Liker du ikke vin, kan du like gjerne stoppe å lese med én gang.

Denne posten er nemlig skrevet til deg som ikke bare er glad i et glass til maten, men som gjerne reiser for å drikke edle dråper der de smaker aller best: i umiddelbar nærhet til drueåkeren.

Som i alle gode vindaler med respekt for seg selv, kan du selvsagt besøke produsentene, og smake til tennene er blå og hodet spinner…

#1 Bordeaux – 50 viner på glass

vinreise_01
Foto: Cité du Vin

Alle som har vært i Frankrike vet at et godt måltid går hånd i hånd med en god flaske vin. Barn læres opp til å like rødvin fra de er fem år gamle, ved å blande ut litt vin med vann. Dette er lysår unna vår egen alkoholpolitikk, og vi skal ikke spekulere i hvilken som er best.

Men én ting er sikkert: En tur til Bordeaux er ikke lenger komplett uten et dypdykk i vinens verden. Det splitter nye Cité du Vin (åpnet i juni 2016) er designet av arkitekten Anouk Legendre. Hun har ønsket å signalisere en tilhørighet mellom elven og vinstokkene, og har brukt et designspråk som refererer til vin som snurres i glasset og vinstokkene som vokser som viltre krøller. Inne i selve bygget blir du kjent med vinens verden, og du kan selvsagt unne deg et glass underveis. Latitude20 er en velassortert vinbar med nesten femti ulike viner på glass. Gå heller ikke glipp av Bordeaux’ store vinfestival som går av stabelen i juni.

La cité du vin
Seilbåten «La Nébuleuse» duver forbi det nye vinsenteret i Bordeaux. Foto: Cite du Vin

Her bor du:

Les Sources de Caudalie er et vinhotell tjue minutter utenfor Bordeaux sentrum. Dette er en destinasjon i seg selv, ettersom det var her konseptet vinoterapi ble skapt. Vannet kommer fra en kilde 540 meter under jorden, beriket med mineraler dypt under der vinstokkene vokser. Pris dobbeltrom: 3.350 kroner per natt. Men sjekk også pakketilbudene deres, som gir bedre valuta for pengene.


#2 Spania – mer enn Rioja

Halve Bortebest bor i Spania, og den andre halvparten har også bodd her tidligere, så det er ingen overraskelse at vi er glade i spansk vin. Særlig Rueda-vinene fra et lite område som ligger nord-vest for Madrid. Det er hvite, crispe viner som frem til for ti år siden kun var kjent i Spania. Nå har hele verden «oppdaget» Rueda, og lagt sin elsk på Verdejo-druen. Det skjønner jeg godt! Det er min favoritt når jeg bestiller hvitvin i Spania.

LES OGSÅ: Dronningen av spansk hvitvin

vinreise_Rueda_Spania
Vinruten Rueda går gjennom 13 landsbyer og 14 bodegaer. Jippi!

Dette er hvitviner som smaker like godt til mat, som på egen hånd. Konseptet terrassevin finnes ikke i Spania, men med norske referanser ville jeg klassifisert det som en sådan. Det finnes mye å glede seg over: Ruedavinene er langt rimeligere enn både Rioja og Albariño-vinene, og selve området er vel verdt en reise. Med base i Valladolid (en by kjent for fantastiske tapas!), har du hele Rueda-vinruten for dine føtter!

Vil du smake en god Ruedavin før du reiser?

I Vinmonopoloets bestillingsutvalg får du kjøpt to fantastiske hvitviner fra bodegaen José Pariente. Den ene heter José Pariente Sauvignon Blanc 2013, og er lagd på Sauvignon Blanc-druer. Den andre heter José Pariente Verdejo Fermentado en Barrica 2010, og er lagd på den klassiske Ruedadruen Verdejo. Klikk deg inn på linkene for å se hva slags mat som passer best sammen med disse deilige hvitvinene.

Her bor du:

Hotel El Coloquio er et virkelig vakkert boutique hotell i hjertet av Valladolid. Pris dobbeltrom: cirka 700 kroner per natt.

