Dette gjør du ikke i Norge (visstnok)
Når amerikanske reisejournalister tror de har kommet under huden på norsk kultur, ler vi på oss hikke. Les om hva du ikke skal gjøre i Norge!
Når amerikanske reisejournalister tror de har kommet under huden på norsk kultur, ler vi på oss hikke. Les om hva du ikke skal gjøre i Norge!
Vi som lever av å skrive om hva man bør og ikke bør gjøre andre steder i verden, klapper i hendene når vi finner en artikkel som forklarer hva man bør/ikke bør gjøre i Norge.
Inga har allerede sagt tydelig ifra om at hun helst ikke ferierer her til lands, men hvert år besøkes Norge av over tre millioner utenlandske turister. Noen av dem har kanskje lest denne guiden (sakset fra About Travel). Den handler om hva du ikke må finne på å gjøre i Norge. (Punkt 3 er vår favoritt.)
Skrevet av Terri Mapes (løst oversatt av meg)
Ifølge reisejournalisten Terri Mapes holder det å runde opp til nærmeste femmer i Norge. Det vil si at 37,50 blir 40 kroner. Hva synes dere? Holder det?
Nei, det sier seg selv kanskje ettersom butikkene har prislapper på ting…
Terri Mapes skriver «De fleste fortauene i byer ved havet er dekket av grovkornet sand som gjør koffertdraingen om til en hinderløype.» Hun klager også på vannrennene som vi har støpt ned i fortauene. Vi tipper at Terri har vært her en vakker vårdag når det sildrer smeltede istapper gjennom gatene, og grusen enda ikke har blitt fjernet. LOL
Det er lite berøring av hverandre i det offentlige rom i Norge, bortsett fra hvis du er en veldig nær venn eller familiemedlem. Og selv da, er berøringen holdt til et minimum. Et hjertefølt håndtrykk er forventet, men ikke et kyss. Terri har kanskje rett i at vi kan være litt kjølige med hverandre, men det finnes vel knapt kompiser som gir hverandre et formelt håndtrykk når de møtes? Vi tipper hun forvillet seg inn i hotellobbyen der det Hydro hadde konferanse.
Terri har fått med seg at å være gift ikke er en forutsetning for å starte en familie i Norge. «Flere og flere par bor sammen uten formelle rammer, og det er heller ikke en selvfølge at venner av samme kjønn bare er venner», sier hun. Hun understreker at vi er et tolerant samfunn som ikke kritiserer hverandres valg.
Kanskje like greit at hun advarer utlendingene om dette, som er en regel som håndheves i større grad her hjemme enn lenger sørover i Europa der de serverer kaffe med baileys på fotballtrening.
Takk Terri, for at du forklarer for verden at vi har et skattesystem som fungerer, og at det finnes flere sannheter ved hvalfangst enn den Paul Watson fremmer. Hun understreker også at Norge sponser og er vertskap for Nobels fredspris, og at kulturen vår regnes som en avansert form for fred og progresjon.
Nok sagt, sier hun. Norge er et eget land, og selvom vi har nabolandene våre tett rundt oss, så liker vi visstnok å holde oss for oss selv. Igjen, vi tipper at dette er skrevet for amerikanere av en amerikaner som ikke er vant til å dele grenser med noen.
Ikke kom for sent. Ikke kom for tidlig. Kom presist, selvom det betyr at du må kjøre rundt i nabolaget et par ganger. Vi spiser ikke med hendene, selv ikke en sandwich. Du bør også bli igjen i middagsselskaper lenge nok til at du kan hjelpe til å vaske opp. Vi lurer selvsagt på hvor stakkars Terri har vært, for selvom vi ikke liker hooliganoppførsel, så må det være grenser for hvor firkanta vi er.
Vi humrer av dette punktet, for her har vi selvinnsikt nok til å vite at det er en særnorsk ting å ta av seg skoene ved inngangsdøren. Terri minner leserne sine på at de alltid må ha rene sokker på når de skal på besøk i et norsk hjem. Takk, Terri!
Hun fortsetter med et punkt om Janteloven, men den er vi så lei av her på Bortebest at vi ikke gidder å ta det med. Har hun tatt oss på kornet? Neppe. Men hun har likefullt skrevet om oss på en måte som hun selv tror er korrekt. Og det er jo fascinerende!
Ærlig talt, Lonely Planet! Er togturen mellom Oslo og Bergen en av Europas vakreste? Trukke det.