Hva hadde lille Norge vært uten det store utland? Jo, en gjeng navlebeskuende oljemillionærer, brautende skipsfartmagnater og trauste bønder. Glem gründerne som har tatt med seg ideer fra utlandet, og bakt dem inn i trendy miljøer på Løkka og Tøyen.

Det er nemlig ikke så veldig lenge siden det var umulig å få seg en latte i Oslo (cirka 25 år siden), og jeg husker godt hvordan «alle» drakk halvlitere med Ringnes på nittitallet. Nå er feminine snitt med øl fra diverse mikrobryggerier stadig mer populært.

Så hurra, hurra, hurra for det store utland, og all inspirasjon vi henter derfra og tar med hjem til lille Norge!

7 trender vi har spottet i utlandet i den yngre bronsealderen, som endelig har funnet veien til hjemlige trakter.

  1. Pintxos spiste vi i Spania i forrige årtusen. Vi har nå fått pintxosbarer i Norge. Hva er pintxos, sier du? Det er nord-Spanias variant av tapas. Kort forklart; de deiligste råvarer som vaktelegg, krabbeklør, ibericoskinke, osv. ofte tredd på spyd, og servert over en brødbit. I fjor åpnet pintxosbaren Txotx i Oslo, og vår matblogger Tjodunn var raskt ute med å teste nyheten.
    Utlandet_pinxtos
    Pinxtos fra Baskerland har endelig funnet veien til Norge. Jippi!
  2. Østersbarer har man vært på i utlandet. Du vet, der du kan bestille håndplukkede østers og ta et glass musserende til. Deilig og dekadent, men prisene er dessverre litt høyere her hjemme enn i utlandet, til tross for at verdens beste østers kommer fra nabolandene våre Sverige og Danmark.
    utlandet_østers
    Østersbarene har kommet for å bli.
  3. Selvbetjente kasser har lenge eksistert i UK og USA. Nå har de kommet til Norge også. Bra når man har dårlig tid, men personlig har vi mer sansen for den nye slow-køen som den britiske matvarekjeden Tesco har inført som prøveprosjekt denne uka. I denne alzheimer/småbarnsmor/sosial angst-vennlige køen er det greit å bruke lang tid, uten å måtte føle på stresset fra andre kunder.
  4. God service er noe det har tatt Norge lang tid å innarbeide. Nå ser det endelig ut til å begynne å løsne, og det er hyggelig å bli hilst på når man kommer inn i en butikk, eller spurt om man trenger hjelp når man skal finne riktig størrelse. Kanskje er det takket være alle de unge, blide svenskene som lenge har satt sitt preg på restaurantbransjen?
    Santa Catalina_Palma_01
    God service med et smil er ikke lenger forbeholdt utlandet. Gudskjelov!
  5. Ceviche!
    utlandet_ceviche_piskoteket
    Ceviche altså! Noe å glede seg til hvis du ikke har smakt det før. Foto: Fran Fernandez

    Ingas favorittrett, etter at hun oppdaget det i Lima i cirka 2000-01. Man finner varianter av ceviche over hele Sør-Amerika. Den er populær både i Ecuador, Mexico og Chile. Nå, femhundre år senere, har vi endelig fått øynene opp for ceviche i Norge også, en rett basert på rå fisk som marineres i limejuice og rødløk. Det finnes et par gode peruvianske restauranter i Oslo der du kan smake skikkelig god ceviche: Aymara og Piscoteket. Matgale Tjodunn har selvsagt vært ute og smakt på godsakene. Les rapporten hennes fra Aymara her.

  6. Kulturell appropriasjon. Vil du være politisk korrekt, eller PK, som det så fint heter, så må du vite hva begrepet kulturell appropriasjon betyr. Det har vært mye omdiskutert i Nord-Amerika, og nå får vi øynene opp for det i Norge også. Sjekk denne gode forklaringen til Thomas Thalawa Prestø på Nrk.
  7. Kald øl og hårklipp er en uslåelig kombo. Vi så dette for første gang i en frisørsalong i Madrids homsedistrikt Chueca for femten år siden. Nå kan du få samme opplevelse på Kutt på Fornebu S og Studio Bjerke på Stabekk.
Men alt er ikke bedre i utlandet! Norge har bedre nettbanker, vi er flinkere til å holde bikkjene våre i bånd og vi ligger lysår foran når det gjelder likestilling. Så kanskje har utlandet noe å lære av oss også!