et forbud mot dagsturister. Dette forbudet eksisterte da jeg var her på bryllupsreise for 17 år siden. Vi slapp ikke inn i byen uten å bevise at vi hadde booket en hotellovernatting. Jeg husker jeg syntes det var strengt den gang, men nå ser jeg at det var et riktig grep. Jeg vet ikke når de gikk bort fra denne løsningen, men jeg mener det bør gjeninnføres. En by som er så unik som Venezia, kan ikke la seg ødelegge av ubetenksom masseturisme.
Før jeg deler mine beste tips til å unngå kø i Venezia, så er første bud altså å ha en hotellreservasjon. Da kan du være turist med god samvittighet, ettersom du skal legge igjen både kost og losji-penger i byen.
Ja, faktisk! Jeg har vært i Venezia mange ganger, og nå overnatter jeg helst langt unna severdighetene. For eksempel på Grand Hotel dei Dogi i Cannareggio-distriktet. Her er du i god avstand fra turistmassene, og du får langt mer for pengene enn andre steder i byen. Venezias hotellpriser er notoriske.
Joda, det er koselig å kjøre vaporetto i vannbyen Venezia, men trengselen av og på båtene er ikke koselig, og jeg har opplevd billettører som er frekke mot turister. Det er dessuten veldig upopulært blant lokalbefolkningen at turister frakter digre kofferter ombord, og at vi står med sekker både foran og bak.
Vil du ha en koselig vaporetto-opplevelse, så bør du heller velge vaporettoene som går i ring rundt det vi kaller Venezia. Altså gamlebyen. (Mestre på fastlandet tilhører også Venezia, men det vet ikke gjennomsnittsturisten). Bor du utenfor kjernen (f.eks i Cannareggio og Castello), kan du hoppe på Vaporetto nr. 4.1, 4.2, 5.1 og 5.2, og hoppe av enten på Markusplassen eller Togstasjonen. Derfra bruker du bena. Avstandene er korte i Venezia, og det er dette som er noe av sjarmen; å vandre rundt på måfå – distrikt for distrikt – og finne de skjulte skattene.
Turistene myldrer som arbeidsmaur mellom disse to severdighetene. Vil du allikevel se disse landemerkene, gjør du lurt i å stå opp tidlig – klokken 7 – og komme deg ut før dagsturistene kommer, og før hotellturistene rekker å drikke opp frokost-cappuccionoen sin. Jeg lover, du kommer ikke til å angre!
Høysesong varer fra april til oktober, og topper seg i skoleferiene og langhelger. Kommer du i vinterhalvåret, kan du forvente langt færre turister i byen.
Køen her tar gjerne godt over en time, men med forhåndsbetalt billett slipper du rett inn.
Det er gratis å besøke Markuskirken, men køen kan bli fryktelig lang. Med denne billetten til 3 euro slipper du å stå i kø.
Skal du til Venezia, lurer du sikkert på om du skal unne deg en cappuccino på legendariske Caffe Florian? Da bør du lese dette: 330 kroner for to kaffe? Er det verdt det?