LES OGSÅ: Spansk rødvin er mer enn rioja


#3 Vindalen i Australia

Hvis du ikke vil ledes inn i fristelse, så skal du styre langt unna Barrossadalen utenfor Adelaide, lengst sør i Australia. Her ligger vingårdene tett i tett, i et landskap som lett kan forveksles med Toscana. Helt siden 1838 har det blitt dyrket druer i Barossadalen, og pionérene var engelskmenn som eksperimenterte med boveda, grenache og shiraz-druer. Tyske immigranter var også involverte og sørget for deilige Riesling-viner.

Som i alle gode vindaler med respekt for seg selv, kan du selvsagt besøke produsentene, og smake til tennene er blå og hodet spinner. Vi var innom både Penfolds og Jacob’s Creek, og begge stedene imponerte. Penfolds visste jeg at er i en klasse for seg selv, mens Jacob’s Creek husker jeg fra falsk-leg-på-polet-perioden.

vinreise_JacobsCreek_Australia
Kultklassikeren Jacob’s Creek smaker overraskende godt.

Men jeg må ha sovnet i timen, for Jacob’s Creek (som faktisk har hentet navnet sitt fra en liten bekk på vingården) har blitt trendy. Og som om ikke det var nok, så har besøkssenteret deres til og med strødd masse saccosekker rundt omkring på eiendommen, sånn at man kan ta seg en cowboystrekk hvis man vil. Love it!

Australia_04
Jacob’s Creek: Her spiser godt, drikker enda bedre og ender opp i en saccosekk på plenen.

Her bor du:

The Franklin Hotel er et lekkert boutique hotell i hjertet av Adelaide. Det er en god base for å utforske vinområdene utenfor byen, og samtidig oppdage en av Australias hyggeligste byer. Pris dobbeltrom: cirka 900 kroner per natt.


#4 Prosecco i Veneto

Altså, kan det bli bedre enn bobler og Venezia i samme setning?

Vinreise_Venezia_Seguso_04
Mitt lille yndlingspensjonat i Venezia.

Neppe! For mens Frankrike har champagne, og Spania har sin cava, har Italia prosecco. Det er like gøy å si det som å drikke det, og av en eller annen grunn smaker det alltid godt! Proseccodruene, som egentlig heter Glera, vokser lengst nordøst i landet. Da sier det seg selv at en vinreise hit, bør gå til Venezia! For ingenting, og jeg mener ingenting, kaster like glitrende glans over aperitivoen som å dele en flaske prosecco på Caffe Florian med den du er glad i.

Her bor du: 

Pensione Seguso er et lite, gammeldags pensjonat med perfekt beliggenhet i Dorsoduro-distriktet. Ikke forvent fancy rom, men det hyggelige personalet og beliggenheten kompenserer for knirkende garderobeskap og gammeldags patina. Pris dobbeltrom: cirka 1.500 kroner per natt.

Vil du slå på stortromma og bo som en ekte doge, skal du bo her (ja, jeg vil tilbake!)


#5 Dourodalen i Portugal

vinreise_Dourodalen_Portugal_03
Smellvakkert! Dourodalens vinranker klamrer seg til åsryggene.
vinreise_02
Fra portvin til rødvin. Dourodalens vinprodusenter har tilpasset seg nye markeder.

Som et glemt kapittel i en nedstøvet bok har Dourodalen klart å bevare sitt særpreg. I denne snirklete dalen lengst nord i Portugal, der Douroelven skjærer dramatisk gjennom landskapet, dyrkes det fortsatt deilige druer. De samme som forsynte engelskmennene med portvin i gamle dager. Forskjellen er at nå produseres også landets aller beste rødviner her.

Her bor du:

The Yeatman Hotel er et femstjerners luksushotell med vin som tema. På spa’et kan du dynke deg i drueekstrakt, og beliggenheten er spot on på Vila Nova de Gaia-siden av Douroelvens bredd. Pris dobbeltrom: 3.300 kroner per natt.

vinreise_TheYateman_Porto_04
Druestenskrubb på The Yateman Spa. Foto: The Yateman